Топ 10 на плъгините за WordPress, които ползвам

плъгини за wordpressОт старта на първия ми блог NovaVizia.com под WordPress та чак досега съм изпробвал най-различни плъгини. В някои блогове оставих реално да работят част от тях, в други – друга част.

Едва днес се замислих кои плъгини използвам почти без изключение в повечето си блогове. Реших да съставя кратък списък по темата, който да озаглавя “Топ 10 на плъгините, които ползвам”.

И така, ето Топ 10 на плъгините, които ползвам в (почти) всички блогове:

1. All in One SEO Pack

All in One SEO Pack дава възможност да се промени наименованието в Title бара на всяка отделна страница в блога, в т.ч. и на началната страница.

Например, блогът ми JobHow.org в началото носеше заглавието “JobHow.org – Работата по откриване на мечтаната работа”. След като сложих плъгина, промених заглавието на “Автобиография, CV, Мотивационно писмо, Интервю за работа”.

Отчитам сериозен и положителен ефект след промяната!

Освен промяна в Title на една страница от блог, All in One SEO Pack дава възможност за ръчна промяна на описанието на страницата (Description), както и вкарване на желаните ключови думи за съответната страница.

Препоръчвам All in One SEO Pack на всички. С този плъгин се работи лесно и може да е единствено от помощ за всеки блогър. Можете да си го изтеглите още сега.

2. Ultimate Tag Warrior (UTW)

Започнах да използвам UTW неотдавна, но съм доволен от резултатите. А те са “опасване” с тагове на всички страници в един блог.

Например в Alabala.org, с помощта на UTW излагам “на показ” две групи тагове. Едната група се показва във всяка статия веднага след заглавието й (погледнете под заглавието на тази статия, например), а другата група тагове е в сайдбара, в секцията “Тагове”.

Този плъгин можете да си свалите оттук.

3. Mailing-List

В статията си Топ 10 източника за безплатен интернет трафик в България бях посочил колко важно е за мен да събирам база с абонати на бюлетин, който се разпространява автоматично на определен брой статии до всички читатели, които са предоставили коректен е-мейл адрес.

Това със сигурност увеличава трафика на блоговете, които развивам и аз намирам тази опция за безценна.

В повечето от блоговете ми използвам плъгина Mailing-List, който ми бе поставен от Атанас Янев още при сглобяването на NovaVizia.com.

Този плъгин, освен че разпраща бюлетин със заглавията на най-новите статии и линкове към тях по е-мейл, прави и друго важно нещо – разпраща ги на порции. Това гарантира заобикаляне на ограниченията на някои хостинг доставчици (какъвто е и моят случай) за разпращане на масов е-мейл до определен брой е-мейл адреси.

Можете да изтеглите плъгина Mailing List още сега тук.

4. Subscribe to Comments

Subscribe to Comments е изключително полезен плъгин, който за съжаление използват твърде малка част от българските блогъри, по мои наблюдения. Според мен, те не знаят какво изпускат. По-конкретно, изпускат това, че не предоставят възможност на читателите на блога им да проследяват коментарите (дискусията) в определена статия.

Например, да речем, че съм открил интересна статия в нечий блог и съм оставил коментар в нея. Ако след 1-2 дни не си спомня, че съм коментирал тази статия, няма как да узная какви са били коментарите след моя коментар, казано ли е нещо ново, важно, полезно. А тъй като посещавам много блогове, шансът да не си спомня в коя точно статия съм коментирал е висок.

Чрез плъгина Subscribe to Comments на читателите се дава възможност да се абонират да получават по е-мейл всички коментари, които се оставят след вашия. Така бързо и лесно можете да сте “в час” за случващото се в съответната статия.

А ако читателят не иска да получава коментари по е-мейл, винаги може да упомене това чрез “чекване” на една малка кутийка, която излиза до бутона “Изпрати” във формата за коментар. Дори и да са се абонирали за коментарите по определена статия, читателите могат да спрат абонамента си по всяко време чрез натискане върху линк “unsubscribe”.

Можете да си изтеглите плъгина Subscribe to Comments още сега и няма да съжалявате – той е създаден в помощ на вашите читатели, помага и на трафика.

5. Get Recent Comments

Това е друг полезен плъгин, който според мен върши чудесна работа във всичките ми блогове.

Чрез плъгина Get Recent Comments имате възможност да изкарате на място, което вие определите списък с последните коментари в целия ви блог. Забелязал съм, че читателите обичат да проверяват какво са казали други читатели и по коя статия са коментирали.

Тази възможност е лесно осъществима чрез плъгина Get Recent Comments, който можете да изтеглите оттук.

