Блогокартата – 3 дни по-късно

  • el
  • es
  • id
  • pt
  • se
  • от Тодор Христов на 16.08.2009





    Преди 3 дни стартирах инициативата “Карта на българските блогове” и още в началото на този материал искам да благодаря на всички, които се включиха в инициативата, както и на всички, които писаха за нея или споделиха в социалните мрежи идеята!

    Как изглежда Блогокартата 3 дни след старта й?

    Ето как:


    View Карта на българските блогове in a larger map

    Можете да зумирате навътре в картата, за да я разгледате в повече детайли (горе вляво на Картата има нужните инструменти за това).

    Малко статистика

    Ето малко статистика във връзка с Блогокартата:

    • Общ брой включени блогове в Картата – 94.
    • Общ брой включени блогове с адрес на Картата – 67.
    • Брой виждания на Картата (по статистиката на Google Maps) – 5 000 (!)
    • Подадени заявки за включване без резултат – 22.
    • Легенда за цветовете: Синьо – личен блог. Червено – тематичен блог. Зелено – корпоративен блог. Маркер с точка – точен адрес. Маркер без точка – неизвестен адрес.

    Причини за невключване в Картата

    Причините за невключване в Картата на българските блогове са свързани с непокриване на някой от скромните критерии, които бях анонсирал преди 3 дни:

    • Неактуализирано съдържание. Критерият тук е много скромен и все пак го има – поне 3 публикации в блога за последните 30 дни. Немалко блогове, които подадоха заявки за включване (в т.ч. и на мои познати) не отговарят на този критерий. И преди някой да се е опитал да ме емне за това ще спомена, че и един мой блог не е включен в Картата, точно поради същия този критерий, въпреки, че посещенията му са 4 цифрено число всеки Божи ден.
    • Неавторско съдържание. Моите уважения към всички, но няма смисъл да се заблуждаваме, че “блог” е нещо, което съдържа едва ли не на 100% статии от други източници и други автори. Авторските материали са един от критериите в Картата на българските блогове.
    • Крехка възраст на блога. Критерият тук също е скромен – само 6 месеца възраст на блога. Целта е просто да се отсеят блогърите, които са що-годе сериозни в намерението си да поддържат блоговете си от ентусиастите, които само преди седмица са стартитали своя блог и след седмица или месец ще го пратят в небитието. Всички, които не са включени по този критерий могат да са спокойни, тъй като като му дойде времето ще проверя дали блогът продължава да се поддържа и ако да – ще бъде включен незабавно в Картата.

    Какво става с блоговете без адрес?

    Блоговете без посочен адрес (само град) реших да разполагам един до друг на ЖП релсите в рамките на града. :-)

    Георги Фурнаджиев предложи да се поставят на площад или пощенска станция в съответния район на града, но не виждам Google Maps да дава възможности за откриване на въпросните площади или пощенски станции по код на града (нещо, което за чужбина мисля, че работи).

    Ето защо, ако сте се включили в Картата просто с град или име на булевард или дълга улица, но не сте уточнили някакъв номер, търсете блога си някъде в купчинката от други подобни блогове на ЖП релсите, освен ако не попълните отново формуляра, за да нанеса по-точни координати. :-)

    Още източници на информация за блоговете

    Някои блогъри може би се чудят как става така, че блогът им е на Картата с точен адрес, въпреки, че не са подавали такъв или дори не са подавали заявка за включване.

    Лесно стана, допитах се до Who Is, където данните са публични и в повечето случаи вероятно са коректни. :-)

    Може ли Картата да се вгради в други блогове, не само в Alabala.org?

    Естествено! Всичко, което трябва да се направи е да се кликне върху линка на Картата и след това да се кликне върху опцията за вграждане (Embed) в Google Maps, озаглавена Link (най-горе вдясно). Там има и Custom настройки, всичко е достатъчно гъвкаво и просто като цяло.

    Нещо повече, във всеки блог или сайт може да се вгражда и уголемена карта, само за съответен град. Ето пример за това, за блоговете във Варна:


    View Карта на българските блогове in a larger map

    Може да се вгради и Карта с по-големи подробности. Ето пример за блоговете само в един район на Варна:


    View Карта на българските блогове in a larger map

    И така нататък и така нататък. Просто в страницата на Картата кликнете върху Link и оттам – върху линка “Customize and preview embedded map”, за да си направите нужните настройки.

