Екологичен блог

от Тодор Христов на 09.11.2007

Екологичен блог

Ако искате да проверите дали вашият блог е екологичен, можете да сторите това чрез специалния бадж на CO2Stats Project.

Как става проверката? Посещавате сайта на екологичния проект, вземате специалния бадж и го поставяте някъде в блога си. Баджът сам измерва доколко екологичен е блогът ви.

Проектът CO2Stats бе отразен от няколко сайта и блога напоследък и е дело на докторанти в Харвард и Йейл. Те твърдят, че употребата на електричество за захранване на компютрите на читателите на блоговете ни води до отделянето в атмосферата на крупни емисии на въглероден двуокис.

Доколкото разбирам, колкото повече читателите четат блоговете ни, толкова повече въглероден двуокис се отделя. В този смисъл, един блог е толкова по-екологичен, колкото по-малко е посещаван и четен. :-)

Така например, блогът Alabala.org, който четете в момента, е екологичен. Баджът показва, че блогът отделя 0,01 паунда (1 паунд = 0,45 кг) въглероден двуокис. Очаква се обаче в най-скоро време екологичността на Alabala.org да се влоши рязко, предвид все повечето нови и нови читатели тук. ;-)

Според основателите на CO2Stats, интернет е виновен за отделянето в атмосферата на емисии на въглероден двуокис в размер на 100 милиарда паунда годишно, или 45,3 милиарда тона.

Това може би навежда на мисълта да пишем възможно по-често по-смислени и съдържателни текстове в блоговете си, от полза и за удоволствие на повече хора. Така и така въглеродният двуокис се отделя, поне да има защо, нали?

Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
Вижте и това:

{ 0 коментара… коментирайте сега }

КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.