Adsense в е-мейл

  • el
  • es
  • id
  • pt
  • se
  • от Тодор Христов на 13.02.2009





    Преди няколко дни, след като направих миграцията от Feedburner към Google акаунт за управление на RSS абонатната база по различните ми блогове, най-накрая успях ефективно да пусна и Adsense за RSS. В миналото опитах, но не успях да пренасоча правилно стария си фийд, и реклами на практика не се показваха.

    Интересното откритие за мен бе, че Adsense рекламите не се показват само на хората, които ползват RSS четец, но и по е-мейл. При това, показват се както текстови контекстуални реклами, така и картинки, отново контекстуални, най-вероятно.

    Ето два скрийншота от моя е-мейл (ползвам Gmail):

    1. Adsense в е-мейл – текстови реклами

    Adsense е-мейл текстови реклами

    Както виждате, в е-мейла излиза реклама за борба с хлебарките – изключително контекстуална реклама на фона за статията, под която е поместена – “Бил Гейтс презентира с комари”.

    2. Adsense в е-мейл – картинни реклами

    Отново същият RSS фийд, само че с картинна реклама под него:

    Adsense RSS картинни реклами

    Тук не мога да преценя доколко контекстуална е рекламата. Прави впечатление обаче, че и картинните реклами, и че текстовите, се променят при презареждане на браузъра, докато съм в Gmail. Фийдът, от който се “викат” Адсенс рекламите е Feedads.Googleservices.com.

    Поне на този етап, съм в експериментална фаза, като променям както разположението на рекламите за RSS (горе под заглавието или долу в края на всеки материал), така и редувам текстови със смесени (текст + картинки) реклами.

    Поне засега, конверсията (CTR) на този вид реклама е ниска и отстъпва на всички останали Adsense канали, които следя в моя акаунт.

    Също така, прави ми впечатление невъзможността да филтрирам (блокирам) реклами в RSS емисиите, както иначе успешно правя това със стандартните Adsense карета в блоговете.

    Вие ползвате ли Adsense за RSS? Какви са вашите наблюдения?

    Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


    Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.




    Вижте и това:

    { 8 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

    1

    Почистване 14.02.09 в 12:02

    След като FeedBurner спряха CPM рекламите за feed-овете, повече не съм се log-вал в акаунта си. Google да редиректват и да правят каквото искат. Не мисля да им обръщам повече внимание отколкото заслужават. Практически убиха FeedBurner след като го купиха. Като знам какъв беше CTR-а във feed-a, слагане на PPC реклама в него или в електронната поща ми се струва абсолютно безсмислено. Не знам само при мен ли е така, но откакто започна кризата, AdSense плащат точно 2-3 пъти по-малко. Още малко и ще стигнат нивото на AdBright и Bidvertiser. Пълен майтап…

    2

    Тодор Христов 14.02.09 в 14:02

    Потвърждавам, че eCPM на Адсенс е намалял значително през последните 2-3 месеца.

    3

    Христо Манолов 14.02.09 в 14:02

    Това с намаляване на плащането при мен е от лятото на миналата година (демек преди кризата, която започна септември с новината за Лемън Брадърс): първо юни имаше спад с около 1/5, после юли с още 1/5 (сумарно 2/5), и после август с още 1/5. Сега приходите са 30-35% от това което беше миналата година до юни. За сметка на това TLA се оказаха “скритата лимонка”, и от лятото на сам “есплоадираха” и компенсипат по-ниските приходи от Адсенс.

    4

    Почистване 14.02.09 в 15:02

    @ Христо Манолов – Струва ми се доста рисковано да се използва TLA, след като Google меко казано не ги харесва и наказва сайтове на поразия за подобни изпълнения. Вече чаках достатъчно (повече от година може би) един наказан сайт да му изтече наказанието и не бих рискувал повече с TLA.

    @ Тодор Христов – интересно дали са паднали доходите на Google AdSense (нашите доходи от програмата, че паднаха… спор няма). AdSense / AdWords са основен източник на доходи за Google и ако от другата страна на барикадата също има спадане с 20-30-50% това ще се отрази жестоко на акциите на Google.

    Също така е възможно Google просто да са променили % за publishers и само ние да затягаме колани. Разбира се такава информация не се коментира никъде в Интернет пространството, защото е леко неудобна.

    5

    Тодор Христов 14.02.09 в 16:02

    Ами те и на Google акциите паднаха покрай кризата. А за приходите им – не знам, но съм далеч от идеята да дават 40-50% дял на издателите в момента.

    6

    Христо Манолов 14.02.09 в 16:02

    ТЛА се усетиха, че с Гугъл не се “обичан вече”, и вече имат изискване за случайно име на плъгина за WordPress, за да не си проличи на сайта че работи с ТЛА ;) Иначе рисковано-нерисковано, преди отношението в приходите Адсенс към ТЛА беше 12:1, а сега е 3:10, така че Гугъл може да не то опича, обаче ТЛА е егати пича ;) Идеята ми е, че плащат ОК.

    @ Тодор Христов – интересно дали са паднали доходите на Google AdSense (нашите доходи от програмата, че паднаха… спор няма). AdSense / AdWords са основен източник на доходи за Google и ако от другата страна на барикадата също има спадане с 20-30-50% това ще се отрази жестоко на акциите на Google.

    Ами иначе какво излиза — че Гугъл използват “кризата” за предтекст и оправдание за по-малкото пари които ни плащат ли ? Това сигурно са го видели от някои български пишман-бизнесмени, които използваха “кризата” като предтекст да прецакат още повече подчинените си…

    7

    napster 16.02.09 в 09:02

    Ами със сигурност няма да дават 40-50% , това е толковамного. А това с AdSense е наистина много интересно. Добре е измислено.

    8

    Martin 26.02.09 в 08:02

    Сега ти прегледах един и-мейл с adsense, не се обиждай но изглежда като лошо форматирано женско списание.

    Човек се губи, освен това се разсейва от тези реклами, пък 3 рекламни полета, от което един огромен банер в съобщение, което уж цели да бъде информативно…

    Според мен начинът не е чрез реклама в и-мейл, никой не и обръща внимание.

    КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

    Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.