11 въпроса към Маргарита Лазова, Imoti.net

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 14.08.2007

  Маргарита Лазова, Имоти.нетС Маргарита Лазова от Imoti.net се запознах в началото на Юли 2024 във Варна, като в рамките на около час имах възможността да поговорим по разнообразни интернет теми, на чаша кафе пред Фестивалния Комплекс.

  Още в първите минути на разговора ни тогава ми направи впечатление обемът на работа, който върши Маргарита. Тя спомена за разностранни свои интереси в Интернет, за няколко нейни интернет проекта, които с течение на времето са се превърнали в истински бизнес.

  Това ме провокира да направя интервю с нея (публикувано за първи път в NovaVizia.com), за да можете и вие да добиете представа за управлението и параметрите на един конкретен интернет бизнес в България. В редовете по-долу става дума точно за това.

  Между другото, поканата ми за интервю към Маргарита Лазова съвпадна с анонсирането на изцяло обновения външен вид на Imoti.net и рекламната кампания, която от портала за недвижими имоти провеждат у нас. Препоръчвам ви след като прочетете интервюто да посетите Imoti.net, за да добиете преки впечатления за какъв точно сайт става дума.

  И така…

  Въпрос 1: Маргарита, моля представете се накратко за нашите читатели.

  Отговор: Аз съм Маргарита Лазова, по-известна в уеб бранша като magic. На 27 години съм, завършвам компютърни системи и дизайн в НБУ. Владея английски и испански. Бранд мениджър на България за 2024г. съм с Imoti.net в категория e-brand.

  В Интернет съм от 1995г., професионално от 2024г. Имах късмета да бъда част от екипа на Dir.bg за около 2 години. Познанията, контактите, невероятният екип и атмосфера в най-посещавания български портал ми дадоха много във всяко едно отношение.

  Въпрос 2: Освен Imoti.net, имате ли и други комерсиални интернет проекти?

  Отговор: Imoti.net е водещият сайт, на който отдавам повечето от енергията си, но тъй като непрекъснато ми идват нови идеи се изкушавам да участвам и в други проекти – bgtop.net, firegsm.com, система за sms разплащания и някои некомерсиални сайтове като bgflash.com и magicaura.com, скоро и други.

  3. Въпрос: Какво точно е Imoti.net?

  Отговор: Imoti.net e първият портал за имоти в България, създаден от мен и моят съдружник инж. Амброзио Йорданов през 2024г. Освен база данни от имоти за продажба и под наем, публикувани от агенции за недвижими имоти и частни лица, има типичните раздели, които характеризират един портал – търсачка, новини, форум.

  Едно от постиженията на Imoti.net в сферата на недвижимите имоти за България е налагането на задължителна подробна информация за описание на всяка оферта, което за разлика от кратката обява (тип, цена и място на имота) спестява много време.

  Imoti.net е първият портал за имоти в България, създател на редица услуги, някои от които по-късно усвоени и от други сайтове – автоматично известяване за нови оферти, форум, търсене по критерии различни за всеки тип имот, английска версия, система за известяване на нови оферти и следене на коректността на всяка оферта.

  4. Въпрос: Къде се намира Imoti.net в момента на пазара си? Ще разкриете ли някои цифри?

  Отговор: Imoti.net е лидер сред порталите за имоти със средна дневна посещаемост 12000 души, 35% от които брокери от агенции за недвижими имоти.

  В момента разполагаме с над 220 000 оферти, публикувани от над 800 агенции от цялата страна.

  Всеки месец регистрираме около 3,5 милиона разгледани страници на месец.

  Лидерска позиция има и основния ни конкурент imot.bg, който не е точно портал, а електронната версия на в-к Софийски / Варненски / Пловдивски имоти.

  5. Въпрос: Какво най-вече се изисква, за да се създаде и развива с успех един интернет сайт за имоти в български условия?

  Отговор: Много неща са, като по-важните според мен са:

  • Желание да си полезни на другите.
  • Високо ниво на обслужване на клиентите – Ние поддържаме приятелски отношения с нашите клиенти и се стремим да се съобразяваме с техните желания в максимална степен.
  • Баланс между нуждите и желанията на различните групи клиенти (агенции, частни лица купувачи и частни лица продавачи).
  • Добър екип от специалисти и фирмена култура.
  • Креативност и иновативно мислене.

  6. Въпрос: Различава ли се според Вас маркетирането на един сайт от налагането на пазара на един офлайн бизнес?

  Отговор: Със сигурност маркетинга на един онлайн бизнес и на един офлайн бизнес са коренно различни. Но не зная подробности, тъй като нямам опит в офлайн бизнеса.

  7. Въпрос: Кои са най-големите трудности или проблеми, с които сте се сблъскали в развитието на Imoti.net? Може ли един пример в тази връзка?

  Отговор: Първите 2 години след създаването на Imoti.net имахме трудности да убедим агенциите за имоти в това да публикуват офертите с подробно описание, а не да следват модела, наложен до тогава от вестниците с кратка основна информация.

  Винаги е било голямо предизвикателство подбора на персонал и работата в екип. Има още много какво да научим в тази сфера.

