Sweetcron

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 09.09.2008

  sweetcron

  През последните дни световната блогосфера е вперила погледа си в новата автоматизирана система за блогване “на живо” – Sweetcron. Софтуерът на Sweetcron стартира реално на 28 Август 2024, но получи широк отзвук няколко дни по-късно, в т.ч. в известни онлайн издания.

  Sweetcron е 100% Open Source проект, чиято цел е да агрегира на едно място цялата онлайн дейност на един човек – статиите в блога (или блоговете му), отметките му в социалните мрежи, снимките му, които споделя, препратките в StumbleUpon, микроблог съобщенията в Twitter и т.н.

  Освен това, чрез Sweetcron може да се агрегират и други сайтове, като технологията за всичко това е познатият на всички RSS.

  На практика, Sweetcron е аналог на популярния вече FriendFeed, само че за разлика от FriendFeed, Sweetcron събира цялата информация на собствения ни сървър. Друга съществена разлика в FriendFeed е, че могат да се използват различни блог-теми (все още такива почти няма, но постепенно ще се създават). И не на последно място, Sweetcron може да се обогатява в перспектива с разнообразни плъгини, които да улесняват работата както на системата, така и изживяването за потребителите.

  Ето видео представяне на новата блог-платформа от нейния създател:

  Ето и качествено видео представяне на SweetCron от потребител, което обяснява какво е направил по отношение на своя блог при употребата на този софтуер:

  А ето и кратка презентация от 27 слайда, която обаче много точно описва какво стои зад замисъла на Sweetcron:

  Като фен на социалното агрегиране със активен FriendFeed акаунт, успях да сглобя блог под Sweetcron, който пуснах като поддомейн на NovaVizia.com. Социалният ми блог се нарича Lifestream.NovaVizia.com и е с изцяло експериментална цел.

  Засега в блога си съм скачил единствено RSS емисията от FriendFeed, дотолкова, доколкото тя отразява цялата ми онлайн дейност по различните блогове и социални медии и мрежи. Тествах да скача и индивидуални RSS емисии, като например тази на NovaVizia.com и Alabala.org, както и емисиите на Twitter и Delicious.com – всичко работи нормално засега.

  По-долу искам да ви покажа няколко видео-клипа от вътрешността на Sweetcron.

  Представяне на административния панел:

  Представяне на опцията за писане на блог статии от Sweetcron (в случай, че искате да се възползвате от нея), която включва три прости неща за писане – заглавие, текст на блог поста и поле за тагове.

  Ако темата за Sweetcron ви е заинтригувала, ето списък с няколко важни препратки:

  Разбира се, основателни са и притесненията за злоупотреба със софтуера на Sweetcron за Google спам цели, т.е. за агрегирането на огромен брой RSS емисии от всевъзможни източници. На практика обаче, всеизвестно е, че нищо не може да спре подобни хора, които със или без Sweetcron ще правят това, което правят. Най-малкото обаче, Sweetcron би могъл да се изпозлва за добро, за създаването на нормални блог-агрегатори а-ла “Блогосфера”.

  И така – напред към Sweetcron за онези ентусиасти, които имат сериозна активност в блоговете, социалните медии и мрежи и искат да проверят как работи този нов софтуер.

  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
  Вижте и това:

  { 2 trackbacks }

  Sweetcron
  09.09.08 at 18:09
  pesho: Тодор Христов е написал страхотно ревю .. - edno23.com
  09.10.08 at 10:09

  { 8 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

  1

  SSH_ON 09.09.08 в 18:09

  Доста грозничко изглежда. От друга страна позволя бързо и автоматично да се създава “уникално” съдържание. Мечтата на средностатистическия spammer :)

  2

  SSH_ON 09.09.08 в 18:09

  Вземам си думите назад, моят аватар е по-грозен от Lifestream :D

  3

  Тодор Христов 09.09.08 в 18:09

  Тепърва ще се създават много теми – по default Sweetcron има всичко на всичко две теми, но по-хубавата не можах да я подкарам.

  Между другото, в момента ежедневно текат ъпдейти по софтуера, за 3 дни мисля че има три рилийза, поправки на различни дребни бъгове.

  4

  Тодор Христов 09.09.08 в 18:09

  Вече има и (неофициален) букмарклет

  5

  oggin 09.09.08 в 18:09

  Кой го интересува как изглежда като е идеално за сплог. Хеле като оправят и таговете на кирилица цена няма да има :-)

  6

  Уеб дизайнер блогва 10.09.08 в 00:09

  Много хубаво ревю и много хубава услуга! :)

  7

  Петър 10.09.08 в 10:09

  Уха, страхотно изглежда демото на http://www.yongfook.com/. Веднага щом стане популярно трябва да изтормозя Nick да направим плъгин за edno23 към това чудо… Ако и Свежарите си направят плъгин ще си хостна това чудо на Peteriliev.com и да се свършва драмата с личния ми сайт. Идеята изглежда много добра. Благодаря за статията.

  8

  Тодор Христов 10.09.08 в 11:09

  Радвам се, че ви харесва!

  В идейно отношение Sweetcron наистина впечатлява, а един плъгин за Edno23.com или Svejo би бил наистина ход напред в развитието както на софтуера, така и на личните LifeStream страници на всеки български потребител.

  Малко само и откъм дизайн като се наместят нещата… теми за SweetCron, имам предвид… и тагове на кирилица…

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.