Facebook тесла

  • el
  • es
  • id
  • pt
  • se
  • от Тодор Христов на 06.08.2009





    Използвам Facebook на регулярна основа от няколко месеца. Харесва ми да споделям различни неща там – от ъпдейти на статуса ми, през различни статии (от спортни сайтове, основно на тематика Черно Море, от различни други източници, NovaVizia.com и т.н.) до снимки на кулинарните ми изяви от сорта на Шишчета “Искра” или Пилешко с корнфлейкс. В мрежата си във Facebook до този момент имах някъде около 750 души.

    Решавам днес сутринта да вляза във Facebook акаунта си и какво да разбера – акаунтът ми е спрян. Ето съобщението за това:

    facebook disabled

    Незабавно започнах да събирам информация какво мога да предприема по отношение на теслата от Facebook.

    Най-напред се запознах със секцията FAQ (Frequently Asked Questions) по отношение на деактивираните акаунти. Там информацията не е много, но накратко разбирам, че най-вероятно съм докладван за някакво нарушение на Условията за ползване от някого, тъй като (цитирам):

    Facebook reviews every report we receive to determine whether or not the content violates our Terms of Use. Any content that is considered obscene, violent, malicious or otherwise offensive will be removed.

    Естествено, аз не съм нарушил с нищо правилата на Facebook, но все пак се запознах детайлно с тях. Ако искате да се запознаете с правата и задълженията ви във Facebook, можете да ги откриете тук.

    Така например, във Facebook нямам право да качвам снимки и видео, които не са правени от мен. Всъщност, всичките снимки, които съм качвал са правени от мен, видео не съм качвал, само съм споделял музикални клипове от YouTube.

    Във Facebook също така нямам право да разпространявам спам под формата на търговски съобщения – купи това, купи онова, виж една супер оферта за еди-какво си. Не си спомням да съм правил някога това, също. Да, споделял съм някои статии от блога ми, но те са безплатни, там нищо не се продава. Споделял съм статии и от всякакви други блогове и сайтове, както всеки ден правят огромен брой хора.

    Във Facebook също така нямам право да разпространявам порнографски материали, да нарушавам спокойствието и правата на другите хора, да регистрирам втори или трети акаунт, да нарушавам законите и т.н. и т.н. – все неща, които, надявам се, не съм допускал в поведението си във Facebook.

    Ако човек иска да си помогне и да се опита да възобнови достъпа си до Facebook акаунта си, следва да напише е-мейл до disabled@facebook.com. В този е-мейл следва да предостави своето потребителско име и да опише накратко своя “случай”.

    Така и направих, макар че ми бе много трудно да описвам “случая” си, защото случай няма, предвид на това, че не съм нарушавал никакви правила на социалната мрежа. Не съм от ВЧЕРА в социалните мрежи и знам добре какво е позволено и какво – не.

    Малко след като изпратих писмото си до Facebook получих автоматичен отговор, който гласи следното:

    Hi,

    The Facebook Team has received your inquiry. We should get back to you soon. In the meantime, we encourage you to review our Terms of Use (http://www.facebook.com/terms.html) for more information.

    Thanks for contacting Facebook,

    The Facebook Team

    Преди време ви писах за това, че ми бяха деактивирали Twitter акаунта. Това се случи през Ноември 2024, и тогава не бях сам. На Огнян например също му бяха деактивирали акаунта в Twitter, както и на други хора. Писах на Twitter незабавно и се оказаха много експедитивни – възстановиха ми акаунта след 3 дни.

    Ще видим дали след теслата, получена от Facebook ще има и реабилитация. След всички тези наказания, започвам да се чувствам леко като дисидент :-)

    Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


    Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.




    Вижте и това:

    { 3 trackbacks }

    Черно Море - ПСВ Айндховен 0:1
    08.07.09 at 15:08
    Какво ако ни изтрият от Facebook и Twitter?
    08.12.09 at 10:08
    7 съвета за хора с деактивирани акаунти в Twitter и Facebook
    08.12.09 at 10:08

    { 34 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

    1

    Plamen 06.08.09 в 10:08

    Хммм, интересна случка. Преди няколко дни мой познат също като теб се оплака от подобно нещо. Нито едно нарушение не бе направил на тези правила, но все пак му забраниха акаунта. Само че той постъпи по друг начин – създаде си нов, защото не му беше кой знае какъв проблем, но при теб … толкова много контакти, най-добре би било ако ти го възстановят.

    Освен да ти пожелая успех, друго не се сещам. Пиши ако има развитие, ще ми е интересно, а и на други предполагам, да разберем какво се случва :)

    До скоро във Facebook-а :)

    2

    Огнян Младенов 06.08.09 в 10:08

    Бързо добавяне на нови приятели ?

