ROI и блоговете

  • el
  • es
  • id
  • pt
  • se
  • от Тодор Христов на 11.10.2008





    Спомняте ли си материала за метриките за успешен сайт? В него ставаше дума за някои от основните метрики, с които се измерва развитието на един или друг уеб-проект.

    Днес искам да ви покажа една презентация, свързана с концепцията ROI (Return on Investment), или казано на български, “Възвращаемост на инвестициите”.

    Ако се вгледаме върху дейността на един блогър, който се отнася към блога си професионално или хайде… поне полу-професионално, няма как да не си дадем сметка, че подобна блог-дейност изисква значителни инвестиции – и като време (за мислене и писане), и като усилия в SEO сферата, и като усилия за самоусъвършенстване (четене, тестове, анализ на статистика), и като пари, не на последно място (хостинг, домейн, реклама).

    Всички тези усилия, време и пари би следвало да се оправдават възможно по-добре, да се отплащат, ако предпочитате тази дума. Следователно, има резон един активен и съвременно мислещ блогър да мисли в следната посока: “Какво влагам и какво получавам?”

    Презентацията за метриките на блогове и ROI е съставена от блогър с немалък стаж – с блог от 2024г. (тогава аз не знаех какво е “блог”). Ето я по-долу:

    Надявам се, че ще почерпите идеи за бъдещо развитие на блоговете ви.

    Аз лично мисля, че едно от достойнствата на подобни презентации е, че те способстват за промяна на манталитета на блогърите и за постепенно изграждане на нова перцепция за блоговете в България – от блоговете като средство за забавление и себедоказване към блогове като средство за влияние и генериране на ползи (материални и нематериални).

    Това е възможно, ако се работи упорито по развитието на един тематичен блог и ако на него се гледа като на сериозен актив, който може да носи висок(о) ROI, ако непрекъснато се подобряват определени метрики.

    Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


    Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.




    Вижте и това:
    • Убийствени заглавия Груповият проект на Дарън Роуз по писане на блог-статии с убийствени заглавия като че ли е на път да...

    { 2 trackbacks }

    Рей Крок, мобилен маркетинг, HR продукти: 17.10.2008
    10.17.08 at 16:10
    Онлайн маркетинг трендове 2024
    12.07.08 at 14:12

    { 1 коментар… прочетете го по-долу или добавете ваш }

    1

    DreamsHall 11.10.08 в 20:10

    Поздравления за добрия материал. Като се има предвид, че почти половината от блогърите не мислят изобщо за възвръщане на вложеното, това би било добър повод да се замислят в тази посока.

    КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

    Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.