6. Random Post

Random Post е плъгин, който позволява да показвате на читателите си група от статии, подбрани по случаен принцип. Обикновено това “показване” става в края на всяка статия, като броят на статиите в групата зависи от вас – може да е само една, може да са 5 или 10.

Чрез плъгина Random Post се насърчават читателите да прочетат още нещо от блога ви (вместо да го напуснат, например). Това увеличава и броя на разгледаните страници, увеличава броя на генерираните импресии на банери и други реклами, намалява т.нар. “Bounce Rate” (читателите, които влизат в блога ви и след това излизат без да са разгледали друга страница) в някаква степен.

Тествал съм как работи сходен (и предполага се – дори по-полезен) плъгин – Similar Post. При него се предполага, че вади по-близки до контекста на статията ви линкове към нови статии, като плъгина се ориентира по ключови думи в статията ви. Тестовете ми обаче показват, че за блогове на български език резултатите не са особено адекватни, затова предпочитам Random Post.

Можете да си изтеглите Random Post още сега.

7. DDS Generator

Това е плъгин, който генерира автоматично Sitemap (карта на сайта). Този плъгин присъства във всичките ми блогове.

Тук можете да изтеглите DDS Generator.

8. My Category Order

Това е много функционален плъгин, който позволява подредбата на категориите в блога ви по начин, който вие желаете.

Ако не използвате този плъгин, категориите в блога ви ще се подреждат по азбучен ред, но това не винаги може да е желаната от вас подредба.

Например, в NovaVizia.com имам приблизително 20 категории. Използвайки плъгина My Category Order, аз определям сам кои от тях да застанат най-отгоре в списъка (което им осигурява по-добра видимост, респективно кликаемост), и кои – по-надолу.

Съветвам ви да ползвате този плъгин, ако категориите в блога ви са над 5-6. Това ще помогне на читателите ви по-бързо да се ориентират кои са най-важните категории в блога ви и ще ги насочи именно към тях.

Можете да изтеглите My Category Order оттук.

9. WP Contact Form

WP Contact Form е плъгин, който позволява бързо добавяне на елегантна форма за онтакт в страница в блога ви. Обикновено, това е страницата с наименование “За контакти”.

Можете да си изтеглите този плъгин оттук.

10. WP Cache

WP Cache е плъгин, който кешира страниците на блога ви за определен от вас период от време, като по този начин намалява натоварването на блога ви, прави го да зарежда по-бързо и в същото време не лишава читателите от нищо.

WP Cache има смисъл да се използва за по-големи блогове, т.е. за блог, който се обновява 1-2 пъти седмично и има общо 40-50 статии той едва ли ще има смисъл.

И все пак, можете да го използвате и в тези случаи, особено ако разчитате на социалните мрежи за генериране на трафик, тъй като по тяхна линия е възможно да получите неочакван, но огромен ръст в трафика в рамките само на няколко часа. Така се случи и с Alabala.org, когато регистрирах блога в GBG.bg – 1000 посещения и 4000 разгледани страници в рамките на десетина часа.

Ето от къде можете да си изтеглите плъгина WP Cache.

11 thoughts on “Топ 10 на плъгините за WordPress, които ползвам

  1. За мой най-голям срам, си мислех, че плъгин номер 4 си го има по дифолт. Ша го инсталирам веднага.

  2. Аз пък току що получих сведение, че формата му за unsubscribe от коментари в статия не работи добре. Проверих – така е в Alabala.org. Предполагам, че е от несъвместимост между плъгина и версията на WordPress. Деактивирал съм го засега тук.

  3. Опитвам се да инсталирам плъгин за мейлинг лист, но нямам понятие как да стане това. Може ли да дадете някои насоки. За предпочитане подробни и детайлни :), като например кой файл къде се ъплоадва и така нататък и поле как да сложа формата за абонамент на самия блог.
    Благодаря предварително за помоща

  4. Аз също имам нужда от малко помощ… Някой знае ли хубав плъгин, който посочва до всеки коментар в блога кой поред номер е даденият коментар (не само за статията, а въобще в блога)?

  5. Хм… не съм чувал за такъв плъгин… проверих в Google по ключови думи като “comment+number+plugin”, но не успях да открия нищо.

  6. Аз съм почти сигурен, че съществува, защото май съм го виждал… Та затова се чудех дали някой го знае.

  7. Малко помощ, трябва ми плъгин които да ми показва снимки като thumbnails на статиите?

  8. Нямаш нито един плъгин за “разкрасяване” на админ панела – аз толкова съм свикнал с Admin management Xtended, че съм забравил какво е без него :) Стабилно ползвам още и My link order (същото като твоя плъгин с категориите, но за блогрола).

Comments are closed.