Sparky: Alexa toolbar за Firefox

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 21.07.2007

  Независимият сайт за събиране на статистическа трафик интернет информация Alexa и популярният браузър Firefox най-накрая си стиснаха ръцете и създадоха Alexa Toolbar за Firefox. Тулбарът е с кодово наименование Sparky.

  alexa-firefox-sparky.jpg

  Какво е Alexa Toolbar?

  Интернет потребителите, които имат инсталиран тулбар на Alexa дават възможност на Alexa да следи трафика към страниците, които потребителите посещават. По този начин се оформя нещо като класация – кои са най-посещаваните сайтове, кои – умерено посещавани, кои – слабо или много слабо посещавани. Тези данни са публично достъпни за всеки.

  Тулбарът на Alexa до съвсем скоро бе възможен за сваляне само за потребителите на Internet Explorer. Sparky променя това, давайки възможност на многобройните потребители на Firefox също да участват в събирането на данни за трафика към различни страници.

  Безусловно, данните, събирани чрез Alexa са неточни, тъй като огромен брой интернет потребители нямат инсталиран Alexa тулбар на своите браузъри. И въпреки това, Alexa дава някаква относителна представа относно посещаемостта на различните сайтове.

  Каква е ползата от използването на Alexa Toolbar?

  Ако говорим за некомерсиални ползи – чрез независимата класация Alexa се дава възможност на всички да видят посещаван и четен ли е един сайт/блог или не. Това има по-скоро психологическо въздействие – както върху потребителите на един сайт, така и върху самочувствието на собствениците на съответния сайт.

  Така например, ако срещнете сайт, който твърди, че е изключително посещаван, но не дава достъп до публичен брояч, една бърза проверка на Alexa ранга на този сайт може да ви ориентира, макар и много грубо. Ако рангът на сайта е нисък – да речем 2 500 000 или 3 700 000, това едва ли е кой знае колко посещаван сайт.

  Рангът на Alexa може да бъде и изкуствено завишен. Това би било полезно за онези сайтове, които търсят конкретни материални ползи. Например, ако собствениците на сайтовете са се включили в рекламни програми като например Text Link Ads или Pay Per Post.

  За България обаче тези програми поне на този етап не са приложими, т.е. Alexa рангът не носи конкретни материални изгоди на българските сайтове.

  Да си инсталирам ли все пак Sparky – тулбарът на Alexa за Firefox?

  Да, защо не? Ако ползвате Firefox и искате да имате представа за различните сайтове, които посещавате, инсталирайте си Sparky още сега.

  А ако използвате Internet Explorer – ето линк за сваляне на тулбара на Alexa във вашия случай.

  Веднага след инсталацията плъгинът ще започне да изобразява данните доку в статус бара на браузъра ви – с помощта на графика, показваща тренда на посещаемостта за последните 4 месеца и малък син показател със сегашната позиция на сайтовете в Alexa класацията.

  Alexa Firefox Sparky

  Трябва да имате предвид, че някои антивирусни програми, като например NOD32, отчитат Alexa тулбара като spyware, т.е. като код, който шпионира компютърната ви система и без ваше знание събира информация за сайтовете, които посещавате в Интернет.

  В тази връзка, съществуват и други възможности за следене на Alexa ранговете на сайтове под Firefox. Лично за мен чудесна алтернатива е плъгинът за Firefox Search Status.

  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
  Вижте и това:

  { 2 trackbacks }

  Блокиране по IP от Alexa
  05.13.08 at 11:05
  Моля Teacher.bg да престане да ми копира материалите!
  07.31.08 at 20:07

  { 1 коментар… прочетете го по-долу или добавете ваш }

  1

  Baj Huj 16.10.10 в 02:10

  Абе вие луди ли сте?????? НЕ СИ СЛАГАЙТЕ АЛЕКСА!
  Не стига че Бил Гейтс ви шпионира, ами сега и доброволно си го сложете тоз тъп ШПИОНСКИ СОФТУЕР!
  :(

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.


  4 − = two