5 съвета на Аарън Уол за SEO на блог

Аатън Уол SEO Book
Мат Кътс и Аарън Уол (вдясно), Източник.

Дарън Роуз от Problogger.net е публикувал свое интервю с Аарън Уол, авторът на блога и книгата SEO Book. Интервюто е в две части, които можете да прочетете тук и тук.

Тъй като обичам да чета практически ориентирани съвети, направиха ми впечатление препоръките на Аарън Уол по отношение на обикновените неща, които всеки блогър може да предприеме за своето SEO, т.е. за подобряване на “видимостта” си в резултатите от търсене на търсещите машини.

Ето кои са 5-те съвета на Аарън Уол (не че не може да даде и 100 съвета, предполагам, но в интервюто са го попитали за 3 неща, той дава насоки за 5, така че пак е добре):

1. Признанието е важно

Да пускаш линкове към популярни блогъри и други източници е начин за привличане на вниманието им. То е все едно да кажеш “Хей, току що споменах нещо за теб в блога си, ела да видиш какво е то.”

Мнозина няма да ви обърнат внимание, но вие ще имате нужда само от няколко добри хора, които да харесат блога ви, за да разпространят новината за него.

2. Направете така, че съдържанието на блога ви да е форматирано по лесен за четене начин

Използвайте заглавия, подзаглавия, булети, оставяйте празни пространства около текста и т.н. Безусловно, вие се нуждаете от хора, които да ви четат и да ви се доверяват, за да може и търсещите машини да ви се доверят.

Търсещите машини следват това, което следват хората.

3. Уникални заглавия

Направете заглавието на всяка страница в блога си уникално, като уникалният елемент е разположен възможно по-вляво в заглавието.

Това помага за подобряване на резултатите ви в търсачките и стимулира повече хората да кликнат на това ваше заглавие. Описателните и примамливи заглавия ще ви донесат повече кликвания, отколкото скучните заглавия.

4. Не игнорирайте вътрешната навигация

Когато е възможно, позволявайте на някои от категориите ви да определят стратегията ви към ключовите думи. Някои от наименованията на категориите ви следва да са прицелени добре към думите, към които се стремите.

Създайте си секция, в която публикувайте всички ваши топ статии - това ще направи леснодостъпни най-добрите ви материали.

Също така, в по-новите си материали пускайте линкове към по-стари статии, за да посочите на читателите на блога ви сходни материали по темата и за да помогнете на търсачките да разберат кои страници от блога ви са най-важни.

5. Откроявайте се от останалите

Ако много хора пишат в блоговете си за същото, за което пишете и вие, опитайте се да пишете за нещо друго или се опитайте да пишете за същото нещо от друга перспектива, така че хората да продължават да ви обръщат внимание.

Не се страхувайте да бъдете себе си. Често пъти нашите недостатъци са по-интересни от това, в което сме всепризнато добри.


rss feedХаресвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии!

Вижте и това:

1 коментар за “5 съвета на Аарън Уол за SEO на блог”

  1. […] Интересна новина от Аарън Уол. Днес той обявява, че статиите в блога му са лицензирани под Creative Commons (Криейтив Комънс). […]

Остави коментар