Някой прави ли 1000лв. от блогове в България? А 2024?!

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 10.09.2008

  пари блог анкета

  По-старите читатели на Alabala.org вероятно ще си спомнят, че преди около 9 месеца изготвих анкета “Колко пари се печелят от български блог?” (с 45 интересни коментара), след което оповестих и резултатите от анкетата (с нови 34 коментара).

  (Бел.авт.: В момента има някакъв бъг с плъгина за анкети и вместо старата анкета в страниците, към които ви насочих с линкове по-горе се показва най-новата, която ще видите по-долу. Неясно защо, но не се впечатлявайте от това.)

  Всичко на всичко се оказа, че приходите от блог-дейност у нас варират в представите (и джобовете) на хората в широки граници, между 50-100лв. до 300лв. месечно, а 9% бяха отговорили “1000лв.”

  Но това беше в края на 2024г., когато цената на крушите бе значително по-висока. Но пък и комерсиалните блогове у нас не бяха така развити, както сега.

  Замислих се, а как ли е сега положението с парите от честна блог-дейност в български условия?

  Ето защо, ще се радвам да сверим часовниците си и ви предлагам да се включите в нова анкета с амбициозно заглавие “Някой прави ли 1000лв. на месец от блогове в България? А 2024?!”

  [poll=3]

  В анкетата въпросите са зададени малко по-фриволно (не им обръщайте прекомерно внимание) и позволен само един отговор, тъй като целта е да се улови общия тренд.

  Моля гласувайте, а ако познавате български блогъри, които монетизират блоговете си, поканете ги да се включат с мнение и коментар.

  А вашите коментари по тази тема са винаги повече от добре дошли. :-)

  Снимка: Sxc.hu.

  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.


  Вижте и това:

  { 4 trackbacks }

  Изитрейдър с генерални промени
  09.10.08 at 21:09
  Човешки ресурси, реклама, лична продуктивност и интернет бизнес: 16.09.2008
  09.16.08 at 15:09
  Приходи от блогове на български език 2024 (крайни резултати)
  09.25.08 at 11:09
  Най-търсеното през Септември 2024
  10.01.08 at 20:10

  { 87 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

  1

  Marfi 10.09.08 в 00:09

  Имам над 40 блога. Пиша в около 5 активно. Ако нямах спонсорство от Fcolor.bg нямаше и 50 на месец да докарвам. Пиша много, коментирам, пиша като гост в mishef.com, но просто при кликове от 0,2 цента, колкото имах днес цял ден, няма какво да се лъжем. От чек 105 долара, ще ми земат 15 в България, затова сега ще пробвам да го осребря в Гърция. Изитрейдър се правят на хитри и съм ги отебал, кандидастваш за програми, а после автоматично те отхвърлят. Крушите са развалени :)

  2

  Тодор Христов 10.09.08 в 00:09

  Ей на това му викам аз “информативен коментар”! Браво – много информация събрана само в 1 абзац!!

  Защо ти вземат 15 долара за чек от Адсенс – използвай опцията Western Union Quick Cash, там няма такси.

  А за крушите – действително цената много спадна спрямо миналата година, чак писмо писах, но нали все пак има и други начини за приходи от блог – банери, продажба на линкове (шшшт, кой чука?!), ревюта…

  Там не става ли да опиташ? Или си тествал, но без ефект?

  3

  H1pNoTiC 10.09.08 в 00:09

  Аз гласувах за “Моля?! Повече от 100-300лв. месечно е абсурд!! “, макар че познавах хора дето печелят много повече от 1000 лв. От доста време се занимавам със сайтове, имал съм много – повечето съм ги зарязал поради факта че тематиката им не ми допада и след време ми писва да пиша из тях, но найстина цените са прекалено ниски. От БГ сайтовете изкарвам средно по 6 цента от клик, а от чуждоезичните средно по 31 цента на клик. Сами преценете къде е по рентабилно да пишете в БГ блогове/сайтове или в чуждоезичните…

  4

  dzver 10.09.08 в 01:09

  голяма наука е това. нашите сайтове са общо взето донори на рекламодателите си с по 1 до 3 цента на клик :) явно е, че това не е начина да се правят пари.

