Новата ми уеб цел – 100 бона годишно!

  • el
  • es
  • id
  • pt
  • se
  • от Тодор Христов на 29.10.2008





    уеб цел бон

    Днес прочетох откъс от материал в BusinessWeek, публикуван в Pressboard.info, в който се цитира г-н Леков, изпълнителен директор на Инвестор.БГ.

    Като цяло, г-н Леков дава добри новини – интернет рекламата в България ще расте и дори световната кредитна криза не може да я спре. Прогнозата на г-н Леков е за ръст от 50% в интернет рекламата в България през 2024г.

    Но това, което истински привлече вниманието ми, бе следният ключов откъс:

    До края на годината пазарът ще се променя динамично, ще навлязат нови играчи, които ще разместят позициите, коментира Любомир Леков, изпълнителен директор на Инвестор БГ.

    Към момента първите три най-големи компании държат общо 50-60% от онлайн рекламния пазар. Преди две години техният общ дял е бил 80 на сто.

    Около 15 са интернет фирмите, чиито приходи надхвърлят 100 000 лв. годишно. Част от тях са листнати на Българска фондова борса.

    Удебеляването в текста е от мен.

    Това е интересно – в България съществуват какви ли не интернет групировки с купища сайтове в портфолиото си – новинарски, спортни, лайфстайл, за политика, за имоти, за автомобили, сайтове за работа и т.н. и т.н…

    Отделно – блогове. Хиляди блогове, и всеки трети е хвърлил мрежите на Adsense в очакване на златна рибка.

    И в същото време – само 15 фирми с годишни приходи от 100 000лв.?! На фона на целия този океан от сайтове и уеб проекти?

    След като прочетох тази информация, се почувствах силно вдъхновен за интернет подвизи, защото искам да се опитам да вляза в тази “Висша лига” на сайтовете с годишни приходи от 100 000+ лева годишно. И така, ето новата ми уеб цел, по правилото SMART:

    Да реализирам 100 000лв. преки приходи от блог-дейност на годишна база, само с български блогове, след 50 месеца.

    Това, разбира се, е дългосрочна цел, а така също и не е единствената ми цел, нито самоцел в скромните ми блог усилия, живот и здраве да има… Наивно е да смятам, че ще започна да правя 100 000лв. приходи от блог годишно само след 12 или 18 месеца – подобни хубави неща не стават бързо.

    Но 50 месеца са достатъчно дълъг срок и кой знае – може и да успея. :-)

    Какви шансове ми давате?

    Струва ли ви се постижимо, или може би мислите, че е налудничаво? Или че просто се шегувам? ;-)

    И още нещо, много по-важно (за вас, предполагам):

    Какви мислите че са вашите възможни приходи от блог или сайт дейност в български условия, след 50 месеца?

    Ще се радвам да поговорим за бъдещето.

    Снимка: Sxc.hu

    Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


    Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.




    Вижте и това:

    { 4 trackbacks }

    Новата ми блог цел - 100 хиляди годишно
    10.29.08 at 09:10
    Уеб блокаж
    11.10.08 at 21:11
    Допитване за развитието на блогосферата в България - 2024
    12.07.08 at 10:12
    Nissan Primera
    03.28.09 at 12:03

    { 30 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

    1

    Преслав Ганев 29.10.08 в 00:10

    Страхотно, дано успееш ;)

    Все пак с блоговете си си постигнал една завидна стабилност в българското нет-пространство и това ти дава възможности да обмисляш и мащабни стратегии за развитие – точно като тази със 100 000 лева. Смятам, че имаш шанс да постигнеш целта, но ще трябва здрава работа…

    2

    Майк Рам 29.10.08 в 00:10

    Аз мислех до милион да ги докарам за това време :-)

    3

    Свил 29.10.08 в 03:10

    Ами постижимо е, както се казва в една реклама в Нова Визия – “за полет е нужна здрава основа” ( цитирам по памет ) , а при теб я има основата. Пътя обаче към 100 000 те хиляди минава през диверсификация на това което вече си създал, добавяне на продукти/услуги, нови сайтове, стратегически съюзи и сътрудничество, делегиране на задачи на подизпълнители, създаване на по-голям екип и.т.н. – това е по моето скромно мнение.

    4

    Руми 29.10.08 в 09:10

    Тошко, и аз имам твоята цел, но очаквам да се случи по-скоро (говоря за 100 бона само от БГ блогове). Мисля обаче да не го постигна само с реклама, а основно от продажба на дигитални продукти.

    5

    Тодор Христов 29.10.08 в 09:10

    Преслав, благодаря!

    Майк – това за 1 милион е добра идея, също.

