Оборотът на първите 50 хиляди блога в света е 500 милиона за 2006г.

от Тодор Христов на 02.08.2007

TechCrunch разпространи данни за едно много интересно, макар и спорно изследване – какъв е оборотът на първите 50 000 блога за 2006г.

Изследването, проведено от Университета в Тексас се базира на данни от Chitika и Technorati. От Chitika са взети данни за оборотите, а от Тechnorati – данни за това кои са именно първите 50 000 блога в света, по брой на входящите линкове към тях.

Въпреки, че на няколко пъти в статията на Techcrunch се подчертава, че данните са твърде относителни, ето някои от най-важните изводите на изследването:

  • Блоговете, които попадат в Топ 1% на блоговете по света прибират 20% от общите приходи на всички блогове.
  • Блоговете в Топ 5% на блоговете по света прибират около 50% от общите приходи на всички блогове.
  • Блоговете в Топ 10% на блоговете по света прибират около 80% от общите приходи на всички блогове.
  • Блоговете в Топ 15% на блоговете по света прибират около 90% от общите приходи на всички блогове.

Изследването, колкото и да е неточно, е добра илюстрация за принципа 80/20 на Парето. В контекста на блоговете разпределението е дори още по-силно в полза на водещите играчи.

Или, ако искате да печелите наистина големи пари от блогване, следва да докарате блога си поне до Топ 7500 в класацията на Technorati – така ще се включите в разпределението на 90% от приходите на всички блогове на земята, или на 450 милиона долара.

Не е зле, нали?

Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
Вижте и това:

{ 0 коментара… коментирайте сега }

КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.