Невалиден Adsense клик

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 06.10.2008

  Днес съвсем случайно кликнах върху Adsense реклама в RSS емисията на блога ми, в Google Reader.

  Докато си четях различните статии, пред очите ми застана статия от Alabala.org, след което опитах да скролирам надолу с мишката, но неясно какво се случи и … клик… и се оказа, че съм натиснал върху реклама в собствения си блог, та макар и през Adsense за RSS.

  Не ми се беше случвало досега да създавам невалиден Adsense клик в RSS. Мисля, че до този момент за 1 година един или два пъти съм кликвал абсолютно неволно върху реклами, поставени в някой от блоговете ми, но оттогава мина почти година.

  Преди година, когато бях натиснал с мишката неволно върху Adsense зоната, бях се свързал с екипа по поддръжката на Adsense. Обясних им, че съм натиснал неволно и им казах кога и в кой блог е станало това. Обикновено, в замяна получавах отговор, че ми благодарят, че не бива да натискам повече и че ако го правя, ще преустановят взаимоотношенията ми с милата Адсенс.

  Днес отново реших да пиша на екипа на Adsense, предвид неволния ми, но невалиден клик. Оказа се, че не мога да открия форма за контакт конкретно за невалидни кликове. А някъде в помощните страници на Adsense прочетох, че:

  Въпрос: Случайно кликнах върху рекламите в сайта си. Това ще създаде ли проблем за моя профил?

  Отговор: Въпреки че издателите нямат право да да кликват върху рекламите в собствения си сайт по какъвто и да е повод, разбираме, че е възможно да бъдат направени сличайни, неволни кликвания. Ето защо, не изискваме да се свързвате с нас всеки път, когато кликнете върху рекламите в сайта си. Бъдете спокойни, че профилът Ви се кредитира коректно за всички кликвания и импресии, които бъдат отчетени като валидни.

  С две думи, едно кликване не се брои и няма нужда да се нахалства и да се безпокои Google Adsense. Аз обаче, по навик може би, реших най-съвестно да си докладвам.

  В тази връзка, ето и моят въпрос за дискусия към вас:

  Случвало ли ви се е да правите невалидни Adsense кликове? Как сте постъпвали в тези случаи?

  А случвало ли ви се е да кликвате върху реклами на други рекламни мрежи – например EasyTrader или Neogen (за България), или някои от чуждестранните мрежи (ако имате чуждестранни блогове, а и др. тип сайтове)?

  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
  Вижте и това:

  { 1 trackback }

  Българският "Уорън Бъфет", кризи и банкови продукти: 09.10.2008
  10.09.08 at 15:10

  { 15 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

  1

  dzver 06.10.08 в 19:10

  На мен ми се е случвало 2-3 пъти за и то главно, защото съм видял нещо, на което искам да кликна и не съм се усетил, че съм в собствена страница. В този аспект, това си е един напълно валиден клик ;-P

  Забелязал съм, че адсенс рекламира на localhost – тази реклама няма как да не е таргетирана към мен. Все софтуерни неща. Знаят, че тествам сайтовете на моя си комп и ме облъчват. Кой друг ще кликне на localhost, ако не собственика на адсенс акаунта?

  2

  Стоян Станев 06.10.08 в 19:10

  Имал съм един такъв случай с адсенса. Една рекламка за приходи от интернет беше, толкова ме заинтригува, че натиснах без да се усетя къде съм. Рекламата беше последна в 160/600 небостъргач с текст. Успях да затворя прозореца преди да се е заредил изцяло сайта на рекламодателя. Много жалко, защото беше нещо което ме интересуваше, сега на същия сайт на тази позиция съм сложил само картинни реклами, да не се бъркам :D
  Не съм информирал гугу, не можах да разбера дали клика е отчетен. Случайно или не в следващите няколко дни сумите от адсенс намаляха поне на половина. За мен си е чисто съвпадение ;)

  3

  voxy 07.10.08 в 00:10

  имам два три “невалидни” клика, които със сигурност са хванати и никой не е бил ощетен с десетки хиляди левова за радост, разбира се никога за нищо на света не бих си признал на когото и да е!!! дори на гугльо

  4

  Тодор Христов 07.10.08 в 07:10

  Значи засега сме четирима, които са правили невалидни кликове, и само един, който си е признал. :-)

  5

  Стоян Станев 07.10.08 в 09:10

  Ехх, пак надцакваш :) Под признал визираш информирането на гугъл ли?! След въпросния клик 2 часа четох форуми :) и Стигнах до същото, което както казваш и ти самите гугута са написали:

  “не изискваме да се свързвате с нас всеки път, когато кликнете върху рекламите в сайта си. Бъдете спокойни, че профилът Ви се кредитира коректно за всички кликвания и импресии, които бъдат отчетени като валидни. ”
  ;) и си останах куул.

