12 въпроса към Деница Райкова, Gladen.bg

от Тодор Христов на 15.08.2007

Деница Райкова GladenС Деница Райкова от Gladen.bg не се познаваме лично, но задочно познанството между NovaVizia.com и Gladen.bg датира от 2006г., когато имахме секция за публикуване на прес-съобщения. По това време Gladen.bg се възползваха от тази опция на няколко пъти, от тогава и аз знам за този сайт.

Наскоро се случи така, че обменихме няколко думи с Деница по е-мейла, а тя направи няколко коментара в този блог – Alabala.org. Поведохме кратка кореспонденция и ето как аз разбрах малко повече за Gladen.bg. Реших, че и на вас ще е интересно да узнаете повече.

И така, по-долу следват 12 въпроса към Деница Райкова, които имат за цел да ви покажат какво стои зад един известен и успешен за българските условия сайт за поръчки на храна онлайн – като предистория, постижения, предизвикателства, планове за бъдещето – все неща “от кухнята” на Gladen.bg, право от първоизточника.

(Това интервю е публуикувано най-напред в NovaVizia.com)

И така…

1. Въпрос: Деница, моля, представете се за читателите ни. Как започнахте интернет бизнес? Изобщо, как се срещнахте с Интернет?

Отговор: Преди повече от 12 години, в красивия крайдунавски град Русе аз влязох за първи път в интернет. Компютърът беше подарък от родителите ми скоро след като станах ученичка в английската гимназия. Един нов свят се разкри пред мен, в очакване да бъде покорен и това, разбира се, промени всичко.

Докато бях студентка в Американския университет в Париж направих първия си личен сайт, работих и като уеб дизайнер, за да помогна на студентския си бюджет. Не бях особено добра в техническото изпълнение на сайтовете, но достатъчно убедителна и клиентите ми – различни факултети в унивеситета ми оставаха особено доволни и плащаха добре.

През 2003 година грабнах дипломата си (BA, Major: International Business Administration, Minor: International Economics) от университета и веднага се прибрах в България. Почти веднага започнах проект с недвижими имоти като младши партньор в Белвю. Но начинът на работа и взаимоотношенията между хората в този бранш се оказаха прекалено различни от моята нагласа и скоро се отдадох на ново хоби, в което да вложа целия си ентусиазъм: реших да си направя сайт, за да мога да си поръчвам хапване без да се налага да излизам от къщи.

Тогава нямаше нито един такъв сайт, а на мен и Ренка, с която живеех често не ни се полагаше излишно усилие, за да се доберем до храна. В началото нямаше идея това да става голям и печеливш бизнес, беше по-скоро занимание за свободното време без мисъл за приходи и разходи.

Само ако знаех какво ме очаква!

2. Въпрос: Какво всъщност е Gladen.bg? Какво предлага този сайт?

Отговор:
В края на 2005 година се появи онлайн Бета версия на сайта и преди още да сме пуснали официалния рилийз се оказахме с първа награда от БГ Сайт 2005 за най-добър сайт за електронна търговия. На мен ми отне известно време да повярвам, толкова бях изненадана.

На 8 декември 2005 беше официалният старт на www.gladen.bg. Тогава започнахме в София с 5 заведения за разнос на храна, основно пицарии. В момента заведенията, чиито менюта предлагаме онлайн са над 50, в осем града в България. Междувременно сме добавили и уникално разнообразие от услуги свързани с храна и напитки, някои от които вече имат сериозен брой корпоративни клиенти. Най-популярни си остават доставката на 19-литрови туби вода за диспенсъри и кетъринга, но тепърва услугите ще стават по-удобни и достъпни, а клиентите повече и по-смели.

Освен платените доставки има и съвсем безплатна информация, която е авторска и тепърва ще става все повече и по-фокусирана върху актуални теми. Разработват се и нови функционалности, които да помогнат на посетителите на сайта да вземат по-информирани и правилни решения в избора си на храна, независимо дали ще я поръчат от нас.

Аз вярвам с цялото си сърце в мъдростта, че “ние сме това, което ядем” и най-искреното ми желание е да помогна на хората да се хранят по-здравословно, защото това мигновенно ще ги направи по-добри и щастливи. Тогава всички ние ще живеем в едно по-хармонично и красиво общество.

С други думи Gladen.bg все повече ще се превръща в портал за хранене, отдалечавайки се от идеята за просто онлайн ресторант.

