Провал за Pipe.bg?

от Тодор Христов на 29.05.2008

Преди 8 месеца съставих обзорен материал за поредната социална мрежа, която се появи в България през Септември 2007г. – Pipe.bg, проект на “Икономедия”.

Днес посетих Pipe.bg за първи път от доста време насам, след случайно мое попадение в Google. И що да видя:

pipe.bg

Натисни тук за по-голяма снимка.

Скрийншотът показва как цялата началната страница на Pipe.bg е окупирана от материали от един и същи сайт, свързан с информация за туристически обекти в България. Или, един и същи сайт е окупирал всички 12 позиции на началната страница на Pipe.bg.

Не стига това, ами същия този сайт е окупирал и първите 2 позиции на втора страница в Pipe.bg, поне към момента, в който съставям този материал. Тоест, в Топ 14 на статиите в Pipe.bg 100% от препратките са към един и същи сайт.

Очевидно е, че на този сайт някой му е “помогнал” да излезе начело, иначе едва ли има нормална социална мрежа, в която първите 14 позиции се държат от един и същи сайт. Но не за това ми е думата сега.

Когато видях трагичното положение на Pipe.bg, си спомних за статията си, с която анонсирах Pipe.bg в моя блог преди 8 месеца. В тази статия (прочетете я, ако ви е интересно) имаше неща, които споделих, и които ме притесниха още в първия момент, в който видях новия проект за социална мрежа.

В статията ми имаше и изразени мои прогнози, по-точно казано надежди, че Pipe.bg би могла да се развие в достатъчна степен, за да е полезна на блогърите, какъвто съм и аз. Явно съм сгрешил.

Ето един откъс от моя материал, писан преди време за Pipe.bg:

Първите ми впечатления за Pipe.bg не съвпаднаха с първите ми очаквания, когато преди няколко дни разбрах за предстоящия нов проект на “Икономедия”. На този етап не виждам нищо ново, различно или атрактивно в тази социална мрежа от гледна точка на дизайн или удобства за потребителите.

Надявам се, че това е някакъв първоначален етап от развитието на Pipe.bg и че поне визуално, а и във функционален план ще има развитие в положителна посока.

Явно притесненията ми съвсем не са били неоснователни, след като днес един сайт владее първите 14 последователни позиции в Pipe.bg, по статистиката на Nielsen Online социалната мрежа отчита изключително скромните 75 среднодневни уникални браузъра, а Tyxo дава под 150 уникални посетители дневно.

Всичко това води до един извод, поне към днешна дата – проектът Pipe.bg е тотален провал.

Естествено, и много други проекти за социални мрежи в България претърпяха провал, а тепърва очаквам и още няколко да ги сполети същата участ (тъй като те кретат от самото си стартиране), по сходни като при Pipe.bg причини – липса на потребители, които да добавят ново съдържание, както и липса на читатели, които да гласуват за това съдържание.

Но може би подобни провали не бива да ме изненадват, може би те са нещо нормално… Тесен е българския пазар за 10-20 социални мрежи, нали?

Леката изненада за мен при Pipe.bg обаче идва от факта, че сайтът е част от сериозна медийна група, с традиции и опит в интернет. В същото време е очевидно, че след първоначалния шум около Pipe.bg и няколкото анонса в блоговете на блогъри-служители на “Инономедия”, всичко останало в развитието на този проект (продукт) е напълно застинало.

Поне към днешна дата по всичко личи, че Pipe.bg е абсолютно безперспективна история, освен ако някой някога не предприеме радикално различен подход в развиването на този проект.

Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
Вижте и това:

{ 3 trackbacks }

someone: В http://alabala.or.. - edno23.com
05.29.08 at 15:05
Провал за Pipe.bg?
05.29.08 at 19:05
man0l: Кратък коментар за .. - edno23.com
05.30.08 at 12:05

{ 12 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

1

voxy 29.05.08 в 15:05

надценяваш Икономедиа

2

Марто 29.05.08 в 16:05

… и всяка друга медийна групуровка :)

3

SSH_ON 29.05.08 в 18:05

То почти всички български социални мрежи са провал. Няма потребители, няма идеи, няма нужда от тях…

4

Манол Трендафилов 30.05.08 в 12:05

Определено липсва комюнитито около този сайт. Помислих си какво направиха Ping.бг по въпроса – създадоха Ping Exchange което ги дръпна напред. Свежо няма да го коментирам, а Dao.BG основните потребители са web master-и така, че може да се окаже най преспективната мрежа :)

5

Димитър Георгиев - Бико 30.05.08 в 12:05

Аз лично подобно на Манол очаквам да оцелее Svejo.net, Dao.bg и може би но не съм сигурен за Ping.bg(ако продължават да се развиват в правилната насока). Мисля че икономедиа просто подцениха важноста на проекта си. Както пишше и в статията просто нямат достатъчно добра рекламна политика и това съвсем нормално доведе до крах на кампанията им за социална мрежа.

6

Майк Рам 30.05.08 в 16:05

Аз още преди доста време бях писал, че за да оцелеят, социалните букмарк мрежи трябва да се профилират. Загубата на интерес у читателите е напълно обяснима, след като мрежата няма никакъв облик.

7

chris 02.06.08 в 09:06

Много тъп постинг, защо да са виновни хората от този сайт, използвали са pipe да популризират сайта си, именно това е основната услуга на социалните букмарк мрежи, това че никой друг не публикува в pipe не ги прави виновни…..

8

Тодор Христов 02.06.08 в 09:06

Chris, явно не си чел внимателно, никъде не казвам, че някой е виновен, защото е използвал някакъв сайт.

И по-внимателно с квалификациите следващия път, ако има такъв, моля!

9

Калоян К. Цветков 02.06.08 в 09:06

Анонимността дава смелост, нали chris? Да не бия умрялото куче, но негативни отзиви за Pipe.bg има от излизането му – това, че е набързо скалъпен (дефолтска тема с нове хедър или нещо такова), профанизирания превод на съобщенията, това, че не предлага нищо ново и т.н. Сега, след около година, просто се вижда, че и публиката не е залюбила този сайт. Dao.bg, който е изграден на база същия софтуеър, и е проекта на фирм с много по-малък ресурс е къде по-успешен и популярен избор.

10

Тодор Христов 02.06.08 в 09:06

Chris по-скоро се опита да упреква, че съм споменал с лошо сайта за туристически услуги, който е окупирал първите 14 позиции в Pipe.bg.

Да прочете отново текста по-горе, преди да бърза с коментарите.

11

chris 05.06.08 в 12:06

Не се крия под анонимност, не съм видял, че не ми е попълнен сайта, за което се извинявам….Явно е забранено да се пише вече анонимно в блогове или странници не се допускат да си дадат мнението. Както и да е. Причината, поради която написах горния постинг е продиктувана от факта, че ние сме правили въпросния туристически сайт, с което и се гордея. Това, че клиентите ми са си събмитнали съдържанието като са използвали функционалността на pipe.bg не ги прави виновни в това, че никой друг не го е направил. “Помогнала” им е непопуларността на pipe.bg и липсата на друго съдържание, толкова е просто…..

12

Тодор Христов 05.06.08 в 13:06

Да, разбрах, че имаш връзка с въпросния сайт, но аз пак ще повторя – никъде не съм казал и една лоша дума за сайта. Всеки си рекламира и промотира сайтовете, както прецени. И аз в това число.

Статията ми е за Pipe.bg, не за туристическия сайт.

КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.