    Иначе с болка на сърцето погледнах към моя акаунт, защото знам че с теб си вървим комплект :-) Слава богу – работи си :-)

    3

    Biser 06.08.09 в 10:08

    Случаят е доста интересен. Аз лично смятам, че в най-скоро време ще ти възобновят правата, тъй като наистина няма нарушение. Знам за един мой познат, който бързо беше допуснат обратно, но тогава някой беше докладвал за него като нарушител. Нищо чудно и сега да е така. ;)
    Няма за какво да се притесняваш. Освен за пропуснати ползи за известно време. :) От facebook акаунтите нищо не се губи. Понякога – за щастие, понякога – за съжаление.

    П.С. Изненадващо за мен е, че са ти спрели целия профил отведнъж. обикновено при нарушение се ограничават някой от правата- да каниш нови приятели, да изпращаш съобщения и т.н.

    4

    Тодор Христов 06.08.09 в 10:08

    Нямам бързо добавяне на нови приятели. Темпото на добавяне е едно и също от много време – по 1-2-3 човека на ден, грубо казано, има дни и с нито едно добавяне (повечето).

    Ще е интересно да се види какво ще стане по-нататък :-)

    5

    Longanlon 06.08.09 в 10:08

    че какво друго, ако не порнографски снимки са изображенията на ГОЛИ пилешки шишчета?!?!

    6

    Тодор Христов 06.08.09 в 11:08

    А може да съм се натресъл на администратор на Facebook – фен на Спартак Варна :-)

    7

    Марио Пешев 06.08.09 в 11:08

    Тодоре, на мен вчера ми бяха изтрити всички публикации и нотификации от коментара – с изключение на тези, публикувани през последните 24ч. 3 часа по-късно бяха възстановени – може да е бъг на системата или нещо друго от тяхна страна.

    8

    Тодор Христов 06.08.09 в 11:08

    Марио, това е интересна информация! Ще наблюдавам развитието на нещата…

    9

    Майк Рам 06.08.09 в 12:08

    Може някой Павлик Морозов да те е изтропал – просто за да ти направи мръсно. Струва ми се, че скоро социалните мрежи ще почнат активно да се използват и по този начин.

    10

    mercedes-bulgaria.com 06.08.09 в 12:08

    А сега де,
    Странна ситуация. Да ти дам идея – ако не го възстановят, направи твоя социална мрежа за изгонените от някъде. Със сигурност ще имаш успех и мноооого посещения.

    11

    Влади Петров 06.08.09 в 14:08

    Много неприятна ситуация.
    Сега погледнах и не те виждам и в списъка с приятелите си… странна работа…
    Дано оправят нещата скоро.
    Това с докладването незнам как работи, но не е ли редно първо да се провери преди да предприемат такива крайни мерки? Да се свържат с теб, да се обясни…
    Ако може с нещо да се помогне кажи!!!
    Стискам палци!

    П.С. Дано довечера победите ПСВ и имаш повод за радост!

    12

    Калина 06.08.09 в 16:08

    Наистина кофти. Има хора като мен, които си дават сами “почивка” и точно за това писах днес в собственият си блог, но когато не е направено от собственика на акаунта и е против волята му без да е нарушил някое от правилата е доста неприятно. Желая ти скорошно завръщане във Фейсбук и може да се видим и там. :) )

    13

    Vino Pesen 06.08.09 в 16:08

    Най-добре направи си собствен Facebook и няма да имаш проблен с а каунта си .

    14

    Vino Pesen 06.08.09 в 16:08

    Днес Facebook неработи.

    15

    Стойчев 06.08.09 в 17:08

    По темата нищо не мога да кажа, понеже дори нямам акаунт във Facebook. Предложението на mercedes-bulgaria обаче е доста добро :) Ако ме изгонят от някъде ще се възползвам от идеята!

    16

    pierrot 06.08.09 в 20:08

    Дали може да е свързано със сривовете от вчера, които продължават и днес?

    17

    Niki 07.08.09 в 09:08

    Да не заради земетресението…

    18

    Стефан Русев 07.08.09 в 09:08

    Странна работа.

    Вчера имаше доста сериозни проблеми би трябвало да е това иначе просто няма какво да е.

    19

    Biser 07.08.09 в 10:08

    Ако си направите мрежа за изгонени, ще се радвате на много спам – вервайте ми! :)

    А по логиката да си направиш собствен Фейсбук, за да не се притесняваш… Максим Бехар май вече се е сетил за идеята. :D Но акаунта му в ФБ още си седи… Сами преценете дали е добро решение, де… ;)

    20

    Тодор Христов 07.08.09 в 10:08

    Нямам амбиции за мрежа за изгонени, по-скоро разчитам, че акаунтът ми ще бъде възстановен. Засега измина 1 ден, няма промяна, ще видим по-нататък, пък каквото стане. :-)

    Гледам на положителните страни на всичко това (оказа се, че има и такива) и не си го слагам твърде много.

    21

    radislav 07.08.09 в 14:08

    Твърде неприятна ситуация. Дано е технически проблем (който ще бъде бързо оправен), а не злонамерено докладване от някой завистник. Надявам се скоро да ти възстановят акаунта и да обяснат причините за случката.

