RSS политика

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 15.07.2008

  Тъй като днес (15.07.) е старта на RSS Дандания, след обновяване на Feedburner брояча с данните за 14.07.2008 към около 13,00 часа, реших да оповестя в аванс моята политика относно RSS състезанието. Тя е плод на размислите ми по RSS темата през изминалия уикенд.

  Моята цел за “RSS Дандания”

  Най-напред, реших да вляза в това състезание не с целта да спечеля в някоя от трите категории на всяка цена. По-скоро, основната ми цел е да увелича максимално броя на RSS абонатите си в един полузамрял откъм трафик и потребителска активност летен сезон.

  Също така, за мен е важно да запазя по-голямата част от тези RSS абонати след края на състезанието, т.е. да не са абонати-еднодневки, от които аз лично нямам полза.

  По този начин, дори и някой от мощните ми конкуренти да ме изпревари на финала, аз пак ще съм доволен. А пък ако си върша добре работата и успея да убедя достатъчен брой хора да се абонират трайно за RSS емисията ми, може и аз да стана опасен конкурент.

  Моята стратегия за “RSS Дандания”

  Преди 1-2 дни седнах и написах на един лист над 10 техники, които теоретично бих могъл да използвам за целите на увеличаване на RSS абонатната си база. Някои от тях са ОК, други вероятно не са особено коректни, но така или иначе, изброих всичко, което принципно би могло да ми свърши някаква работа.

  След това заградих с кръгчета онези техники, които смятам да използвам предвид стратегията ми за постигане на основната ми цел, а именно да привлека възможно по-голям брой абонати, които след края на състезанието да се запазят в поне по-голямата си част.

  В кръгчето бяха заградени основно нормалните техники за увеличаване на RSS абонатите, а отпаднаха некоректните (поне според мен) техники. В “RSS Дандания” няма правила, и все пак стремежът ми ще бъде да увеличавам абонатната база чрез нормални, обичайни способи, без спам-истории и други 3-4 метода, за които успях да се сетя.

  Моето отношение към конкурентите в “RSS Дандания”

  Конкуренцията ми, в лицето на още 5 блога е сериозна и откровено казано – непредсказуема на този първоначален етап от състезанието. Нямам ни най-малка представа с какво могат да ме изненадат и това не е добре. :-)

  В същото време, тъй като за мен забавния елемент и добронамереността за много важни за това състезание, ето една малка изненада за конкурентите ми – днес, след обявяване на старта на състезанието и след като се засекат броячите, ще се абонирам за RSS емисията на всеки един мой конкурент.

  Колкото и да звучи странно, не съм абониран за RSS емисията почти и на петте ми конкурента. Когато запомня името на някой сайт или блог, предпочитам да влизам в него с ръчно набиране на името му, а не да се абонирам. Това не ми пречи, даже напротив – мисля, че това е по-добрият вариант и за самия сайт/блог, защото показва, че си е свършил добре работата в съзнанието ми и че съм успял да запаметя безгрешно името на сайта/блога в океана от стотици, може би хиляди сайтове и блогове.

  По същият начин, не съм абониран за RSS емисиите на някои от любимите ми чуждестранни блогове, например. Просто влизам директно и чета на воля.

  Така че, уважаеми конкуренти, имате +1 глас от мен, тъй като днес следобяд ще се абонирам за следните RSS фийдове (вие също можете да се абонирате, ако поискате):

  В заключение

  В заключение, ще се радвам, ако усилията ми по привличане на RSS абонати се увенчаят с някакъв успех, т.е. успея да привлека повече абонати, отколкото регулярно привличам на месец така или иначе.

  Желая на съперниците си успех и дано и те постигнат най-малко същото!

  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
  Вижте и това:

  { 1 trackback }

  Старт на RSS Дандания
  07.15.08 at 12:07

  { 18 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

  1

  Longanlon 15.07.08 в 10:07

  хехе и аз написах няколко идеи за това как да увелича абонатите си…

  но пък ще се махна абонамента си за твоя блог, за да ти намаля бройката с едно хехехехе ;)

  2

  Майк Рам 15.07.08 в 10:07

  Тошко, трябваше да го направиш отворено състезание. Така малко елитарно изглежда. Не го казвам от ревност, защото това са техники, които все още не умея, но според мен няма да получи необходимия интерес.

  3

  Тодор Христов 15.07.08 в 10:07

  Ето, RSS състезанието още не е в ход (остават 1-2 часа до старта), но вече са налице първите ползи – двама души са мислили и писали идеи как да си увеличат абонатите.

  А за отписването от фийда ми… :-) Значи си +2 на практика.

  4

  Тодор Христов 15.07.08 в 11:07

  Ами Майк, какво значи елитарно… въпрос на гледна точка. Това е първоначален експеримент, който ако се получи успешен, може да се включват и други хора.

  А и не видях начин някой със 300 RSS абоната да се състезава на сериозна основа с някой с 10, 30 или 50 RSS абоната.

  И не на последно място – аз мисля за ползите. Само факта, че всеки един, който следи надпреварата ще получи храна за размисъл за своите собствени RSS абонати е достатъчна полза.

