Информационна лента-тулбар от Conduit

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 06.06.2008

  conduit тулбарЕкспериментирам с поставянето на информационна лента (тулбар) в NovaVizia.com. За целта ползвам услугите на Conduit.com. Замислях тази стъпка още към края на 2024г., но едва днес реших да я реализирам. Ето линк към въпросния тулбар.

  Мотивите ми за този експериментален ход са продиктувани от аудиторията на NovaVizia.com, известен процент от която среща затруднения при абонамента си в RSS четец или е-мейл. Интересно ми е да видя доколко един тулбар би привлякъл вниманието на тези хора.

  Плюсовете от използването на подобен тулбар за мен са:

  • Непрекъсната видимост на тулбара пред очите на потребителите, в който, съвсем логично, пише “NovaVizia.com” (а това си е реклама, както и да го гледаме).
  • Лесен достъп за потребителите до всички най-нови статии. Това, при равни други условия, ще насърчава повече читатели да посещават блога на ежедневна основа, което значи трафик.
  • Възможност за двупосочно общуване с потребителите, инсталирали си тулбара.
  • Шанс за предоставяне на селектирани оферти и информация, достъпни единствено за хората, инсталирали си тулбара.
  • Възможност за обогатяване на тулбара с RSS емисии към други сайтове, особено ако са тематично свързани с NovaVizia.com. Това позволява затвърждаване на доверието в малкото онлайн общество, което следи на регулярна основа NovaVizia.com, чрез разширяване на информационната услуга.

  Conduit.com позволяват и печеленето на пари на база на направените инсталации на информационни ленти – тулбарове, но в случая това не е мотив за мен за да предприема този експеримент.

  Минусите от използването на подобен тулбар за мен са:

  • Отклоняване на RSS абонати от абонамент с RSS четец или по е-мейл към следене на най-новите материали чрез тулбара.

   Успокоява ме мисълта, че хората с познания какво е RSS биха предпочели да се абонират в четец, отколкото чрез тулбар.

  Тулбаровете на Conduit.com работят независимо от вида блогова платформа, който използвате. Те се инсталират директно в браузърите на потребителите, като тестовете ми показват, че няма технически проблеми при употребата на Internet Explorer, Firefox и Flock. С други браузъри не съм тествал.

  Прогнозите ми за интереса към тулбара са сдържани, предвид на факта, че у нас употребата на тулбарове на сайтове или блогове не е практика, т.е. това е непознато, ново нещо за повечето читатели в блога, а всяко непознато и ново нещо нерядко плаши.

  Предстои да видим какво ще покаже статистиката на свалянията на тулбара след месец или два и тогава ще мога да си направя точни изводи.

  Как гледате на тази възможност за популяризиране на блог и предоставяне на допълнителна възможност за по-близък контакт на потребителите на един блог?

  Ако познавате тулбаровете на Conduit.com, какво още бихте включили в един подобен тулбар?

  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
  Вижте и това:
  • Firefox във възход в Европа Преди около седмица разбрах за сайта FeelFirefox.net (като че ли се поддържа от българи, което е чуд...
  • Sparky: Alexa toolbar за Firefox Независимият сайт за събиране на статистическа трафик интернет информация Alexa и популярният браузъ...
  • 10 дни с Google Chrome Изминаха точно 10 дни от появата на Google Chrome. За отрицателно време целият свят заговори за нови...
  • Уеб блокаж След като поведохме кратка дискусия във Facebook с Мартин, Никола и Георги, а преди това и с Огнян з...
  • Проблем с коментарите в блогове От 1 ден изпитвам много интересен проблем с оставянето на коментари в други блогове. Проблемът ми по...

  { 11 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

  1

  voxy 06.06.08 в 13:06

  подобни тулбарове си слагат неособено интелигентни потребители, чиито списък с посетени сайтове за деня достига най-много 20-30, според мен нямаш нужда от тях, но разбира се може и да греша

  2

  Тодор Христов 06.06.08 в 13:06

  “Неособено интелигенти” или “неособено грамотни технически”, т.е. потребители само с базови, основни интернет познания?

  3

  Mila 06.06.08 в 14:06

  При положение, че ползвам Google Reader, допълнителни глупости в браузъра не ми трябват.

  4

  Тодор Христов 06.06.08 в 14:06

  Както писах и по-горе:

  Мотивите ми за този експериментален ход са продиктувани от аудиторията на NovaVizia.com, известен процент от която среща затруднения при абонамента си в RSS четец или е-мейл.

  5

  Angel 06.06.08 в 14:06

  Аз не ги харесвам тези тулбарове, но другите може и да им се кефят, но ноистина това са хора с минимални технически умения. Не разбрах как става двупосочната връзка с потребителите, които са си инсталирали тулбара? Според мен трябва или да добавиш повече “екстри” за тези които ще го ползват или да ги разясниш, така че предимството да е ясно. Защото на мен не ми стана ясно какво печеля ако си го кача. А от друга страна, какво може да се направи с тази добавка, което не може да се направи по друг начин и без да се натрапва на читателите?

  Иначе ще го пробвам :)

  6

  Тодор Христов 06.06.08 в 14:06

  Двупосочната комуникация става през тулбара – там има опция за чат, както и опция за вести от нас, на които, ако разрешим това, хората могат да отговарят с коментар, питане и т.н. Чатът е между самите хора, които са си свалили тулбара.

  Какво може да се спечели от читателите – ами на първо място не е нужно да си правят регистрация в RSS четец, за да следят сайта ни (ако не следят други сайтове чрез RSS), както и да им се пълни е-мейла всеки ден с по 1 писмо от нас.

  Също, като някакъв плюс мога да откроя добавената стойност в информационното съдържание, защото чрез тулбара могат да се поставят RSS емисии към избрани от мен сайтове или блогове, което превръща тулбара в своего рода тематичен RSS четец през браузър.

  Информационните ленти нямат някаква уникална черта, която никой друг софтуер да не предоставя. Това просто е още един начин за следене на най-новото от един или друг сайт (група от сайтове).

  Вече мисля какво допълнително съдържание би могло да се предоставя чрез лентата. :-)

  7

  SSH_ON 06.06.08 в 18:06

  Изобщо не се занимавай с Conduit. Евентуално можеш да изкараш някакви пари, ако потребителите хал хабер си нямат какво инсталират, но в дългосрочен план само оплаквания ще има. Toolbar-а променя настройките по браузърите и изкарва адски много спонсорирани резултати при използване на Google. Направо става невъзможно да намериш каквото и да било чрез търсачката. След деинсталация положението остава същото (само че вече и ти не печелиш, а само Conduit). Това са ми личните впечатления от преди 8 месеца някъде.

  8

  Тодор Христов 06.06.08 в 18:06

  Това е ценна информация, благодаря!

  9

  Пламен Тодоров 06.02.09 в 13:02

  При търсене само първите три резултата са спонсорирани и то само ако търсенето се извършва през тулбара ( и то само при търсене на основната уеб търсачка, при всички останали добавяни от теб, това нещо го няма ) или през търсачката на Conduit от което ти печелиш процент от генерираните печалби.
  Така че не се шашкай.

  10

  Пламен Тодоров 06.02.09 в 13:02

  Между другото има барове които се инсталират от по 20-30 хил. човека на ден и с постояно ползване от стотици хиляди.

  11

  Георги 22.12.10 в 09:12

  Много добре, че сте публикували за тези неща. Точно това ми трябваше!
  Поздрави: Баш Винар от http://www.kry4ma.com !

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.


  six − 2 =