    22

    Daniel Gotsev 08.08.09 в 14:08

    И на мен ми се случи същото – тази сутрин. За съжаление обаче добавях приятели твърде бързо, а може и някой да ме е докладвал – част от манталитета в страната ни.

    23

    Тодор Христов 08.08.09 в 16:08

    Съжалявам да го чуя. Пиши им, да видим какво ще стане.

    Това за добавянето на приятели поне официално не пише никъде да е нарушение в текстовете, които Facebook са публикували. Никъде не съм срещал да пише колко може и колко не може да се добавят, на ден, седмица или месец. В крайна сметка, добавянето е взаимен процес – не можеш да добавиш някого, ако той не те добави, така че няма проблеми.

    Принципът е различен от този на Twitter.

    24

    Daniel Gotsev 08.08.09 в 16:08

    Ура!!! Разблокираха акаунта ми, след като им писах.
    “Facebook has limits in place to prevent behavior that other users may find annoying or abusive. These limits restrict the rate at which you can use certain features on the site. Unfortunately, we cannot provide you with the specific rates that have been deemed abusive.” се казва в отговора им на писмото ми. А и някое от приложенията на трети лица било пращало много нотификации, без аз да се усетя.
    Разбирам ситуацията – 400-500 friend requests за една вечер и 450 покани за фенство в същата вечер… Прекалих …малко :) ))) + шибаното приложение, изпращало нотификации.

    25

    Тодор Христов 08.08.09 в 19:08

    Честито! На кой е-мейл им писа?

    26

    Daniel Gotsev 08.08.09 в 22:08

    Благодаря! На disabled@facebook.com.

    Писах им, че добавям хора от България, работещи в моята професионална сфера, преобладаващо членове на съответните тематични групи и че нито обезпокоявам тези хора, нито ги обиждам, както и че ако не харесват поканите ми могат да ги игнорират или да ме махнат от списъка си с приятели. Писах също така, че някой злонамерен и подъл човек ме е докладвал, не защото съм нарушил правилата на сайта, а защото иска да ми навреди. Написах им още, че системата им позволява да бъдат прецакlани хора, които са докладвани несправедливо .

    27

    Daniel Gotsev 08.08.09 в 22:08

    Фактът, че пиша новини за IT медии, вкл. за социални мрежи, маркетинг в социални мрежи и т.н. може да е повлиял. Представител на медиите… :)

    28

    Тодор Христов 09.08.09 в 08:08

    И аз съм писал нещо подобно в този стил, да видим какво ще стане :-)

    29

    Камелия 22.08.09 в 20:08

    Г-н Христов,

    Фейсбук е “социална мрежа” и все пак не е нормално един “нормален юзер” да има над 750 контакта, освен ако не е т.нар. “скрит бизнес юзер”.
    Въпреки “изключителната си популярност” във вашите среди аз силно се съмняжам, че Вие познавате лично /имате “реален” контакт/ с всичките си “Приятели от листа” във Фейсбук. Или греша?
    С прибавянето на 1-2-3 “Приятеля” на ден, подозирам, че сте попаднал в “мониторинг листа” на администраторите и … хоп-тесла.
    Надявам се проблемът ви вече да се е разрешил, в противен случай бизнеса … да кажем, че ще липсвате на много хора :-)

    С уважение,
    Ками

    30

    Борис 23.08.09 в 19:08

    И тук да попитам : как приключи сагата в крайна сметка? Лично аз имах подобно екстремно преживяване с чичковците от Г…Някой ми докладва мижавото блогче и за 2 часа излетях от индекса…Да, разгледаха молбата за 10тина дни, но вече месец не мога да наваксам…

    31

    Тодор Христов 24.08.09 в 11:08

    Камелия, ДА, грешите, като смятате, че ползвам Facebook за бизнес цели. Всъщност, в самото начало на статията по-горе съм споменал какво основно правя във Facebook.

    Броят на хората, с които имам контакт във Facebook далеч не е рекорден, нито кой знае колко висок. Самият Facebook поставя ограничението от 5000 Friends във Facebook – изводите от тази цифра оставям на вас.

    Борис, ето линк с повече информация, а как е приключила “сагата” и какви са били причините за нея можете да видите в коментарите към статията.

    В резюме, сагата приключи успешно. :-)

    32

    симона 06.10.09 в 09:10

    И какво в крайна сметка стана? При мен имаше същия проблем , аз също писах e-mail to disabled@facebook.com , но все още нищо не са ми възстановили . При мен това стана преди два дни. При теб има ли някакво развитие ? Възстановиха ли ти акаунда ?

    33

    Тодор Христов 06.10.09 в 10:10

    Симона, да, ето ти повече информация и още е-мейли, на които да пишеш – http://www.novavizia.com/6109.html

    34

    Социална мрежа 17.02.11 в 19:02

    За радост съм нямал до сега проблем със фейса и туитър ама така като гледам …. може и да имам скоро. Постоянно правят нещо и не се знае кога ще ни ударят заради маркетинга :)

    КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

    Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.