3. Въпрос: Къде се намира Gladen.bg в момента на пазара си?

Отговор: В момента на пазара има няколко сайта, които предлагат поръчка на храна и напитки онлайн. Всички се появиха в разстояние от няколко месеца в края на 2005 и началото на 2006 година, очевидно подобна идея се е родила почти едновременно в няколко различни глави. Разработката им е протекла успоредно и дори някой от нас да е чувал за другите се съмнявам да има човек, който да е знаел за всички проекти.

Интересното е, че услугите, които предлагаме имат повече прилики, отколкото разлики, но стратегиите ни за развитие все повече се различават. По неофициална информация (официална няма) оборотите ни не са много различни. Темповете на развитие при всички сайтове са бурни, като ръстът на поръчките през Gladen.bg за последната година е над 3 пъти.

Моите очаквания са тази тенденция да се запази поне през следващите 2 години, тъй като качеството на обслужване на заведенията се подобрява (макар понякога неусетно), все повече хора имат достъп до интернет и все по-често го използват за нещо различно от мейла си.

Над половината интернет потребители имат желание да поръчват онлайн (не само храна), но все още се страхуват, че нещо ще се обърка. Това, което им помага най-много да се престрашат са коментарите от познати, които вече са го направили. А броят на тези познати расте лавинообразно.

С други думи – вярвам, че бъдещето е светло, а пътят – пълен с трудности и предизвикателства.

4. Въпрос: Как се стигна до името „Gladen.bg”?

Отговор: Нима има по-подходящо име за сайт-убежище за гладни хора?

(Тодор Христов: Името е много запомнящо се, определено.)

5. Въпрос: Какво най-вече се изисква, за да се създаде и развива с успех един интернет сайт за доставка на храна в български условия?

Отговор: Трудно ми е да определя Най-Важното Нещо за един сайт, затова ще изброя (без да подреждам) няколко неща, без които просто не може:

  • Богат асортимент
  • Бързо и усмихнато обслужване
  • Мигновена реакция в случай на проблем
  • Приятелски и открити взаимоотношения с клиентите, служителите и партньорите (заведения и доставчици на услуги)
  • Удобен и лесен за ползване сайт

6. Въпрос: Различава ли се според Вас маркетирането на един сайт от налагането на пазара на един офлайн бизнес?

Отговор: Според мен основните принципи и работещи техники са общи за всички.

Спецификата на бизнеса – в коя сфера е, кои са клиентите, дали е онлайн или офлайн – всичко това има значение, когато се определят конкретните изразни средства. Важно е всеки бизнес да е коректен към клиентите, служителите и партньорите си; да спазва обещанията си и да общува пълноценно и с трите групи, които изброих; да избере правилните канали за комуникиране на посланията си.

Онлайн бизнесът има предимството да общува по-бързо и пълноценно чрез най-разнообразни нови технологии, както и да изследва поведението и нуждите на клиентите си в реално време с точност, която често е немислима за офлайн бизнеса.

За сметка на това понякога живият контакт е трудно да бъде компенсиран от технологиите. И двата вида бизнес имат своите предизвикателства, които са различни и по своему вдъхновяващи.

7. Въпрос:
Кои са най-големите трудности или проблеми, с които се се сблъскали в развитието на Gladen.bg? Може ли един пример в тази връзка?

Отговор: Най-първото изпитание беше да убедя някой да повярва в идеята. Дори приятелите ми заявяваха, че плановете ми са прекалено амбициозни и трябва да сляза на земята.

След това трябваше да науча тежкия урок, че хората лъжат, вземат ти парите и се скриват и дори това, че са публични личности, подписали са договор или някой ги е препоръчал не е повод да държат на думата си или да пазят името си. Това приех много тежко и се наложи да го преживея няколко пъти, докато си взема поука и официално спра да вярвам на хората.

Но всичко това са проблеми, които щях да срещна независимо какъв е проектът. Конкретно в случая на Gladen.bg бих определила два Главни Генератора на Неприятности:

  • Единият е ниското ниво на обслужване в заведенията, които със своите гафове злепоставят и нас пред клиентите. Там водим истинска война за да постигнем елементарно ниво на обноски и се сблъскваме с впечатляваща и понякога доста живописна първичност.
  • Другият генератор на проблеми е нивото на софтуерните и хостинг компании, които работят на българския пазар. Някои от тях, в някои случаи, се представят чудесно, но като изключим тези редки моменти никой не си прави труда да спазва договори, да поддържа добро качество на обслужването или пък да се съобразява със срокове.
  • Няма да разказвам конкретни ситуации, защото не желая да злепоставям никого. Вярвам, обаче, че има надежда за подобрение и на двата фронта и малко по малко с времето нещата ще се оправят.

