При определени условия рекламата в блогове може да даде най-високи резултати

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 14.04.2008

  От известно време си мисля за неизползвания потенциал на блоговете като медия, в която фирмите да рекламират свои продукти, в България имам предвид. В тази връзка много ми хареса нещо, което прочетох днес по темата, и което илюстрира много точно моето лично схващане по темата.

  B. L. Ochman от WhatsNextBlog.com, която е вземала участие в няколко рекламни кампании по блогове е на мнение, че блоговете, при определени условия, могат да дадат възможно най-добри резултати в рамките на една рекламна кампания.

  Ochman предупреждава обаче, че блоговете ще дадат нисък CTR, ако към тях се подходи по традиционен начин, с традиционните метрики, съдържание и методи, все едно че са традиционна медия. Очевидно е, че блоговете не са традиционна медия и по тази тема може да прочетете повече в малко по-различен аспект – за прес-съобщенията за социални медии (в т.ч. и блогове).

  Ochman съветва да не се приема за даденост, че големите блогове ще дадат най-добра възвращаемост на инвестицията в реклама (въпреки, че специално в България големи блогове на практика няма или тепърва ще се оформят). Ето цитат:

  “След като проведох множество рекламни кампании в блогове от името на различни клиенти, мога да докажа, че някои блогове, със само няколко хиляди посетители, могат да дадат по-висок CTR в сравнение с по-известни и посещавани блогове.”

  Ochman изтъква две причини за тази закономерност:

  • Рекламата в нишов блог дава достъп до нишова аудитория.
  • Блогове с по-малка посещаемост имат тенденцията да разполагат по-малко реклами на страниците си, което ще накара вашата реклама да изпъква повече.

  Хайде, блог-рекламодатели, чакаме ви с вашите нестандартни методи и подходи! :-)

  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.


  Вижте и това:
   Няма други материали по тази тема

  { 1 trackback }

  Двете най-важни правила за блог-успех
  08.27.08 at 16:08

  { 9 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

  1

  SSH_ON 14.04.08 в 18:04

  Кои са големите български “нишови” блогове и има ли продукти, които могат да рекламират те? Тук ли трябва да се гледа: http://topbloglog.com/ ?

  2

  Тодор Христов 14.04.08 в 19:04

  За големи блогове, не знам да има, както съм споменал и в текста горе.

  За нишови – има няколко, основно за интернет и технологии, също и няколко с бизнес насоченост. Има няколко кулинарни, също, има няколко за фитнес.

  Политическите блогове и блоговете, коментиращи обществени теми също са своего рода нишови, но при тях ми е по-трудно да дефинирам продуктите, които биха могли да се рекламират. Може да са всичко, може да е нищо… Зависи от нагласата на рекламодателите и от цените, които тези блогове биха обявили (да не вземат да се “олеят”)…

  3

  SSH_ON 14.04.08 в 22:04

  Като каза фитнес, се сетих за Белчо Христов. Неговият блог е добър пример за нишов блог с възможност за ефективна реклама. В случая обаче той прави реклама на себе си, а не чака рекламодателите да се свържат с него.

  Ако не ме лъже паметта има и добри блогове за красота (beauty & health ниша), но май нямаха директни рекламодатели, а използваха общодостъпни програми.

  4

  Тодор Христов 15.04.08 в 06:04

  На Белчо блога се развива много добре, между другото и аз очаквам до няколко месеца да достигне 1000 посещения дневно.

  При него има пряка обвързаност с фирма “Уидър” (той не го крие, дори го изтъква), защото е техен представител за Североизточна България. И въпреки това, други фирми също могат да рекламират при него, ако поискат, така е.

  5

  Пенко Пенев 18.04.08 в 21:04

  “Нишови” блогове има и нови се правят всеки ден. Проблемът е че авторите на тези блогове след 1-2-5-12 месеца се отказват и блога отива в небитието.

  6

  SSH_ON 20.04.08 в 11:04

  @ Пенко Пенев – предполагам не се отказват, защото вадят пари, но ги мързи да пишат материали? Нещата са леко свързани…

  7

  Svetlio Blyahoff 22.04.08 в 21:04

  При това позициониране на рекламата може да се говори за няколко различни типове реклами. Те могат да бъдат с банери, текстови линкове, а най-добре според мен да бъдат под формата на постове. Именно нишовата същност на блоговете осигурява възможността да бъде написана статия за даден продукт от тази ниша, която да бъде едновременно интересна за аудиторията и полезна от гледна точка на запознаване с продукта. Аз изпробвам това нещо безплатно за сега като примерно включвам статии с препоръки към книги за Мениджмънт, а това реално дава резултати.
  За съжаление интереса към вирал маркетинга в България е все още слаб. Някои рекламни агенции вече проявяват такъв, но рекламодателите са все още предпазливи.

  8

  герговпринт 01.05.10 в 21:05

  адски си прав “Пенко Пенев” , засъжаление някои много бързо ги забравят

  9

  Спас Попов 21.12.12 в 00:12

  Според мен е много трудно да се направи нишов блог, който да се издържа с реклами и платени публикации. Естествено говоря за пазара в България. Първо тази ниша е силно заета от бгмамата, второ пазара е доста малък и трето големите рекламодатели все още не проявяват интерес към този сегмент.
  Това, което забелязвам е, че за повечето рекламодатели е по-изгодно да започнат да поддържат собствени блогове, отколкото да се опитват да влезнат с реклама в независими такива. Освен всичко друго и самите автори нямат много ясни точни правила, а да не говорим за принципи и оферти за платени публикаци.
  От около година фирмата ми създаде собствен блог http://www.de-sign.bg и като цяло ефекта е много добър. Трафика, който получаваме не е много голям, но за сметка на това е изключително качествен.

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.


  seven − 3 =