    Свил, благодаря, ти поставяш на дневен ред много основателни въпроси. Въпросът с диверсификацията е много важен, това е една дилема (диверсификация или фокус), която все още не мога да разреша и не мога да преценя кое е по-добре. Осъзнавам предимствата на диверсификацията, в същото време все ме тегли кък фокуса.

    Руми, чудесно е да знаеш, че когато тръгваш на дълъг път, не си сам! Това вдъхва кураж.

    6

    Надя 29.10.08 в 10:10

    Мисля, че ще направиш 100 000 преди тези 50 месеца.

    Мисля дори, че 100 000 могат да се направят не само с блогове само на български, а с … да кажем … 5 блога (да се укаже краен брой проекти)

    7

    Огнян Младенов 29.10.08 в 10:10

    Току що говорих с Циркаджията. Обясних му твоята цел. Рече, че нема проблеми. До два месеца пада борда, спретва една инфлацийка и лично ти обещава да правиш 100 К лева на ден :-)

    За подробности – виж тук http://trinixy.ru/2008/10/23/chto_takoe_nastojashhijj_krizis_27_shtuk.html

    Ако трябва да говорим сериозно – няма нищо по-хубаво от големите и написани цели. Имат странното свойство да се реализират успешно.

    8

    Калоян К. Цветков 29.10.08 в 10:10

    Пожелавам успех на всички ;)

    Все пак, освен добри пожелания, нека и да обсъдим как стоят нещатата сега, и в каква посока може да се развият. Сравнително по-добрите печалби на блоговете на английски (на фона на българските блогове) според мен се дължи на по-голямата публика, както и на бо-голумия обем хора, което искат да рекламират. При нас, за съжаление, все още много малък проценти използват решения за реклама от платформи като Адсенс и другите подобни. Така повечето реклами се показват за минималните бидове, и приходите са на абсолютния минимум. Може би не са осъзнали напълно всичис преимущества на този тип реклама. Аз все още съм с впечетлението, че в БГ се рекламира за “облъчване”, отколкото да се използват контекстуалните реклами и да се повиши качеството на посещенията. При “облъчването” е важен броя импресии и разнообразната публика, и според мен заради това фирмите с “шарено портфолио” (като Дир.бг, Нетинфо, Инвестор, УМГ и т.н.) се радват в момента на по-голяма популярност. В същото време, отново за съжаление, българските интернет потребители са относително консервативни, и интернет търговиято, въпреки многото си преимущества тепърва започва да се разгъва в някакъв значим мащаб. Ако отново ги сравним с англоезичните интернет потребители, ще видим, че там вече има 5-10 годишна “традиция” за пазаруване онлайн, и е нещо обикновенно и всекидневно като топлата вода ;) Настрани от рекламите и големите групи от сайтове, все още в БГ интернета няма много “услуги”, които да се предлагат на интернет потребителите (може би като изключим “баналната” електронна поща).

    Както и да се, ще видим как ще се развият нещата. Отново, пожелавам успех на всички, и дано успеете да постигнете резултатите си в по-краткосрочен план ;)

    9

    Ицо 29.10.08 в 10:10

    Тодоре, успех!!! Мисля, че ще успееш и в по-кратък срок :) Все пак Нова Визия е доста популярен и ако успееш да убедиш повече рекламодатели (HR, management&marketing B2B насочени) – целта е лесно постижима. Не подценявай и Ад Сенс – както добре посочи Калоян, макар че според моята скромна оценка от Гугъл у нас се докарват не повече от 1 млн. годишно и лъвския пай отива в тези компании, които е посочил Калоян… Предполагам, че знаеш колко пари си докарваш от Ад Сенс, следователно – останалото трябва да дойде от реклама. Но имаш много добри блогове, не мисля, че ще ти е проблем да постигнеш целта и в по-кратки срокове :)

    10

    Манол Трендафилов 29.10.08 в 11:10

    Имаш ясно обособена и написана цел, остава да я следваш. Във филма “Тайната” имаше един човек, който искаше да направи $100,000 без да знае как. Оказа се, че има написана книга и трябваше да продаде само 40,000 бройки за да стигне заветната мечта ;) Взе $95,000, след което получи чек за $1,000,000.
    Давай, с интерес ще следя :)

    11

    Стоян Станев 29.10.08 в 12:10

    Добре формулирана цел. Не се съмнявам, че знаеш как да я постигнеш. Раполагаш с добра основа и ти пожелавам успех дори в по-кратки срокове.