  Аз мисля, че интересът към състезанието ще е приличен, без значение дали блогърите, които ще го следят ще си признаят за това или не. ;-) Но тези, на които им пука за RSS абонатите (съвсем отделен е въпросът, че това количество блогъри е много малко, по моя скромна оценка), ще хвърлят по едно око – и защо да не го правят?!

  P.S. А ако някой блогър игнорира RSS състезанието само поради едничката причина, че не е поканен да участва, то вероятно той има проблем с т.нар. “блогърска ревност”, но какво да направим сега… По принцип знам, че угодия няма, каквото и да направиш, все ще има някой недоволен, но пък и моята цел не е да направя всички щастливи, а да си увелича RSS абонатите.

  5

  Светльо Бляхов 15.07.08 в 11:07

  Аз съм съгласен до някъде с мнението на Mike Ramm. Състезанието може да се приеме като елитарно дори по сами регламент с получаването на покана за участие. Освен това, до колкото разбрах, състезанието е за най-голям брой привлечени RSS абонати на база брой, а не процент? Което означава, че един блог с 30 абоната може да се състезава на равно с тези с по 300.

  Втората ми забележка е към теб Тодоре, тъй като… да, признавам, че състезанието е интересно и може да бъде извлечена някаква ползва от него, но не ми се вижда много спортсменско самият организатор (т.е. ти) да участваш в надпреварата. Някак странно ми се вижда. :)
  Това естествено си е мое лично мнение.

  6

  Тодор Христов 15.07.08 в 11:07

  Кое точно е неспортменското в случая? Защо да не участвам?

  7

  Longanlon 15.07.08 в 11:07

  хм, странна работа…

  тва се едно да поканя гости в къщи и някой да дойде да ми каже ‘ама не е честно да каниш само тия, трябва да е отворен купона и да дойде който иска’

  8

  Светльо Бляхов 15.07.08 в 11:07

  @Тодор Христов – казах, че на мен така ми изглежда. В случая ти повече изпълняваш ролята на организатор-жури. В повечето конкурси организаторите представят, промотират, организаират. Журито оценява. Никой от тях не участва.

  @Longalon – аз като каня гости не разказвам на цялата махала, че съм поканил важни гости, а другите са толкова жалки, че не заслужават поканата ми. :) Не ме разбирай погрешно, това не го казвам защото аз не участвам. Просто това прави впечатление на хората.

  9

  Тодор Христов 15.07.08 в 11:07

  Светльо, извинявай, но ще те поправя. Твоята забележка ще е напълно основателна, когато закупя Feedburner от Google.

  И още – никой не казва, че “другите” са жалки. Ако някой гледа така на блога си, значи има проблем с комплекса си за малоценност.

  10

  Longanlon 15.07.08 в 11:07

  аха, заначи собственият блог е цялта махала. ясно :)

  11

  Светльо Бляхов 15.07.08 в 11:07

  Думите ми могат да се тълкуват по 1000 различни начина :) Това, че вие ги тълкувате така не означава, че всички го правят. Аз изразих мнение… може и да не съм прав. Другите ще кажат.

  12

  dzver 15.07.08 в 11:07

  Браво бе, аз имам само 3 идеи и 2 от тях вече съм ги реализирал :)

  13

  Огнян Младенов 15.07.08 в 11:07

  Да , трябва и да е open source :-)

  Всъщност , това е повече дандания, а не състезание. Няма награди, няма борба за победа на всяка цена.

  Защо не приемете, че един успешен блогър (Тошко), по този начин привлича вниманието на останалите блогъри и ги кара да се замислят върху нещо толкова важно – абонатите по RSS.

  Хайде да помислим за нещата от друга гледна точка. Знам поне 4 начина, как да натоваря feedburner брояча и той да показва стойности различни от реалните. Предполагам, ако състезанието беше отворено, доста хора биха открили поне 1-2 от тези начини и биха ги използвали. С което ще се постигне какво ? Пет минути слава.

  Убеден съм, че не само аз, а и всички останали участници са приели предизвикателството, не за да спечелят, а заради олимпизма :-) Лично аз бих участвал и във всяко друго състезание (стига да ме поканят :-) ) в което някой (който разбира какво, как и защо се прави) дава идеи на останалите как имено да станат по-успешни.

  14

  dzver 15.07.08 в 11:07

  ps. бройката за понеделник вече е ъп

  15

  Тодор Христов 15.07.08 в 11:07

  Dzver, мерси за инфото.

  Само да проведа един телефонен разговор (RSS състезанието си е RSS състезание, но трябва и да се печели) и ще публикувам кратък стартов материал.

  P.S. Данните на NovaVizia.com не ги виждам още на Feedburner. :-( Ще изчакам малко.

  16

  Тодор Христов 15.07.08 в 11:07

  Oggin, 4 начина за манипулиране? Аз знам само за 1. Айде, ако не успея да спечеля нещо в тази игра, като утешителна награда ще ми кажеш за някой от тези начини, надявам се…

  Че само критики обирам, като гледам. :-) Някаква далавера да има и за мен от цялата работа.

  17

  Тодор Христов 15.07.08 в 21:07

  Готово, абонирах се за фийдовете на конкуренцията.

  18

  Б.Христов 16.07.08 в 00:07

  И аз съм нахвърлял ценни методи за привличане на повече абонати!

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.