Питане за WordPress, Feedburner и RSS

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 09.08.2008

  Имам едно питане за WordPress, Feedburner и RSS емисията на блог. Нека обясня.

  Да речем, че RSS емисията на един блог е през Feedburner и че всички най-нови статии (без значение тематиката им) биват излъчвани през него. За целите на примера ми нека приемем, че в блога се пише за кучета, котки и мишки.

  Един блог агрегатор за кучета проявява интерес към статиите в блога и предлага да публикува кратки анонси чрез RSS. Но тъй като блог агрегаторът е на тема само кучета, той не иска да използва RSS емисията на блога през Feedburner, защото по този начин чрез нея в блог агрегатора ще попадат и статиите за котки и мишки, което не е тематично свързано с останалите материали в блог агрегатора.

  Има ли някаква техническа възможност да бъде пуснат отделен RSS фийд в блога, само за статии за кучета. При това – без да се разваля стандартния Feedburner фийд, т.е. той трябва да си остане за досегашните абонати на блога.

  И ако има такава техническа възможност – как става тя? Чрез тагове ли се решава всичко това, чрез категории, по някакъв трети начин?

  Отправям това питане тук, тъй като сред читателите на Alabala.org има доста технически грамотни и компетентни хора, все някой от вас може би ще може да ме насочи.

  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
  Вижте и това:

  { 23 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

  1

  Longanlon 09.08.08 в 10:08

  не ми харесва новата тема на алабала

  нищо, че си платил за нея…

  2

  Тодор Христов 09.08.08 в 11:08

  Въпрос на време на свикнеш. Когато смених стария дизайн на NovaVizia.com с нов (преди година или по-малко), ми писаха, че не бил добър, имал такива и онакива кусири, но като мине време, се свиква, убеден съм.

  На мен много ми харесва пък. :-)

  3

  Бахар 09.08.08 в 11:08

  Доколкото знам има RSS за Категории

  4

  Атанас Янев 09.08.08 в 12:08

  Ползвай това http://flagrantdisregard.com/feedburner/
  От опциите му задай Append category slug to feedburner URL да е активно и си готов…

  If the “Append category slug to feedburner URL” option is enabled, category feeds will be redirected to your main feed with the category slug appended. For example, if you’re main feed is “feeds.feedburner.com/myfeed” and your category slug is “music” then the feed for that category will be redirected to “feeds.feedburner.com/myfeed_music”.

  5

  Тодор Христов 09.08.08 в 14:08

  Наско, благодаря! Не знаех за този плъгин, ще го тествам. Звучи много добре!!

  А пък имаше и опция да се върже към него таг (етикет), а не категория, цена нямаше да има, но доколкото виждам в описанието на плъгина, няма такава екстра, защото “хваща” slug-а на категорията.

  6

  Атанас Янев 09.08.08 в 15:08

  100% може да се модне,
  ако не се справиш до утре пиши да го помъча в понеделник :)

  7

  Тодор Христов 09.08.08 в 23:08

  Ще тествам да видя как се получава и ще пиша тук с малко повече информация, благодаря много за предложението! :-)

  8

  Калоян К. Цветков 10.08.08 в 14:08

  Плъгинът не е ли малко стар ? Не съм го инсталирал, но го разгледах, и в него ема неща като директно обръщане към $wpdb->categories, а пък такова нещо няма от 2.3 нататък: нали тогава представиха “taxonomy”, и всичко се прехвърли на този модел – и категории, и линкове за категории, и тагове и т.н.

  9

  Калоян К. Цветков 10.08.08 в 14:08

  Като цяло това е едно отнещата които не харесвам на FeedBurner. Изключително досаден е начина по който се “превземат” всички фийдове от официалния плъгин/приставка на FeedBurner, и това най-вече осакатява многото възможности, които WordPress предлага, а именно фийдове за всичко: за категории, за тагове, за търсене, за автори и т.н.

  Горе споменатия плъгин като цяло не е решение, понеже той само пренасочва URL-то за фийдовете за дадената категория. От там нататък от вас зависи да отидете на FeedBurner, и да си регистрирате всички фийдова, като спазвате “формата” на плъгина (име_на_фийда + “_” + слъга_на_категорията). Наистина лесно може да се направи и за тагове, но отново вие ще трябва да се регистрирате всеки таг като фийд на FeedBurner, което е, меко казано, егати зора ;)

  10

  Тодор Христов 10.08.08 в 14:08

  Хм… тъкмо започвах да го свалям и инсталирам и прочетох този коментар.

  В крайна сметка – дали ще свърши работа, дори и по категория организирах нещата така, че да стане, не с тагове.

  11

  Калоян К. Цветков 10.08.08 в 14:08

  За последно – голяма евала правя на TechCrunch, на които само основния канал минава през FeedBurner, а всички останали красоти на WordPress са отсавени както са си – ето няколко примера:

  * по таг http://www.techcrunch.com/tag/apple/feed/
  * по дата (месец) http://www.techcrunch.com/2008/08/feed/
  * по автор http://www.techcrunch.com/author/Michael%20Arrington/feed/
  * по търсене http://www.techcrunch.com/search/bulgaria/feed/

  В повечето случаи тези възможности са “прецакани” от официалния плъгин на FeedBurner, който винаги пренасочва към “главния” канал — примерно http://www.novavizia.com/search/bulgaria/feed ще пренасочи към http://feeds.feedburner.com/novavizia

  12

  Тодор Христов 10.08.08 в 14:08

  Как става това?!

