Успешен трансфер на RSS абонати

от Тодор Христов на 18.01.08

rss абонатиМоже би си спомняте, че преди два месеца съставих кратък материал със заглавие Молба за малко помощ (с идея). В него ставаше дума за това как ще е най-добре да се прехвърлят 600 абоната от стария бюлетин на един от блоговете ми (NovaVizia.com) към RSS абонамент през Feedburner.

Два месеца по-късно, резултатите са отлични и искам да ги споделя с вас, тъй като може да ви се наложи да попаднете в подобна ситуация.

Към днешна дата, точно 501 са RSS абонатите на въпросния блог. Това прави успеваемост от 83%, като значителен процент от абонатите на стария е-мейл бюлетин реално са преминали на е-мейл бюлетина, разпространяван от Feedburner.

Какво направих, за да се трансферират абонатите в кратък срок? Нищо съществено, и все пак:

  1. Написах специален материал, в който отправих покана за преминаване към RSS на Feedburner.
  2. Дадох срок на абонатите от 2 месеца да направят прехвърлянето и обявих, че след 2 месеца старият начин за получаване на известия от блога ще се прекрати за всички.
  3. В текущия бюлетин поставих специален линк във Footer, който отвежда към страница за абонамент за RSS, а така също написах, че старият бюлетин ще се деактивира на 31.01.2008. Този линк и текст се вижда от всички текущи абонати.
  4. През 2-3 седмици направих два нови анонса за абонамента към Feedburner.
  5. Предстои ми да направя един последен анонс, 2-3 дни преди 31.01.2008г. С това смятам да приключа процеса по трансфер на абонати.

Или, практиката показа, че прехвърлянето на 600 абонати от един на друг RSS и бюлетин не е фатално дело и може да се осъществи сравнително безболезнено, в кратък срок от около 2,5 месеца.

Със сигурност съм изгубил известен процент абонати. Колко - не мога да твърдя със сигурност, но по мое мнение са не по-малко от 15-20%. Това обаче не ме тревожи.

По принцип, подобни списъци с абонати (конкретно по е-мейл) не са активни на 100%, много хора се абонират с вторични свои е-мейл адреси, които посещават рядко. Или, те най-вероятно нямат особена потребност да получават актуалните статии на блога ми, но и аз от своя страна нямам особена полза от подобни абонати.

С две думи, радвам се, че съм обновил списъка с абонати, защото реално по този начин съм отсял активните от неактивните такива. От друга страна, за два месеца съм успял да привлека вниманието и на съвършено нови абонати, това е сигурно.

Ако ви се наложи да правите трансфер на RSS абонати - използвайте емпиричните данни, които ви дадох. Самата мисъл, че ще трябва да се прави прехвърляне плаши, особено ако цифрата на абонатите е по-висока, но както се вижда - няма страшно - въпрос на време е.

Между другото, в началото на 2008г. обявихме плановете си за 1000 RSS абонати и някои хора погледнаха скептично на тази идея. Е, вече сме на 50% от целта, а остават цели 11,5 месеца. Предстои да видим дали ще успеем да привлечем вниманието на толкова много хора, а защо не и повече?Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.


Вижте и това:

{ 2 коментара… прочети ги по-долу или добави свой }

1 voxy 18.01.08 в 17:01

само да не се окаже че в опитите си да запазиш едни си загубил други, които са се почувствали ненужно оспамени.

2 Тодор Христов 18.01.08 в 18:01

Не може и дума да става за спам, тъй като записването и отписването и от двата бюлетина е по желание на самите читатели - те сами решават дали да се запишат или отпишат.

Коментирай!

Можете да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


Clicky Web Analytics