Блокиране по IP от Alexa

от Тодор Христов на 13.05.2008

search statusВ ежедневната си работа пред компютър по блоговете ми използвам добавката Search Status за Firefox и Flock за бърз поглед върху Google Page Rank и Alexa Rank на моите, а и на външни блогове и сайтове. Привикнал съм със Search Status и окото ми интуитивно винаги поглежда в т.нар. “Status bar”, за да си “сверя часовника” за условната посещаемост и авторитет на всеки един сайт, който чета.

От 3-4 месеца насам непрекъснато изпитвам проблеми с изобразяването на данните на Alexa в тулбара на Search Status. Мине – не мине месец и редовно IP адресът ми бива блокиран от Alexa, което ме възпрепятства да виждам данните им.

В началото си мислех, че самата добавка Search Status дава някакъв проблем и затова на няколко пъти инсталирах и Sparky – официалният тулбар на Alexa. Уви, същата работа – отново данните на Alexa оставаха скрити за мен, по причина “блокиран IP адрес”.

Всеки път, когато IP адресът ми се блокира от Alexa, влизам в контакт със “съпорта” на Alexa и ги моля да ми отблокират адреса. Обяснявам им, че не съм нарушил с нищо Условията им за ползване и че няма съзнателно мое действие, което да доведе до блокаж по IP. И всеки път, в рамките на до 2 дни получавам от Alexa едно и също писмо, което гласи:

Dear Todor,

Thank you for contacting Alexa Internet.

We have unblocked the IP–you should regain access within thirty minutes.

We regret any inconvenience this measure to protect our servers from abusive activity (requests well beyond those that might result from actual web surfing) may have caused you.

We appreciate your interest in Alexa.

Best regards,
Alexa Internet Customer Service

Преди Alexa да започнат да ме блокират по IP адрес също съм използвал Search Status и няколко години не съм имал никакъв проблем. А сега, изведнъж, ме подозират в “abusive activity (requests well beyond those that might result from actual web surfing)”.

Запитах Alexa на какво точно се дължи проблема, за да го отстраня, ако мога, но отговор не получих (и не очаквам такъв).

Имате ли подобен опит в използването на Search Status?

Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
Вижте и това:

{ 3 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

1

dzver 13.05.08 в 13:05

аз също ползвам сърч статус и не са ме банвали, но не цъкам чак толкова много във firefox. ползвам главно опера.

но преди време ползвах само firefox и тогава също не ме баннаха.

2

Тодор Христов 13.05.08 в 13:05

От 1-2 месеца съм почти на 100% под Flock, и съм си създал огледален образ на Firefox с абсолютно всички адон-и.

Очевидно нещо пречи на Alexa и те смятат, че възпроизвеждам по изкуствен начин трафик към тях чрез тулбара, едва ли не да си вдигам сам ранга (което не е така).

Така тълкувам писмото им.

3

SSH_ON 14.05.08 в 01:05

Този extension за Firefox е наистина незаменим. Аз го използвам за проверка на PR и NoFollow/DoFollow линкове. Върши ми страхотна работа, само си го качвам горе от дясно на Help :) Alexa-та я спирам, затова не мога да коментирам IP бана.

КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.