Молба за малко помощ (с идея)

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 16.11.2007

  От 1-2 дни мисля за нещо във връзка с един от блоговете си и не мога да реша как да постъпя. Прецених, че именно тук, в Alabala.org мога да изложа проблема си, и да стискам палци някой от читателите на блога да ми даде насока или съвет.

  Става дума за следното:

  Имам блог, който има 600-700 абонати, които системно получават известия за всички нови статии на блога по е-мейл. Когато се натрупат 3 нови статии, чрез един плъгин се разпраща автоматично съобщение по е-мейл до всички абонати, като те получават линкове към статиите и техните заглавия.

  Отделно, в този блог има и RSS емисия, която пуска ограничен фийд. RSS емисията си е “чиста”, т.е. не е към FeedBurner, а най-обикновен фийд.

  В последните 1-2 дни си мисля да мигрирам с въпросния блог към FeedBurner, както сторих това и с Alabala.org. FeedBurner разпространява RSS, както и е-мейли, за онези читатели, които предпочитат да се абонират по е-мейл.

  Та, чудя се за следното:

  Преминавайки на FeedBurner, как да не изгубя досегашните 600-700 абонати на е-мейл бюлетина си, като в същото време предлагам и нов абонамент за бюлетин по е-мейл, но не както досега, чрез плъгина за автоматично разпращане на писма до абонати, а чрез абонамента на FeedBurner (както е в момента в Alabala.org, ако погледнете в дясната навигационна колона, най-горе, в секцията “Безплатен бюлетин”)?

  Ще бъда благодарен, ако ми подскажете идея за елегантно решение на проблема.

  Обмислях да известя всички досегашни абонати – 600-700 на брой, че следва да препотвърдят абонамента си, но се опасявам от сериозна загуба на абонати – един няма да разбере как да се абонира наново чрез FeedBurner, друг няма да получи точно това писмо, трети…

  Ще се радвам много, ако коментирате по тази тема.

  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
  Вижте и това:

  { 1 trackback }

  Успешен трансфер на RSS абонати | Блог за блогове - Alabala.org
  01.18.08 at 12:01

  { 7 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

  1

  Калоян К. Цветков 16.11.07 в 10:11

  Това с разпращането на email-ите съсъ Subscribe-To-Comments плъгина ли става ?

  2

  Тодор Христов 16.11.07 в 10:11

  Не, един друг плъгин – Mailing List. Малко е неизвестен, мисля, че е на френски автор.

  3

  Калоян К. Цветков 16.11.07 в 10:11

  Сега, записването на email нотификациите на FeedBurner трябва да стане от титуляра на email адреса, понеже освен CAPTCHA проверката, има и потвърждение с получаване на confirmation email. Според мен най-добрата политика е на наистина да изпратиш едно писмо до всички абонати, и да ги известиш за промяната. След това сложи например във footer-а на писмата (ако може да се редактират) отново тази информация, така че абонати изпуснали “официалното” оповестяване да има откъде да го видят. Запази използването на този Mailing-List плъгин за още примерно 4-6 месеца паралелно с FeedBurner Emails, като новите абонати ще се записват директно на FeedBurner, а старите ще получават писва по старомодния начин. Така постепенно голямата част от старите абонати ще имат време да мигрират. След изтичане на този период прати един последен email, че след месец използването на стария списък с абонаменти спира, за да им дадеш ама наистина последен шанс за миграция. След това може да го спреш – ако даже и тогава има абинати които не са мигрирали, то има голяма вероятност, че те прости не са активни, или ако са активни, то значи че не четат писмата, които пристигат от Mailin-List плъгина. Като цяло идеята ми беше, че такава миграция няма как да стане от днес за утре ;) Трябва да е се даде поне минимум два месеца време според мен, въпреки че как то писах оптималното според мен е 4-6 месеца

  4

  Тодор Христов 16.11.07 в 10:11

  Звучи много добре, малко или много ще се отсеят активните потребители от тези, които просто са сложили един фиктивен е-мейл, който не проверяват.

  Съгласно идеята ти, един стар абонат може да се абонира по нов начин за получаване на е-мейли, респективно следва да се отпише от старата листа (аз давам такава възможност, разбира се).

  Остава да се провери само дали този Mailing List плъгин ще работи след ъпдейта на WordPress (тъй като в този блог в момента ползвам версия 1.5) :-)

  Благодаря ти много, Калояне!

  5

  Калоян К. Цветков 16.11.07 в 10:11

  Няма проблеми, радвам се, че съм бил полезен

  6

  Георги Ангелов 16.11.07 в 22:11

  Има ли технологична причина, поради която се налага да се прекрати ползването на досегашния плъгин? Ако няма такава причина, плъгинът може да си работи за старите абонати – а новите да си ползват FeedBurner.

  Трябва да има много сериозна причина, за да се карат абонатите да правят някакво усилие. Ако няма такава причина, по-добре старите абонати да имат право да си останат на старата система.

  7

  Тодор Христов 19.11.07 в 13:11

  Привет Георги,

  Извинявам се, че отговарям толкова късно, но 3 дни нямах достъп до сайтовете си, поради технически причини.

  По принцип, в момента абонаментът е с плъгин, който има ограничена функционалност, докато FeedBurner дава много повече възможности за управление на абонаментите по RSS и е-мейл.

  Също така, не съм сигурен, че сегашният плъгин за разрращане на бюлетини ще работи под WordPress 2.3 и нагоре. В момента работи, но версията на WP е (далечната) 1.5.

  Иначе, си напълно прав, че причината трябва да е основателна, иначе ще рефлектира в загуба на абонати, както и известни главоболия на абонатите да се отпишат от едната листа и да се запишат в новата.

  Благодаря за коментара и много поздрави от мен!

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.