MyBlogLog: Социална мрежа за блогове

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 07.09.2007

  mybloglog блог социална мрежа

  Една от социалните мрежи, които набират скорост през последната година е MyBlogLog. Това обаче не е поредната социална мрежа за Social Bookmarking, а мрежа, създадена специално за блогове.

  Направих си акаунт в MyBlogLog преди няколко седмици и периодично следя какво се случва в мрежата. Можете да видите акаунта ми в MyBlogLog още сега.

  Ето какви възможности предлага на собствениците на блогове MyBlogLog:

  Създаване на личен профил

  Всеки, който пожелае, може да си създаде свой собствен профил в MyBlogLog. Това му дава възможност да взаимодейства с останалите потребители на мрежата, както и позволява на другите членове на MyBlogLog да го откриват и да узнаят нещо повече за него.

  Регистриране на голям брой блогове

  Всеки член на MyBlogLog може да помести информация за всичките си блогове – чрез специална страница за всеки един от тях, скрийншот и RSS емисия.

  Членство в общности

  Става дума за т.нар. “communities”. Всеки блог, който се регистрира реално представлява едно community, една общност, и тя може да привлече значителен брой членове.

  Например, аз съм регистрирал в MyBlogLog 4 мои блога, т.е. имам 4 общности.

  Създаването на големи по численост общности е много по-лесно за известни и англоезични блогове. Някои от тези общности имат по няколко хиляди члена, т.е. хора, които са се включили доброволно в общностите.

  Съответно, всички тези членове са потенциален трафик към блога на общността, както и (това е много важно) потенциални гласоподаватели в социални мрежи като Digg.com, StumbleUpon и др.

  Важно е да се знае, че има ограничение за членство в общности – можете да се включвате в нови общности не повече от 15 пъти на ден. И все пак, това са 450 потенциални нови общности в месец, което съвсем не е малка цифра.

  MyBlogLog предоставят удобната възможност да следите кореспонденцията си от мрежата направо на е-мейла си. Например, когато някой член на общността ви изпрати съобщение, вие го получавате незабавно, т.е. не се налага да влизате специално в акаунта си и да проверявате имате ли нови съобщения или не.

  Това спестява време и гарантира, че няма да пропуснете важно съобщение от някого.

  Създаване на контакти

  В MyBlogLog можете да създавате контакти с различни хора. Водещият принцип всъздаването на контакти е “по блог интереси”, но са възможни и други поводи за създаване на контакти.

  Създаването на контакти е лесно – просто добавяте определен потребител, който смятате, че може да ви бъде полезен с нещо в групата си с контакти, а ако той прецени, ви добавя в своята листа.

  Контактите са полезни, както и членството в общностите, тъй като чрез тези възможности би могло да се насърчава трафика към блога ви или други активности, например подкрепа с гласове в социалните мрежи.

  Промотиране на другите членове от мрежата в собствения ви блог

  mybloglog widgetMyBlogLog осигурява една елегантна възможност за реклама на посетителите на вашия блог, чрез специално създаден widget, който поставяте на определено от вас място в блога си.

  На снимката се вижда пример за този widget, който в случая показва последните 5 посетители.

  Малките снимки и линковете към профилите на посетителите излизат в блога ви автоматично, т.е. не се налага никакво усилие нито от страна на собственика на блога, нито от страна на неговите читатели. MyBlogLog просто проверява дали посетителят на определен блог има профил в мрежата им и ако има – “вика” снимката и линк към страницата на този посетител.

  Можете да оформяте цветово MyBlogLog widget-а както пожелаете – например в дясната навигационна колона на Alabala.org съм поставил сив цвят. Можете да промените размерите му, както и големината на снимките.

  Таговете в MyBlogLog

  На мнение съм, че една от предпоставките за успех в MyBlogLog е да поставяте тагове на всичко, което искате (стига да имате време за това).

  Например, когато забележа интересен блог, който си струва да чета, аз му поставям един или няколко тага. По този начин малката ми снимка и линк към моята страница в MyBlogLog остава завинаги в страницата на съответния блог, което е възможност за генериране на допълнителен трафик.

  Някои резултати от присъствието ми в MyBlogLog

  След няколко седмици присъствие в MyBlogLog мога да кажа, че преди всичко това е мрежа за англоезични сайтове. Българите в мрежата не са чак толкова много, но предполагам, малко по малко броят им ще расте.

  Профилът ми в MyBlogLog до този момент е разгледан 327 пъти, но не всички посетители са направили посещения в някои от блоговете ми. Така или иначе, на фона на това, че създаването на профил в MyBlogLog е еднократно усилие, всяко посещение си струва, така че не съжалявам.

  За генериране на повече трафик към блога ви чрез MyBlogLog трябва да сте активни, т.е. да се включвате в нови общности, да общувате с членовете им, да създавате контакти, да поставяте колкото се може повече тагове. Хубавото е, че това не отнема прекалено много време (относително казано, в зависимост от интересите ви и сферата на блога ви, разбира се).

  Можете да видите моя профил в MyBlogLog още сега, за да добиете впечатления, а ако вземете решение да създадете свой профил, тогава всеки път, когато посещавате Alabala.org, вашата снимка и линк към вашия профил ще се показват тук.

  Можете също така да станете член на някоя от моите общности:

  До скоро виждане в MyBlogLog!

  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.


  Вижте и това:

  { 5 trackbacks }

  MyBlogLog: Хиляда посетители | Блог за блогове - Alabala.org
  11.06.07 at 12:11
  И BloggingSecret.net се продава | Блог за блогове - Alabala.org
  11.08.07 at 09:11
  MyBlogLog стартира блог състезание | Блог за блогове - Alabala.org
  11.10.07 at 09:11
  MyBlogLog е с нов дизайн
  07.29.08 at 12:07
  Gravatar Топ Коментатори: Нов плъгин за WordPress
  08.08.08 at 23:08

  { 1 коментар… прочетете го по-долу или добавете ваш }

  1

  Радослав 14.02.08 в 09:02

  Идеята е хубава. Не ми харесва, обаче реализацията. Така нареченият им opt-in за тракинга е меко казано смущаваш. Нормалният начин е за включване по съгласие. Да дам пример, правя си профил там, споделям лични данни като профили по социални мрежи и моят блог. След което всеки път, когато отида на сайт, който е с регистриран код на MyBlogLog се появявам в списъка. И това става на ВСЕКИ сайт, без моето съгласие. А това може да е сайт, чието посещение не искам да свързвам с публичната си персона, която представлява блога ми примерно. И това става автоматично. Единственото, което MyBlogLog предлагат е да се изключи цялото тракване, но тогава губиш ползите. Е не е ли по-нормално и просто, ти на per-site басис да даваш разрешение да те account-не.

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.


  six + 8 =