Информационна агенция

  • el
  • es
  • id
  • pt
  • se
  • от Тодор Христов на 05.09.2008





    Имам удоволствието да съобщя, че блогът за блогове Alabala.org вече е информационна агенция! Това личи недвусмислено от страничката за “Информационни агенции” на Start.bg, където Alabala.org е листната в секцията “Други български информационни агенции”.

    информационна агенция

    Което, от своя страна ме накара да се замисля доколко един български блог може да бъде превърнат в информационна агенция, какви ресурси биха били необходими за това, в кои ниши е най-вероятно да има най-големи шансове подобен блог и как би стоял въпросът с монетизацията на подобен блог.

    На първо четене, да си информационна агенция никак не е проста задача, тъй като се изисква първи да публикуваш новини, т.е. да информираш останалите.

    На второ четене обаче, шансове за “блог – информационна агенция” има, като това зависи най-вече от нишата, както и от това какво означава “да информираш първи”. Може да не си първи офлайн, но да си първи онлайн, нали така? :-)

    Какво мислите – има ли теоретична и практическа възможност един блог да играе ролята на информационна агенция и какво е нужно за тази цел?

    Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


    Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.




    Вижте и това:

    { 4 trackbacks }

    Информационна агенция
    09.05.08 at 10:09
    WordPress ресурси, блогове, социални мрежи и SEO: 08.09.2008
    09.08.08 at 19:09
    Alabala.org ще отразява неофициално БГ Сайт 2024
    09.12.08 at 13:09
    Svejo.net, най-коментираното и Twitter 17.09.2008
    09.17.08 at 23:09

    { 19 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

    1

    Калоян К. Цветков 05.09.08 в 10:09

    Ха-ха ;) Ти сам ли се записа там, или някой ентусиаст е решил да ти направи услуга ?

    2

    Тодор Христов 05.09.08 в 10:09

    Не, не съм се записал сам – вероятно е редакторът на страницата (за което му благодаря!)

    3

    Майк Рам 05.09.08 в 11:09

    Това е много просто и доколкото виждам по социалните мрежи, много хора го практикуват. Друг е въпросът доколко е качествено.
    Как става:
    Закачаш се за RSS фийда на някоя чужда информационна агенция (най-добре е японска или австралийска, че те първи започват деня) и като прочетеш някаква новина, я превеждаш на български и я публикуваш.
    Проблемът на блоговете-информационни агенции е в това, че са много и повтарят едни и същи новини, с което взаимно се обезличават. Има ли някой, който още не е разбрал за преминаването на Бербатов в Юнайтед?

    4

    Тодор Христов 05.09.08 в 11:09

    По-добрият вариант за “Информационна агенция” в истинския смисъл на думата е ако самият блог се превърне в източник на новини.

    Например, в сферата на интернет такива вече саTechcrunch, Mashable и Webware.com – самите тези блогове раждат новините (компаниите и други организации сами ги търсят и им изпращат прес-рилийзите си) и започват да бъдат цитирани от всички останали.

    Възможно ли е подобно нещо у нас?

    5

    Калоян К. Цветков 05.09.08 в 12:09

    Възможно ли е подобно нещо у нас?
    Простете примитивния скептицизъм на стереотипния инжинер, но не, не мисля, че е възможно ;)

    6

    Надя 05.09.08 в 12:09

    Ама как звучи само – Информационна агенция Алабала :)

    7

    Тодор Христов 05.09.08 в 12:09

    Надя, според мен не звучи никак зле, нали? :-)

    8

    Тодор Христов 05.09.08 в 12:09

    Калояне, защо да не е възможно?

    Да речем, в определена, достатъчно широка ниша, където има достатъчен брой (да речем 30-40-50 и нагоре) компании, които да бъдат поканени да участват съссвои материали, би могло да се опита.

    Например, в бранша на строителството, мебелните фирми и др.?

    9

    Калоян К. Цветков 05.09.08 в 13:09

    Може би нe разбирам правилно това, което си написал, но участието със свои материали не е точно това което аз си преставям като информационна агенция — понеже съвсем естествено е фирмите да се опитат да извлекат някаква рекламна полза от това, и в крайна сметка всичко ще стане “платени материали”. Това съвсем се разминава с моето разбиране за информационна агенция, която до колкото е възможно да се опитва да представя обективно нещата.

    Съвсем друга тема пък е колко е дорасъл БГ бизнеса, за да ползва интернет по модерен и полезен начин — моите скромни наблюдения показват че като цяло БГ бизнеса е … как да го кажа меко … задръстен. Разбира се, има изключения, но аз говора за цялата картина. Виж случката с блога на ПИБ — те го направиха чак след като се “опариха”, и неволята ги научи за ползата от “чудото”, наречено корпоративен блог. Както и да е, идеята е, че няма търсене за подобна услуга, че “средата” не е узряла все още. Технологично ние малко догонваме другата част от света, така че може и да има място за нещо такова, но не и в близките 2-3 години.

    10

    nickname778 05.09.08 в 14:09

    По-скоро български блог може да се превърне в сериозна медия, но чак пък в информационна агенция едва ли – пък и една от идеите на блоговете е те да са предназначени за широката публика, а информационните агенции по своята същност са обърнати главно към медиите.

    11

    Миглен 05.09.08 в 16:09

    ZaPernik.com – Информационна Агенция “ЗаПерник”, под Wordpress. :)

    12

    Уеб дизайнер блогва 05.09.08 в 18:09

    “Например, в сферата на интернет такива вече са Techcrunch, Mashable и Webware.com – самите тези блогове раждат новините (компаниите и други организации сами ги търсят и им изпращат прес-рилийзите си) и започват да бъдат цитирани от всички останали.”

    Мен няколко пъти са ми пращали прес-рилийзи за излизането на нови проекти, но мисля, че за да се превърне в практика, то конкретния блог трябва да има доста служители и доста сериозно отношение към работата си!

    13

    Тодор Христов 05.09.08 в 18:09

    Е, да , всичко си изисква ресурсите – служители, реклама, време, информация…

    14

    Maritime Transport 05.09.08 в 23:09

    Айде честито.
    Мен са ме листвали там къде ли не. Сега страницата ми е в снимки, а то много общо няма. Но здраве да е. Иначе информационна агенция е по добре от просто блог.

    15

    Тодор Христов 05.09.08 в 23:09

    Престижно е… ;-)

    16

    Валентин 09.09.08 в 19:09

    Здравейте,
    Аз съм редактора на въпросната страница и искам да се извиня за допуснатата грешка. :) Ще бъде поправена разбира се.
    “На второ четене обаче, шансове за “блог – информационна агенция” има..” Хубава идея обаче възникна ;)
    Лека и успешна седмица!

    17

    Тодор Христов 09.09.08 в 19:09

    Валентин, благодаря за включването!

    Аз не се оплаквам от начина, по който е включен блога ми, ни най-малко, даже, ако е възможно, ще помоля да си остане точно така – “Информационна агенция “Алабала”. :-)

    18

    pierrot 12.09.08 в 19:09

    Браво!
    Напълно е възможно, и именно примерите, които даваш са такива успели блогове. А и ти вървиш именно по този път все пак, не го оставяй :)

    19

    Тодор Христов 12.09.08 в 23:09

    Ееее, Валентин, редакторът на страницата за “Информационни агенции” в Start.bg ме е изтрил и вече не съм “Информационна агенция”. :-(

    Жалко…

    КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

    Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.