    Специални благодарности

    Благодаря на всички, които популяризираха Картата на българските блогове до този момент с блог-постове в своите блогове. Това, доколко аз имам информация, засега са:

    Ако съм пропуснал някого, моля да ме извини и бързо да ми каже, за да го включа в почетния си списък с благодарности с линк към материала му.

    Още екстри

    Една малка екстра, която видях, че съществува при картите в Google Maps е възможността за много лесен експорт към Google Earth. Друго си е да видиш блога си на Картата на Земята. ;-)

    Ето два скрийншота за илюстрация:

    карта български блогове google earth
    Малко по-общ план.

    карта български блогове Google Earth
    Малко по-близък план.

    Включете се

    Ако искате да се включите в Картата на българските блогове, ето тук има пълна информация за начините, по които да стане това.

    Просто имайте предвид, че попълването на Картата е 100% ръчно, не е автоматизирано по някакъв начин и ще се радвам, ако преди да подадете заявката си отделите 1 минута да се запознаете със скромните критерии за включване. Това ще спести време и на вас, и на мен.

    А ако искате да популяризирате картата по някакъв начин, възможностите са много:

    Ако имате въпроси…

    Ако по погрешка не съм включил блога ви в Картата – моля да ме извините! Оставете коментар по-долу и ще видим защо е станало така.

    А ако имате някакви предложения – споделете ги по-долу в коментарите, моля.

    Това беше от мен засега. :-) Когато имам с какво ново да се похваля по отношение на проекта “Карта на българските блогове” в бъдеще, ще го направя отново тук, в Alabala.org.

    Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


    Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.




    Вижте и това:

    { 1 trackback }

    Услуги на Google, които наблюдавам и тествам « Wiseacre`s blog
    08.20.09 at 16:08

    { 28 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

    1

    Събина 16.08.09 в 12:08

    Евгени Динев ми е комшия в Бургас. ;)

    2

    Георги Фурнаджиев 16.08.09 в 20:08

    Хъм … и аз много интересни комшии имам … :)

    3

    Longanlon 17.08.09 в 09:08

    тва с точния адрес не е много добра идея, щото има един-двама дето доста хора ги дебнат да им обяснят защо тва дето го пишат ги дразни… :)

    4

    Тодор Христов 17.08.09 в 10:08

    Всякакви хора има… такива, които дразнят, а и такива, които дебнат :-) Някои дразнят, без да дебнат, а други дебнат, без да дразнят. Трети се дразнят, че дебнат, а четвърти – дебнат, че се дразнят. :-)

    Принципно, адресът не е задължително поле, но ако данните са публични в Who Is търсенията, а блогърът не иска да излиза там, по-добре да вземе Security мерки чрез опциите за закупуване и поддръжка на домейна си.

    5

    Гарга Рошава 17.08.09 в 23:08

    аз като един нетърпелив тийнейджър не разбрах какъв ми е проблемът :-?

    6

    Тодор Христов 18.08.09 в 07:08

    Какъв е проблемът?

    7

    Гарга Рошава 18.08.09 в 08:08

    да не се намирам на картата след като пуснах заявка? :oops:

    8

    Тодор Христов 18.08.09 в 08:08

    Заявката е получена, но в нея некоректно е попълнено полето за имената.

    Можеш да пуснеш заявката отново, просто бъди сигурен, че си поставил имена.

    9

    Гарга Рошава 18.08.09 в 10:08

    значи няма шанс да се казвам Гарга Рошава? а защо, всъщност? това е името, свързано с блога ми, истинското ми име няма никаква връзка с него, все още се опитвам да разграничавам реалния от виртуалния си живот, защо трябва да присъства на картата? странно е…

    10

    Тодор Христов 18.08.09 в 10:08

    Включването в Картата не е задължително и поне на този етап е с имена, не с псевдоними, прякори и т.н.

    11

    Георги Фурнаджиев 18.08.09 в 11:08

    Хора, разберете – два РАЗЛИЧНИ живота НЯМА.