8. Въпрос: Gladen.bg е сайт, който активно се е включвал в разнообразни интернет състезания и награди. Има ли полза от това и какъв е съветът Wи към всички собственици на сайтове, които се чудят дали си струва да участват в различни интернет класации, конкурси и състезания?

Отговор: Gladen.bg е участвал във всичките издания на трите уеб конкурса, които се провеждат в България и всеки път е отнасял първите награди в категориите си.

Цената за участие обикновено е символична, така че не представлява бариера за включването. В нашия случай тя се е върнала под формата на посещения, дошли от сайтовете на конкурсите. По-ценното, обаче, е да се премериш с другите и да разбереш реално къде се намираш по отношение на параметрите, които са заложени в регламента.

Чувала съм слухове за купени награди, но бих се изненадала това да е практика. Аз лично не бих платила за никоя от тези статуетки, тъй като те са най-ценни заради признанието, а не заради притежанието им.

Другата полза от конкурсите е възможността да се създадат ценни контакти, както и човек да види лицата зад различните проекти.

9. Въпрос: Кои са Топ 5 на източниците на интернет трафик, който ползва Gladen.bg?

Отговор: На първо място, разбира се, е Google. Посещенията, които идват от там всеки ден са около една трета от целия ни трафик. Качеството им, обаче, е различно от това на посетителите дошли чрез платена реклама. Това означава, че посетителите дошли след търсене в Google прекарват повече време на сайта, зареждат повече страници, по-често се регистрират и поръчват.

Конкретните сайтове, които са ни изпратили най-много посещения днес и преди една седмица са обикновено различни. Това е, защото Gladen.bg не е част от по-голяма група сайтове и обмена на линкове и рекламата се договарят периодично, често с нови партньори и промяната при нас е най-постоянното правило.

За сметка на това качеството на трафика е неизменно по-високо, когато идва от сайтове с подобна на нашата тематика – била тя храна (справочници за заведения, рецепти, съвети за здравословен живот) или онлайн пазаруване (интернет магазини).

10. Въпрос: Какви са плановете за развитие на Gladen.bg през следващата 1 година?

Отговор: В момента съм се посветила на търсенето на нови партньори, с чиято помощ и допълнителен ресурс да засиля развитието на Gladen.bg не само в посока поръчка на храна и напитки, но и като портал за хранене с много добавена стойност за посетителите си.

Въпреки, че в момента водя преговори с потенциални партньори, съм изключително отворена за идеи и предложения.

11. Въпрос: Какви са Вашите професионални планове през следващата 1 година извън Gladen.bg? Планирате ли нови интернет проекти?

Отговор: Gladen.bg ме научи на много неща през последните две години, но мащабът на мечтите ми и нуждата ми да работя със замах са ограничени само на територията на България.

Няколко световни проекта са в центъра на вниманието ми в момента и имам покана да се присъединя към два от тях: Myngle и Spoon Revolution.

Разбира се, основният проблем е как да разпределя времето си между Gladen.bg и една нова инициатива. Но както пише на гърба на визитката ми: “Забавно е да правиш невъзможното.”

Ако трябваше тепърва да започвам интернет проект, то най-вероятно не бих го направила в България. Възможностите са много, ръстът е стремителен, приключението е гарантирано, но… в момента мечтая за коректни взаимоотношения, качествени услуги и надеждни партньори, а това е все още рядкост тук.

12. Въпрос: И най-накрая – четете ли NovaVizia.com и ако да – ще я препоръчате ли на пет Ваши познати или колеги? :)

Отговор: Чета NovaVizia.com почти редовно (времето е проблем, желание не липсва), дори съм абониранирана за RSS feeds, за да не пропусна нещо важно.

Харесва ми идеята на сайта, впечатлена съм от отношението към читателите и живея със силното вътрешно убеждение, че ви чака много светло бъдеще!

Не се сещам за случай специално да съм препоръчала сайта заради идеята, но често изпращам линкове към конкретни материали на мои познати, които вярвам, че биха се заинтригували. Останалото е в божиите ръце :)

Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
Вижте и това:

{ 0 коментара… коментирайте сега }

КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.