Бразилски и турски блогове се скъсаха да мамят на Blogger’s Choice Awards 2007

от Тодор Христов на 07.08.2007

Неприятни машинации на надпреварата на блоговете Blogger’s Choice Awards, в която участвам с колегите си от NovaVizia.com помрачиха настроението ми днес. Прави ми впечатление, че тези машинации съвсем не са прецедент и в тях отново са включени бразилски и турски блогове.

Днес реших да проверя как се движим в класацията “Най-добър не-англоезичен блог 2007″ и посетих сайта на надпреварата. Оказа се, че все още сме на 11-то място, в конкуренция с над 600 блога от цял свят. Дотук добре.

Реших да погледна обаче как се представят лидерите в класирането и… какво да видя – на всички тях (отново) са им отнети гласове, като при някои блогове “глобите” са доста солени.

  • Така например, бразилския блог Lostinlost.Com.br, който дълго време бе лидер в класирането с над 800 гласа днес вече е с 411 гласа, или организаторите са установили, че 50% от гласовете са невалидни, най-вероятно пристигащи от един или повече IP адреса.
  • Блогът, който заемаше второ или трето място (а дълго време – и първо) – бразилския Sedentario.org е санкциониран за втори път. Първият път на този блог му бяха отнели близо 200 гласа, сега по-малко – около 50.
  • Блогът, който заемаше второ или трето място – турския Zeynepinyeri.com, в момента има 273 гласа, а до вчера имаше над 700. Или, комшиите от Турция са послъгали с поне 450 гласа, което в проценти прави 200% измама. И това са само гласовете, които са доказани! А колко ли са недоказаните…
  • Друг бразилски блог, който бе твърдо четвърти от поне месец насам – Anjosparaadocao.Multiply.com, в момента има 256 гласа, а до вчера – над 500. Или, и този блог е мамил с гласовете, като ги е завишил със 100%.

При останалите блогове в челната десятка няма промяна в гласовете, т.е. не са забелязани съмнителни масови гласувания. При нас също няма нито един отнет глас.

Предполагам, че ако на въпросните три бразилски и един турски блог им се даде думата, те ще обяснят как нямат нищо общо със съмнителните гласове и колко са изненадани от цялото това развитие на нещата. Като се обърне колата – пътища (оправдания) много.

Във всички случаи обаче, аз не вярвам някой техен особено заклет фен да е гласувал по 200 или 400 пъти. За мен е много по-вероятно съмнителното гласуване да е организирано от авторите на блоговете чрез тях лично или чрез техни приятели.

И ако е така наистина, жалко за тези блогъри и за блоговете им. Срам и позор!

Ще продължим участието си в това състезание, освен ако отново не бъдат констатирани крупни машинации. Ако искате да ни подкрепите в надпреварата, сега можете да сторите това.

Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
Вижте и това:

{ 2 trackbacks }

Български блог е девети сред 1000 блога от цял свят, засега… | яицазимитпо лъгуг
10.01.07 at 10:10
1000 блога, девети засега… | NovaVizia.com - Издание за мениджмънт, бизнес и развитие
10.01.07 at 11:10

{ 4 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

1

Иво Станков 07.08.07 в 11:08

В кое състезание няма опити за измама… Добре, че имат добър екип и са ги хванали.

2

Тодор Христов 07.08.07 в 11:08

Един бразилски блог дори го изтриха преди месец, беше прекалил с гласуването, докара се до първа позиция и стоя там седмица и нещо и изведнъж го декласираха.

3

Деница Райкова 09.08.07 в 10:08

Сигурно рядко се случва да протече конкурс без опити за измама.. къде успешни, къде неуспешни.

За мен по-интерсно е друго – усещам, че класирането на Нова Визия е много важно за вас. Защо? Какво ви дава.. какво очаквате да се случи ако се класирате добре? В първо място ли се целите или в първата десятка?

4

Тодор Христов 09.08.07 в 11:08

Класирането едва ли ще донесе конкретни материални и дори нематериални ползи, особено на фона на регламента, при който се състезават абсолютно несъпоставими блогове от всякакви държави – и малки, и големи.

Но ние сме приели този регламент и просто искаме да играем честно.

Иначе, участието в различни състезания освен всичко друго е и част от политиката ни за само-мотивация. Действа мобилизиращо да знаеш, че си част от някакво състезание.

Съответно, действа демобилизиращо да разбереш, че някой мами и остава ненаказан. :)

КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.