    12

    Свил 29.10.08 в 17:10

    Ами колега да ти кажа, нямаш голям избор според мен. Трябва да диверсифицираш, по простата причина, че аудиторията тук има някакъв таван. Всеки един сайт достига някакъв таван на посещанията, веднъж щом е станал лидер в нишата си. И таванът е не задруго ами защото толкова и толкова хора като брой има, които се интересуват от нишата и каквото и да правиш няма как да увеличиш пазарния си дял, щото си достигнал лимита на пазара – говорим в краткосрочен план. По съвсем различен начин стои въпроса с англоезичните сайтове, където и един сайт ти стига. Там според мен е по-добре да има фокус – по лесно е според мен.

    13

    Ник 29.10.08 в 17:10

    След 4 години я има блогове, я не. Може да сме се преместили в SecondLife :) Аз съм малко песимист. Ама то и инфлацията може да скочи с тази криза на фондовите борси така, че напълно реално може да се случи, пък тогава като се видим ще пййнем по кафе за 200лв хихи

    14

    Цветан Дичев 29.10.08 в 18:10

    След 4 години не само, че ще има блогове, ама тогава те може да са и много по-успешни, отколкото са сега. Харесва ми, че Тодор има ясна определена цел и съм убеден, че ще я постигне, пък дори и да не я постигне, ще се доближи максимално близо до нея. Искрено му го пожелавам.

    Тук също искам да изразя мнението си и за целите, които си поставяме, не само в интернет, а и в offline живота. Те трябва да се гонят. До дупка. И когато ги постигнем, трябва да си поставяме нови, по-големи.

    15

    Тодор Христов 29.10.08 в 20:10

    Благодаря на всички, които дотук оставиха своите коментари. Вероломна диверсия, дело на енергоразпределителна компания EON ми попречи да коментирам по-рано, но проблемът вече е отстранен.

    В коментарите ви дотук, както и по ICQ и Google Talk, забелязвам 2 основни сюжетни линии – има много хора, които казват, че ще постигна целта по-рано от заложеното, както и хора, които са по-скоро песимисти.

    Разбирам и двете групи, при това много добре. Има много въпросителни и неясноти, възможни кризи и мегакризи, и след 50 месеца – я камилата, я камиларя.

    Въпреки това, моят стремеж ще бъде да постигна тази цел, с почтени средства и с труд.

    Смятам, че ако се отчетат няколко фактора, като например ръста на интернет потребителите, промяната в навиците на хората и ориентацията им към интернет, ръстта в цените на интернет рекламата, завоюването на определен брой лоялни читатели и RSS абонати и др., тази цел е реалистична. Амбициозна, но не невъзможна.

    Ще се радвам много, ако и вие имате амбициозни уеб планове и съумеете да ги реализирате. Всъщност, кой знае, може да се окаже така, че може да си бъдем полезни един другиму, някъде напред в бъдещето, в една или друга степен. ;-)

    16

    netsurfer 29.10.08 в 22:10

    Пожелавам ти успех. Ще трябва да се захванеш в още няколко проекта, като лично аз предпочитам проекти в които съдържанието се създава от потребителите, по този начин можеш да се занимаваш с мноооого проекти.
    Моето мнение е, че след 5 години пазара в БГ интернет ще се развие доста и цената на рекламата няма да е 1 стотинка както е сега, големите рекламодатели ще започнат да използва повече адсенс и изитрейдър, за да си докарат таргетирани посетители, а не хлапетата от торент сайтовете или пощата. Тогава хора като теб и нас ще започнат да бъдат ценени и да печелят повече, защото ще разполагат с таргетирани потребили.

    17

    Христо Радичев 30.10.08 в 11:10

    Проблемът в българския Интернет, според мен, е все още ниското ниво на достъп (около 28-30% според различни източници). Освен това около 60% от потребителите са на възраст 18-35 години, а за да се получават добри доходи от онлайн дейности, по моето скромно мнение трябва да се гони групата на 26-45 годишните професионалисти, които са добре образовани, имат прилични постоянни доходи и най-вече са свикнали да използват Интернет не само за проверка на имейла или за гледане на видео. Ти правиш точно това и според мен го правиш по един чудесен начин. Ще стискам палци месеците да се окажат много по-малко, отколкото очакваш, въпреки че ще бъде много, много трудно:)

    18

    Тодор Христов 30.10.08 в 12:10

    Netsurfer, благодаря ти! И аз като теб гледам в бъдещето, още повече, че като споменаваш срока от 5 години, вероятно с поне толкова изоставаме от интернет тенденциите в много други страни. Времето ще покаже…

    Христо, благодаря за куража! Никак няма да е лесно, но така е – животът затова е интересен, защото е непредсказуем. Благодаря ти за този бърз анализ на интернет аудиторията у нас – и аз гледам така на нещата.

