Подозрителна история с NetworkSolutions.com

от Тодор Христов на 04.03.2008

Преди няколко дни реших да си закупя нов домейн за нов блог-проект.

Няколко дни мислих какво да е името на домейна, прехвърлях всякакви варианти. За целта използвах, както винаги, инструмента за търсене на нови домейни на NetworkSolutions.com. До този момент винаги съм използвал този сайт за търсене на домейни, въпреки че реалното им закупуване и управление правя през GoDaddy.com.

Ако ме питате защо търся домейните през NetworkSolutions.com, а купувам през Godaddy.com – просто защото ми е по-удобно търсенето през NetworkSolutions – дават по-пълна картина кои домейни са свободни и с кои точно разширения са свободни.

Най-накрая, след няколко дни мислене и проби, открих едно име. Беше свободно и беше в “.com” областта. Името бе българска дума, която се изписваше идеално на латиница – както го чуваш, така и го изписваш.

След половин ден размисъл дали да го закупя или не се реших – вземам го!

Проверих още веднъж в NetworkSolutions.com дали името е свободно – разбира се, свободно беше. Веднага влязох в Godaddy.com, приготвих си кредитната карта и стартирах процедурата по закупуване.

И що да видя?! Името бе вече заето!!

Не можех да повярвам на лошия си късмет и все пак реших да проверя кой ме е изпреварил и е запазил домейна. Оказа се, че домейнът е запазен от… NetworkSolutions.com! И ми се предлагаше (от GoDaddy.com) да закупя въпросния домейн, но не за 10 долара, а за близо 70 – 60 долара заради това, че вече е блокиран и 10 долара такса (комисионна)!

Веднага проверих как стоят нещата с други две алтернативни имена, които бяха в “.com” областта и които бях проверявал в NetworkSolutions. Оказа се, че и те са заети от NetworkSolutions, в една и съща дата – датата на търсенето ми на домейни. И тях можех да закупя за 70 долара. Същите домейни в “.net” и “.org” областта бяха свободни, както и в случая с първото име..

Не бях очаквал такова нещо от тази иначе голяма компания. По-запознати от мен хора ми казаха, че това е редовна практика на фирми като NetworkSolutions.com и че след 5 дни най-вероятно въпросните домейни ще бъдат освободени.

Не знам дали това е така или не, но взех решение да не използвам NetworkSolutions.com за определен период от време. Това, което още направих е да вляза директно в GoDaddy.com, да потърся нови имена и след известно лутане на какво да се спра, в крайна сметка спокойно и безпроблемно успях да “блокирам” едно име.

Ако не ви се е случвало подобно нещо, бъдете нащрек – има шанс някои домейн-регистратори да злоупотребяват и да блокират по-кратките и звучни имена, особено в “.com” oбластта. Не ми се беше случвало досега, но вече знам. :-)

Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
Вижте и това:

{ 2 trackbacks }

links for 2008-03-05
03.05.08 at 09:03
Моля Teacher.bg да престане да ми копира материалите!
07.31.08 at 20:07

{ 13 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

1

Калоян К. Цветков 04.03.08 в 12:03

За това писаха в TechCrunch и Mashable преди време.

* Network Solutions and ICANN Named in Class Action Lawsuit
* Network Solutions Using Questionable Tactic to Sell More Domain Names
* Network Solutions, ICANN Sued Over Domain Front Running

Иначе аз ползвам GoDaddy и Whois.sc и досега нямам проблеми.

2

Тодор Христов 04.03.08 в 14:03

Като гледам, съдебни дела са възбудени вече по този съвсем пресен случай… Не бях чел тези материали, но явно това е практика отскоро.

Благодаря за препратките!

3

Цветан Дичев 04.03.08 в 15:03

Преди няколко седмици бях чел, че и Host.bg са направили подобно нещо с една софийска фирма. Наистина е доста неприятно.

4

Serious Sam 04.03.08 в 15:03

Мисля, че не е толкова от скоро, може би преди година четох за тези изпълнения на networksolutions, но може и да бъркам.

Историята не е само подозрителна, ами и доказана :)
Няколко фена бяха “регистрирали” по тоя начин

kosmataputka.com
eatmybulgariandick.com

Аз ползвам enom.com от 2-3 години, не е имало такива глупости, а съм регистрирал 30+ домейна, имат и приличен генератор

5

Тодор Христов 04.03.08 в 15:03

Специално за NetworkSolutions би следвало да не е чак толкова отдавна, защото предпоследния домейн, който закупих датира от началото на Декември 2007 и нямаше такива проблеми (а е в “.com” областта).

В момента имам мисля 9 или 10 домейна, всички закупувани по този начин (проверка в Network, купуване от GoDaddy) и никога не ми се беше случвало подобно нещо.

6

Mishef 05.03.08 в 18:03

И аз съм чел за подобни случаи.. единствения начин да се избегнат е да се използват безпристрастни инструменти за търсене на свободни домейни!

7

pc components 05.03.08 в 22:03

Много е неприятно това.

8

SSH_ON 06.03.08 в 00:03

Затова когато търся домейни използвам “по-глупави” сайтове, които не се монетизират по горепосочения сайт. Много съм доволен от http://www.nameboy.com/ ;)

9

Тодор Христов 06.03.08 в 07:03

О, покрай “работата” с Network случайно открих Nameboy и съм много доволен – дава хубави идеи за комбинации от имена, рими и др.

10

SSH_ON 06.03.08 в 21:03

Ето още един сайт, който много бързо открива или създава хубави имена: http://www.dotomator.com/ А и няма опасност да ви регистрират домейна под носа ;)

11

Тодор Христов 06.03.08 в 21:03

Ооо, пробвах го преди седмица! Добре е! :-)

12

Светослав Гърков 09.03.08 в 21:03

Преди 2 седмици отново ми се наложи да брейнстромвам за домейн. Този път го правих без съджесчън туулс, но реших да си потърся нещо по бързо. Това, което открих направо ме очарова, а и разработчиците гарантират, че не записват въведените данни.

Ето го и тулчето: http://instantdomainsearch.com

Пробвайте го!

Поздрави!
Светослав Гърков

13

Тодор Христов 09.03.08 в 21:03

Благодаря! Тествах – супер изглежда – незабавно дава резултатите!

КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.