Ашли Куалс: Интернет милионер(ка) на 17 години

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 11.09.2007

  Ашли КуалсВ септемврийския си брой Fast Company прави очерк на Ашли Куалс – момиче на 17г., което вече е милионер от интернет.

  Тази тема няма пряка връзка с блоговете, които повече ме интересуват в момента като тема, но тъй като статията ми подейства ободряващо и съдържа конкретни практически насоки и за развитието на блог, реших да я споделя с вас.

  Бизнесът на Ашли е прост – тя прави безплатни дизайни за лични страници на тинейджърки в MySpace. Започва преди 2 години, когато е на 15, а две години по-късно е преуспяващ собственик на WateverLife.com.

  Бизнес моделът на Ашли Куалс е печалба от реклама в сайта й. Самите дизайни тя не ги продава – всеки може да се регистрира и да си вземе дизайн по свой вкус. Ашли до този момент е изготвила над 3000 различни дизайна.

  Малко данни за WateverLife.com:

  • 7 милиона посетители месечно.
  • 60 милиона разгледани страници месечно (15 пъти повече от Techcrunch).
  • Стойност на първия чек от Адсенс – 2790 долара.
  • Използвани рекламни програми в момента – 4, паралелно една с друга.
  • Приходи в момента – 70 000 долара месечно (60% от тях – по линия на Адсенс).
  • Отказана оферта за закупуване на сайта в ранната фаза на развитие – на стойност 1,5 милиона долара + кола по избор.
  • Планове за близкото бъдеще – старт на сайт за даунлоад на wallpaper-и за GSM-и – платена услуга срещу 0,99-1,99 на wallpaper.

  Няколко бързи извода:

  • Прави това, което ти харесва и в което си добър.
  • Намери ниша (в случая – тийнеджърки-момичета в MySpace).
  • Давай много неща безплатно.
  • Бъди пръв (в точния момент) или умри!

  Ето линк към цялата (и ужасно подробна) статия във FastCompany. Заслужава си да се отдели време и да се прочете до край.

  А ето и снимки от сайта на Ашли Куалс.

  А ето и анализ на Dosh Dosh относно възможностите за бум в монетизацията на WateverLife.com.

  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
  Вижте и това:

  { 8 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

  1

  Пламен Томов 13.09.07 в 17:09

  Цялата тази история ми прилича на герила маркетинг. Т.е. хората си правят безплатна реклама.

  2.3 You may not use the Services and may not accept the Terms if (a) you are not of legal age to form a binding contract with Google, or (b) you are a person barred from receiving the Services under the laws of the United States or other countries including the country in which you are resident or from which you use the Services.

  Което ще рече, че за да имаш договор в САЩ с Гугъл, трябва да имап минимум 18 години. Както и да е, хората обичат success stories.

  2

  Атанас Мишев 14.09.07 в 21:09

  Тя може да използва данните на родителите си и те да отговарят за финансиите и. Така или иначе по някакъв начин ще и се плати.

  3

  Plamen Tomov 13.10.07 в 13:10

  Предполагам, че родителите управляват компанията, но си направих и една малка сметка: за две години (730 дни) девойката е направила над 3000 темплейта или по над 4 нови темплейта на ден. Питам се, това момиче не учи ли, не играе (пазарува, купонясва) ли с приятелки, кога и остава време за другите дейности в компанията.

  Сори, но това е поредната success story, която ни се пробутва. Сигурно не без дългата ръка на Гугъл (нали от Адсенс момето е натрупало милиони).

  4

  Тодор Христов 13.10.07 в 14:10

  Възможно е да е съксес стори, но ако аз мога да съставя 3000 статии за 2 години (примерно), защо не някой да може да изготви 3000 темплейта за същия период от време, особено ако приемем, че повечето вероятно използват еднакви мотиви и неименуемо има някакъв елемент на автоматизация?

  5

  Павлин Груцов 08.11.07 в 02:11

  Момичето доста добре се е справило но ако на някое българско момиче се беше сетило преди нея и го предлагаше на българите нямаше да е толкова успешно … българите още не са много заинтересувани от MySpace и следователно от безплатни темплейти … много добре е открило пазарната ниша :)

  и желая да вметна нещо и за мен в тази история : от бързите изводи накрая на статията за моя първи проект използвах 3 :) при един се провалих … и се надявам да успея да се справя точно с него защото е най-голямото препятствие.

  Благодаря за съксес сторито ! Беше доста полезно за мен

  6

  Longanlon 26.12.07 в 17:12

  Павлин Груцов, на първия ред в първото изречение на сайта ти има правописна грешка, човече…

  7

  Тодор Христов 26.12.07 в 18:12

  Как го забеляза това, направо не е истина. :-)

  Сбърканата дума е “предалгат”.

  8

  Павлин Груцов 26.12.07 в 18:12

  Мерси за корекцията :) имаше и втора грешна дума :) “пронстранство”

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.