    Децата и младежите у нас без всякакво съмнение са основната група интернет потребители (както може би и в целия свят). Интересите на хората в българския интернет, съгласно статистиките, които Нилсен Онлайн и Гемиус дават, категорично отвеждат към сайтове със забавления, запознанства, игри, бързи клюки и т.н.

    В този смисъл, безспорно ще е трудно да се организира един бизнес блог да постигне вътрешен, органичен ръст, при условие, че той се стреми към други хора (не деца и младежи), с други потенциални интереси, но… ще гледаме, дано се получи…

    19

    кирил христов 30.10.08 в 19:10

    Не се връзвай на Леков и Инвестор.БГ.

    Иначе как да обясним факта, че фирмата прави масови съкращения и рязане на бюджети при такива благоприятни фактори.

    Или може би причината е в кухите главици на директорите. Да, това е по-вероятно :)

    20

    Уволнен - това е гордо! 30.10.08 в 19:10

    Тошко, няма да можеш да се възползваш от пророчеството на Леков.
    През последните седмици от Investor.bg бяха направени редица уволнения, чиято цел е спеставяна не разходи на фирма. “Така investor.bg ще изелзе на печалба в кризата!”.
    Дали кризата ни настига или това е свенлив начин за уволнението на хората е друг въпрос:)

    21

    Тодор Христов 30.10.08 в 19:10

    Честно казано, това е новина за мен (за уволненията), но така или иначе аз съм оптимист.

    В случая, и да искам след време, няма кого да уволня, защото сме много малък екип и не можем един без друг, така че може би този факт ще играе в наша полза някак си…

    22

    netsurfer 30.10.08 в 21:10

    @ Христо Радичев
    30% никак не е зле – това са над 2 милиона потребители. Тенденцията е да пада възрастта на потребителите пада. Във форумите има деца на по 13-14 години, които се занимават с онлайн бизнес и правят пари.
    Вкъщи имахме 2 компютъра, и двата ги използвах само аз, а от 2 години и майка ми и баща ми взеха да се ровят много в нет-а. В момента имаме 5 лаптопа и един настолен, а ги ползваме 3 души :)
    Децата 1-ви клас вече свободно браузват и използват свободно интернет, тези хора след няколко години ще започнат да купуват в интернет, сега пращат смс-и в сайтове за запознанства, утре ще започнат и да купуват. Затова сега е момента да се завладяват ниши и да се инвестира в сайтове и СЕО.

    23

    Тодор Христов 30.10.08 в 21:10

    Звучи много вълнуващо!

    24

    netsurfer 30.10.08 в 22:10

    Както каза по-горе България изостава с поне 5 години във всяко отношение, затова на нас ни е лесно, ние не трябва да изнисляме топлата вода, а просто да я адаптираме за Българската реалност. Аз поне така виждам нещата. Затова експериментирам сега и се уча. Пускам проекти във всевъжможни ниши, като целя да съм конкурентоспособен след време.

    25

    Longanlon 31.10.08 в 10:10

    ммм, а като смяташ приходите от блога си, отчиташ ли рекламата, която той прави на фирмата ти, клиентите, които може би ти носи?

    26

    Тодор Христов 31.10.08 в 11:10

    Не, говоря само за преки приходи от блог-дейност. :-)

    27

    Longanlon 31.10.08 в 12:10

    ммм, а не си ли забелязал един много чест въпрос във всякакви въпросници, които разни фирми, на които си клиент (или искаш да станеш) за дават – “от къде научихте за нашата услуга” :)

    28

    Тодор Христов 31.10.08 в 12:10

    Моля, поясни още малко за тези въпросници – знам ги, но в каква връзка това?

    29

    Стоян Станев 31.10.08 в 12:10

    :) те Ситамениджмънт не се интересуват от такива неща, това от къде са научили за фирмата, услугите им и книгите им са подробности :) шегувам се. Mисля че това искаше да каже Longanlon, че блоговете носят индиректни приходи от реклама на фирмата и услугите. Но пък ти каза “Преки приходи от блогове” и това за което той говори ще е бонус над 100-те ;)

    30

    Dani 02.11.08 в 22:11

    Тодор, наистина ти желая успех, както са казали хората живели доста преди нас – който търси – намира. Важното е, че имаш цел, която според мен е реално постижима за определения срок, а защо не и по-рано. Също така е важно, че правиш каквото е нужно, за да постигнеш целта си. Бих била песимист, ако спреш да пишеш и кажеш аз гоня онези 100K, но в момента съм склонна да ти вярвам. Имаш цел, избрал си пътя, остава постоянството . Късмет.

    КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

    Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.