    12

    Гарга Рошава 18.08.09 в 12:08

    кажи го на някой шизофреник :lol:

    все пак, по мои лични си причини държа да запазя анонимност в широката мрежа, и тъй като включването в картата не е задължително, разбира се, при условията на този етап предпочитам да остана извън нея ;-)
    иначе идеята не е лоша, въпреки че така и не открих ясно дефинирана крайна цел на мероприятието. но те и моите мероприятия са така ентусиастки и безцелни, така че се почувствах съпричастна. всичко най :-)

    13

    Гарга Рошава 18.08.09 в 12:08

    все забравям по нещо да кажа. ами ако наистина се казвах гарга рошава? щом някой може да се казва манчестър юнайтед, откъде сте сигурни, че не съм гарга? :lol:

    14

    Тодор Христов 18.08.09 в 12:08

    Ако търсиш истинска анонимност, то тогава поне се погрижи тази информация да не е толкова лесно достъпна:

    GARGA-BLOG.COM, Stankeva, Elena Email – (няма да го споделям, за да не го емнат спам-ботове).
    K. Velichkov 4 bl. Jupiter ap. 2
    Pleven, Pleven 5800
    BG
    Телефон +359.64800533

    15

    Гарга Рошава 18.08.09 в 13:08

    за тази информация знам, но това не съм аз, а шефа на домейна, тази жена дори не я познавам ;-) това не е моят адрес и тн, дори ай пи-то ми вече не показва истинския град, не знам защо така го промениха кабелджиите. както и да е, просто не е лошо да добавиш условието за “истинското” име към другите за възрастта, опресняването и тн на блога. да се знае все пак. не, че не мога да напиша ей сега едно правдоподобно звучащо име и ти да ме впишеш с него, без всъщност да те интересува дали то е моето или нечие чуждо…

    16

    Георги Фурнаджиев 18.08.09 в 14:08

    Аууууууууу, Тодоре, ма ти голям хакер си станал – знаеш кво е noindex, nofollow, сега и whois научи … :D

    17

    Тодор Христов 18.08.09 в 14:08

    Ако с Noindex Nofollow се ставаше “хакер” :-)

    18

    Тодор Христов 18.08.09 в 15:08

    @Гарга Рошава, както вече каза, ти предпочиташ анонимността. ОК, няма проблем, това е твой избор, следователно включването ти в Картата (с истинско име) не е подходящо за теб.

    Аз лично предпочитам да общувам с хора, на които знам имената. Всеки си има различни предпочитания и не виждам какво мога повече да добавя.

    Успех на блога ти!

    19

    Гарга Рошава 18.08.09 в 15:08

    мерси. успех на Картата ти. ако някой ден се сблъскаме на ъгъла, може и да научиш истинското ми име. това, за реалния живот ;-)

    20

    Драгомир 19.08.09 в 15:08

    Има ли начин тази полезна информация за картата да бъде представена и таблично. Така е много атрактивно, но много ме съмнява да тръгна да търся някой блог автор по адреса му.
    Междо другото анонимност на хора пишещи блог … – много странни птици са. Виртуален и реален живот няма, но анонимността много често си има предимства (въпреки, че да се изпада в параноя не е хубаво).

    21

    Тодор Христов 19.08.09 в 15:08

    Драгомир, поне до момента не съм виждал Google Maps да предлагат опция за представяне в табличен вид.

    Ако някой друг случайно знае дали това е възможно, нека каже.

    22

    Георги Фурнаджиев 19.08.09 в 22:08

    http://www.google.com/support/forum/p/maps/thread?tid=36ec596bdd99bb7a&hl=en
    ;)

    Не съм пробвал, защото нямам ексел.

    Но пък от друга страна нали знаеш какво точно иска човека … не, че някой би му го дал де … ;)

    23

    Тодор Христов 20.08.09 в 08:08

    Благодаря – полезен линк! Значи методът е от Google Maps през Google Earth и оттам експорт към KLM файл.

    24

    Георги Фурнаджиев 20.08.09 в 12:08

    Не, доколкото разбрах, от Google Maps сваляш с малък фокус файл, а след това или направо в Excel или го прекарваш през инструментчето от линка. Последния вариант при мен сработи с една моя карта.

    Оф, ама това младежта нито хелпа знаете къде е, нито се зачитате, като ви дадат линк. :P

    25

    Светлина 20.08.09 в 20:08

    Ако някой по-талантлив от мен направи банерче, обещавам да си го лепна :)

    26

    Новатор музика 24.08.09 в 14:08

    Много е хубава тази карта :) и статията е хубава като цяло

    27

    MacTeP 08.09.09 в 18:09

    Ей аз пак съм пропуснат в благодарностите… :)

    28

    nname.org 10.09.09 в 00:09

    добре си се сетил, аз от една година се канех да направя подобна карта. даже име бях измислил – Virtual Blogaria

    ще има голям смисъм ако някакси се интегрира с TopBlogLog…

    КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

    Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.


    − 1 = zero