Google крах: Имало и други

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 01.10.2007

  Google проблемВ търсене на информация за други блогъри, които внезапно са се сблъскали с проблеми с класирането в Google (подобни на моите с JobHow.org, както личи и от снимката), открих сравнително скорошен материал на дизайнера от Единбург Дейвид Ейри.

  Блогът на Дейвид Ейри е само на една година, но се попълва редовно със съдържание, популярен е, има над 2024 RSS абоната, множество коментари – изобщо, става дума за млад, но надежден блог, който като че ли не се заиграва с рисковани seo тактики, а разчита на качествено съдържание и плавно увеличение на читателите.

  Ето какво споделя Дейвид:

  Google е работил тайно зад кулисите и аз вече не се класирам на високи места по теми, свързани с дизайна.

  В понеделник, 10 Септември, получих едва 30% от обичайния си трафик от Google. Най-напред забелязах за спада на 20 Септември, а на 24 Септември получих едва 6% от трафика си в Google. Значително понижение.

  Ето някои от класиранията ми в Google преди спада:

  • #1 по фразата “Дейвид Ейри”.
  • На първа страница по фразата “графичен дизайн единбург” – важна фраза за мен.
  • На втора страница по “лого дизайнер” – бях почти на първа страница, което означаваше бум в бизнеса ми.

  Ето класирането ми в Google след предприетите промени на търсачката:

  • Някъде около 60 място по собственото ми име, “Дейвид Ейри”.
  • Около 60-70 място по “графичен дизайн единбург”.
  • Около 60-70 място по “лого дизайнер”.

  Дейвид Ейри споменава, че вероятната причина за драстичния спад са няколкото платени връзки, които е имал в блога си и които не са му носили кой знае какви пари. Той ги е премахнал, а отсега нататък възнамерява да поставя към всички връзки rel=nofollow, за всеки случай.

  В проблематичния JobHow.org аз изпитвам същия, дори още по-неприятен проблем от 1 ден – рязък спад и практическа неоткриваемост в Google по всички ключови думи, по които преди бях в Топ 10. Нямам платени връзки, но имам препратки към други мои блогове.

  Страхувам се да мисля, че това може да е причината, защото ако е така, чакат ме сурови санкции по всички други блогове, между които взаимно съм обменял линкове, както си му е редът.

  В блога на Дейвид Ейри има близо 100 коментара по темата – можете да ги прочетете тук. Казусът ми прилича на неволите на Робин Гуд и се опасявам, че това няма да са изолирани случаи.

  Дано не съм прав. Ще следя развитието по темата, но ако проблемът си остане още седмица, значи най-вероятно причината не е някакво неочаквано вътрешно Google сътресение в алгоритъма. Тогава ще се наложи да преосмисля цялостната си политика по отношение на обмяната на линкове както между мои блогове, така и с външни.

  Ако имате наблюдения или мнения, ще се радвам да ги споделите тук.

  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
  Вижте и това:

  { 1 trackback }

  Как да се справим с Google ranking penalty
  10.12.07 at 15:10

  { 9 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

  1

  Явор Иванов 02.10.07 в 08:10

  Интересно :) туко що бях написал на един линк, че е спонсориран и набързо го махнах :)

  2

  Тодор Христов 02.10.07 в 09:10

  Във въпросния JobHow.org аз нямах нито един спонсориран линк, нито съм упоменавал, че има такъв. Просто имах няколко линка към мои блогове.

  Смених тактиката, поставих NoFollow на всички линкове във футъра и премахнах изцяло BlogRoll линковете, след което в WebmasterTools дадох Resubmit на Sitemap…

  Не знам дали това ще помогне, а и просто не се сещам за друго. Предстои да видим какви са резултатите и дали просто не съм се паникьосал излишно…

  3

  Явор Иванов 02.10.07 в 09:10

  А дали блоговете ти са имали линк ексчейндж ? Така де да сочат към другия… мисля че Google щяха да наказват и за това ?

  4

  Тодор Христов 02.10.07 в 09:10

  Абсолютно всички блогове имаха обмяна на линкове и RSS емисии помежду си. До този момент си мислех, че съм в рамките на поносимото и нямах поражения, но явно не е така…

  Поради тази причина премахнах и RSS емисията от Alabala.org към NovaVizia.com току що… :-(

  5

  Явор Иванов 02.10.07 в 09:10

  Дръж ни в течение за промените … според мен ще е положително.

  6

  dzver 02.10.07 в 20:10

  Има брутални флуктуации. 2 мои сайта пострадаха така преди около 1-2 месеца. За 1-ия открих важна ключова дума, в която съм паднал на 2-ро място, направих сео за тази дума и посещаемостта се въстанови. Другия за съжаление не успях да го оправя.

  От много оптимизатори и оптимизации, гугъл са направили тази игра трудно предвидима за маловажни сайтове.

  7

  Тодор Христов 02.10.07 в 20:10

  Лошото е, че сайтовете, с които се конкурирам според мен в огромната си част нямат SEO, така че просто не виждам как съм паднал толкова ниско без съществена причина… аз самият нямам кой знае какво SEO на сайта, просто съм следвал базисни правила и нищо извън закона…

  Поне така си мислех до вчера.

  8

  Plamen Tomov 13.10.07 в 13:10

  Посещенията в блога на Дейвид са му паднали, защото е започнал да ползва пълен РСС фийд ;) .

  9

  Тодор Христов 13.10.07 в 14:10

  :-)

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.