  13

  Калоян К. Цветков 10.08.08 в 14:08

  Сигурно не ползват официалния плъгин. Цялата “тънкост” е в това да не се пренасочват всички фийдовекъм главния канал.

  14

  Тодор Христов 10.08.08 в 14:08

  Значи, Наско, ето какво направих до момента:

  1. Свалих си плъгина за Feedburner, който коментираме. Инсталирах го и го активирах.

  2. Паралелно с това, стария плъгин, който ползвам – Feedburner Feedmith, си остана активен, също.

  3. Активирах с отметка Append category slug to feedburner URL. в Полето над него добавих фийда си, който е http://feeds.feedburner.com/alabala

  4. Опитах да видя какво става с фийда на категорията ми “WordPress и плъгини”, който е със slug wordpress-plugins.

  5. Съгласно инструкциите на прясно сваления Feedburner плъгин, фийдът само на категория “WordPress и плъгини” би следвало да е http://feeds.feedburner.com/alabala_wordpress-plugins .

  6. Лошото е, че този линк дава 404.

  Може би това е свързано с нещата, за които пише Калоян Цветков по-горе, не мога да преценя.

  15

  Тодор Христов 10.08.08 в 15:08

  Калояне, ето тук пише, че плъгинът е тестван с WordPress 2.5.1: http://flagrantdisregard.com/feedburner/#comment-314998

  16

  Калоян К. Цветков 10.08.08 в 15:08

  И все пак, в кода на плъгина има следното:
  $cat = $wpdb->get_var("SELECT category_nicename FROM $wpdb->categories WHERE cat_ID = '".$wp->query_vars['cat']."' LIMIT 1");, а това няма как да проработи след 2.3 ;) Може да погледнеш и да видиш, че такава MySQL таблица вече няма в инсталираните от WordPress. Така че, ОК щом е тестван, значи просто този код вътре не се изпълнява никога.

  17

  Калоян К. Цветков 10.08.08 в 15:08

  5. Съгласно инструкциите на прясно сваления Feedburner плъгин, фийдът само на категория “WordPress и плъгини” би следвало да е http://feeds.feedburner.com/alabala_wordpress-plugins .
  6. Лошото е, че този линк дава 404.

  Трябва да отидеш на FeedBurner, и да си регистрираш такъв фийд – с това име alabala_wordpress-plugins, който да сочи към http://alabala.org/category/wordpress-plugins/feed/ . Това е така, понеже както отбелязах, този плъгин/приставка само пренасочва URL-то от което се зарежда фийда.

  18

  Атанас Янев 10.08.08 в 15:08

  Плъгина няма проблем с 2.6, тествано на ayanev и си бачка ;)
  Изнесъл съм http://feeds.feedburner.com/ay_wordpress и няма грижи :)

  Тодор, нужно е да добавиш този нов канал във feedburner-а си, както е писал Калоян :)

  19

  Калоян К. Цветков 10.08.08 в 16:08

  Уточнетие: може би работи защото всички го ползват с пермалинкс ;) Погледнете плъгина и ще се види — ако не може да се вземе “слъга” (от адреса), то тогава вика заявката която съм постнал в по-предните коментари, и ще се счупи, защото вече няма таблица за категориите, ами има “таксономия”.

  20

  Тодор Христов 10.08.08 в 16:08

  Значи… да ви кажа докъде я докарах.

  1. Отидох в акаунта си във Feedburner и там създадой нов канал, Alabala.org WordPress, и зададох фийд http://feeds.feedburner.com/alabala_wordpress-plugin.

  2. Активирах този фийд.

  3. Попълних същото URL на фийда и в полето на въпросния плъгин, в административия панел. Гледах да е всичко точно, със същия адрес.

  4. Опцията Append category slug to feedburner URL е вкключена.

  5. Нещо не е съвсем наред. В Google Reader виждам други мои материали, не тези, които са в категорията http://alabala.org/wordpress-plugins :-(

  Има някаква капитална дребна грешка някъде, която допускам най-верятно, въпреки, че повторих операцията 2-3 пъти – изтрих създадения фийд, създадох го наново…

  P.S. Да не би /category/wordpress-plugin да трябва да се използва, а Наско? При мен има едно “category” в URL-то.

  21

  Атанас Янев 10.08.08 в 16:08

  Точка 3 не разбрах?
  Кое url къде си попълнил?

  Всичко, което трябва да направиш, е да чекираш apped category slug, след което да създадеш това, което в т.1 си направил :)

  + google reader кешира ;)

  22

  Тодор Христов 10.08.08 в 17:08

  Значи, изтрих URL-то на фийда от полето “Feedburner Feed URL”, освен това регистрирах наново фийда във Feedburner, само че с http://alabala.org/category/wordpress-plugins/feed/ , а не както го бях направил ссамо с http://alabala.org/ в началото, и сега всичко работи тип-топ! :-)

  Благодаря много на Атанас Янев и Калоян Цветков за навременните съвети и указания – с обща помощ и няколко експеримента стана! :-)

  23

  Атанас Янев 10.08.08 в 17:08

  Наздраве ;)

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.