  (Бел. от Тодор Христов – за работата в екип мисля, че мога да помогна).

  Въпрос 8: Колко служители работят за Imoti.net и какви са те като типове длъжности?

  Отговор: Екипът ни се състои от 15 човека. Те попадат в следните групи длъжности (професии):

  • Управително тяло
  • Отдел Поддръжка
  • Отдел Маркетинг
  • Отдел Продажби
  • Счетоводство и администрация
  • Редакция статии

  По отношение на въпросите за дизайна на Imoti.net, програмирането и администрацията на съврърите не поддържаме собствен персонал, а работим с външни фирми, с които имаме дългогодишно партньорство.

  Въпрос 9: Кои са Топ 5 на източниците на интернет трафик, който ползва Imoti.net?

  Отговор: Основно, трафикът в Imoti.net идва по линия на Google, Dir.bg, както и партньорски портали и сайтове.

  10. Въпрос: Какви са плановете за развитие на Imoti.net през следващата 1 година?

  Отговор: Едва преди месец успяхме да завършим новата версия на портала, която освен ново лице има и множество подобрения във функционалността.

  Предстои ни да сменим английската версия на Imoti.net, където имаме много планове за подобрение, версия на руски език и някои нови функционалности, които за сега бихме икали да запазим в тайна, за да ги пуснем преди конкурентите си.

  Въпрос 11: А какви са Вашите професионални планове през следващата 1 година извън Imoti.net? Планирате ли нови интернет проекти?

  Отговор: В момента работя по един нов проект и имам още 3 идеи. Не знам дали и кога ще успея да ги реализирам, но ще съм щастлива, ако са успешни – а именно да са полезни или да носят радост на хората.

  Това е една от големите привилегии на Интернет – дава възможност за лесен старт и стига идеята да е добра – има шанс за успех. Винаги си струва. Дори това, в което си инвестирал време, пари и енергия да не успее – най-малкото е натрупан някакъв опит.

  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.


  Вижте и това:

  { 8 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

  1

  eBobi Group 14.08.07 в 11:08

  Интервюто е поучително, но не смятате ли, че е гадно един и същт текст тук и в NovaVizia.com

  2

  Тодор Христов 14.08.07 в 12:08

  Гадно?! Не мисля. От самото начало замисълът ми бе такъв и съм предупредил Маргарита Лазова за това.

  Нека повече хора се запознаят с интервюто – някои посещават Alabala.org, но не посещават NovaVizia.com и обратното.

  3

  eBobi Group 14.08.07 в 14:08

  но за хората, който посещават и двата сайта е да кажем дразнещо

  4

  Тодор Христов 14.08.07 в 15:08

  Е, в тези случаи може да е дразнещо за някого, наистина, но нека гледаме на хубавата страна на нещата.

  Длъжен съм да съобщя тогава, че и утре ще има двойна публикация – интервюто с Деница Райкова от Gladen.bg. :) Но иначе, занапред не се очакват подобни дублажи, тези са нещо като изключение.

  5

  Милчо Матев 15.09.07 в 15:09

  Май съм позакъснял,но ще дам и аз моя скромен коментар по темата.Мрагарита Лазарова е създала един много добър портал за имоти.И при това пръв в БГ.За съжаление imot.bg доста са ги притиснали.Защо ли?Въпреки че е бранд менижър за 2024 г. самото наименование на сйта им прави лоша шега.IMOTI-вече е пълно с такива портали в мрежата.Ако бяха кръстили сайта МАРГАРИТА.нет сега щеше да е твърдо #1 в БГ.Затова трябва РЕДРАНД,ново име а не толкова нов софтуер!

  6

  Пламен Томов 16.09.07 в 21:09

  Същото може да се каже и за Imot.bg, освен това доста хора търсят на имоти латиница (imoti) и предполагам, че немалък трафик идва по тази линия. http://www.google.com/trends?q=imoti%2C+imot

  7

  Маргарита Лазова 23.11.07 в 17:11

  Да, г-н Матеев, наистина името ни не е добър пример за бранд. Абсолютно съм съгласна с Вас. Губим доста от това име, но преди 7 години всяко друго специално име, различно от имоти беше трудно за възприятие. Агенциите все още не знаеха какво е портал и можеше и да не ни запомнят изобщо с друго име. Това, че не си регистрирахме всички подобни домейни и разширения също беше грешка…
  Винаги съм си мислела – ако имах тогава сегашните знания какво ли би било…

  8

  Милчо Матев 24.11.07 в 09:11

  Ако имахте сегашните знания ,когато правехте imoti.net,щяхте да сте портал номер едно за имоти в България.И следващите в тази категория щяха да са на километри след вас.Да регистрирате тогава всички домейни с имоти -невъзможно и грешно според мен.Но ,мисля,и сега не е късно да вземете първото място.Затова трябва РЕДРАНД,ново име а не толкова нов софтуер!Ако идвате във Варна,ще се радвам да пием по едно кафе и да поговорим.Моят мел е matevbox@abv.bg :)

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.


  + seven = 12