  Сега се сещам, че не съм запознат как отчита в мрежа с едно IP, че имам още един компютър в мрежа и ме притеснява на другия компютър да не стане “голямото цъкане”. Някой може ли да сподели?

  6

  Тодор Христов 07.10.08 в 10:10

  Стояне, преди много време, когато кликнах случайно и им бях писал ги попитах дали не могат да ми изключат директно IP адреса, за да не стават грешки. Казаха ми, че не можело, че не е тяхна практика, вече не си спомням по какви точно причини…

  Беше свързано с това, което питаш обаче – за мрежа от няколко компютъра, един вид че не могат да ограничават останалите потребители да виждат рекламите… (цитирам по спомени, възможно е да съм неточен)

  7

  Стоян Станев 07.10.08 в 10:10

  Тошко, мерси за инфото.
  Трябва да потърся някакво решение и начин да се предпазя от такова нещо, че трудно се обяснява после как и защо е станало.

  8

  Марто 07.10.08 в 10:10

  За да не правят невалидни кликове колегите ми от фирмата съм скрил адсенса специално за IP адреса в офиса. Иначе съм чувал какви ли не безумн неща, като например: били кликали да пробват дали отчита;)

  9

  KeitR 08.10.08 в 01:10

  Случвало ми се е два пъти в рамките на година в два различни мои бизнес сайта . Първият път и аз като dzver видях информация която ме интересуваше и кликнах преди да се усетя ,че съм в своят сайт . Във вторият в друг мой сайт рекламният банер беше до тихо брояча и при кликване на брояча ( да си видя статистиката) започна да ми отваря рекламата . Затворих веднага сайта си и промених положението на рекламният банер за да не стават подобни грешки . Лошото е , че особено в единият ми сайт рекламите с бизнес насоченост са това което ме интересува и обикновено като ги мерна опитвам да запомня повече информация за да потърся в гугъл и вече внимавам с бързите реакции :)

  10

  Nikolay 08.10.08 в 10:10

  Случвало ми се 2-3 пъти и съм се свървал винаги. В един момент ми стана ясно че няма защо да се притеснявам, че явно fraud click prevention системата работи… Важното е да не го правиш системно и нарочно. Реално никога не ми ги е отчитало тези кликове – това го разбирах, тъй като и двата пъти беше на нови сайтове без трафик и си останаха на 0

  11

  Тодор Христов 08.10.08 в 11:10

  Съвсем извън темата, но този кратък материал се оказа, че бил статия #400 в блога. :-) Сега разбрах.

  12

  Стоян Станев 09.10.08 в 16:10

  Честито за кръглата бройка. Разраства се агенцията :)

  Някой дали е запознат колко време трябва да е отворена страницата на която е публикувана рекламата преди да се отчете направения клик за валиден или то е по-скоро свързано с това колко време стои отворен рекламирания сайт. Имам един сайт със сносен трафик но с бързо излизане и искам да съм сигурен, че потребителите стоят достатъчно дълго преди да натиснат–да не минават транзит. Ако трябва да им сложа една движеща се картинка за реклама на бельо или пък една капча преди рекламите :D :D :D

  13

  Тодор Христов 09.10.08 в 17:10

  Аз вчера чух за 8 секунди за новоотворената страница.

  14

  Стоян Станев 09.10.08 в 17:10

  Новоотворената имаш предвид след линка, нали!?
  Ако е само по изходящата (от моя гледна точка изходяща) засичането нямам друга опция освен стриктно следене на рекламодателите за релевантност. Мислех, че при отчитането следват някаква логика като ” времето за осъзнаване на рекламата и проявяване на интерес към нея чрез натискане на линка е … секунди”

  15

  Бахар Мустафа 13.10.08 в 11:10

  Гордея се че никога не съм кликал в/у мой AdSense

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.