  5

  Манол Трендафилов 10.09.08 в 01:09

  Не си спомням, дали беше редно да споделям колко пари правя от адсенс, затова ще кажа закръглено за тази седмица – сумата варира около цената на едно печено пиле от Избрано.нет :)
  Месечно – четири печени пилета. Не знам как вървят крушите на пазара, щях да го сметна в круши и ябълки :)
  Знам за Руми, че прави няколко мои бивши заплати на месец от сайтове, ама тя е мега активна и компетентна в нишите, с които се занимава.
  Другите продават Тениски от sedem.bg, но мисля, че не става дума за афилиейт програми и продажба на продукти, а само на монетизация на трафик?

  6

  Тодор Христов 10.09.08 в 01:09

  Манол, преки приходи от блог-дейността – всичко, за което се сетиш. Но в български условия.

  7

  Миглен 10.09.08 в 02:09

  Познавам български блогъри дето имат блогове на английски и си докарват над 800лв примерно. И в същото време не се сещам за нито един, дето да пише на български в български блог и да докарва такива пари. Още финансовата стойност на блоговете не се е доказала в България. В денят, в който обикновенните хора предпочетат да четат блог вместо ежедневен вестник, хора като теб Тодоре ще припечелят някой лев точно от блог. Визирам те теб, щото ти си един от най-сериозните монетизатори на бг блог в България. Просто не се сещам за друг.

  8

  Ilianskim 10.09.08 в 03:09

  Не окривайте доходи ей :)
  Аз съм спрял всяка почти реклама по-мои сайтове точно поради причината, че за бг сайтове е донорство да рекламираш за мижави цени. Предпочитам да не обременявам читателите с реклами от това да взема 100 долара за 3 месеца.

  9

  Пари за Студенти 10.09.08 в 04:09

  Аз си мисля, че за сериозните хора, които имат желание и проявяват постоянство, както и прилагат правилната стратиегия в правилната ниша има бъдеща. И дори от чуждестранни блогове да се печели 5 пъти повече не е лошо да се правят нещата паралелно за да се заемат позиции в БГ Интернет пространството

  10

  Калоян К. Цветков 10.09.08 в 08:09

  Аз съм съгласен с това, което е написал Миглен. Ако си българин, но пишеш в англоезични блогове, ще можеш да се справиш по-добре с монетицазията. Доказателство може би е “Руми”, на която (повечето) сайтовете са на английски (котетата, гимнастиката, БГ гайда и т.н. — поне аз това намерих). Знам, че в България е по-лесно да се “наложиш”, защото нещата все още не са “разработени”, или поне липсва “професионално” отношение към блоговете, обаче откъм печалба с Адсенс не виждам какво може да се направи. Ако ви стига да си покрието хостинга и домейните — евала ;)
  От друга страна, чух че и цените на английските круши падат, или пък че се променя политиката на Плодзеленчука за това на кой колко му струват крушите … ако разбирате какво се опитвам да кажа ;)

  11

  Тодор Христов 10.09.08 в 08:09

  Благодаря на всички, гласували до този момент и особено на тези, които са оставили коментар! Прочетох много интересни мнения, всичките до едно!!

  Искам само да кажа, че не бива да разглеждаме тази анкета само от гледна точка на приходи от Адсенс – всякакви други преки приходи от реклама – банери, спонсорство, платени ревюта, Изитрейдър, платени линкове, афилиейт, директна онлайн продажби на продукти и услуги и др. са също опции, които влизат в “сметката”.

  12

  Martin 10.09.08 в 09:09

  Western Union e от скоро, аз имам още чек от Април, който не мога да осребря. Жалко е че докато цените на клик са мизерни в България, всички ще пишат на английски и така в българския интернет ще се радваме още на посредственост. Ще се опитам да обобщя казаното до тук, явно ако иска човек да печели от блога си само с адсенс и изитрейдър няма как да се оправи за България, дори афилиейти със седем.бг или моят с teniski.eu, пак няма да помогнат. С директни рекламодатели съм пробвал да работя, но трудно дават пари за реклама в блог :( Но това и продажбата на линкове, ghost writing са начините да се докарат повече доходи.

  13

  netsurfer 10.09.08 в 09:09

  Аз лично блог имам от скоро, но имам доста сайтове на всякаква тематика, на Български и на Английски. За БГ сайтовете аз гледам в перспектива, паза с интернет реклама в БГ постоянно се развива и до някоколко години големите фирми ще започнат да рекламират в adwords, а не директно в големите портали. Затова предпочитам от сега сайтовете ми да завземат някакви позиции в Гугъл и да си отлежават, а като му дойде времете и да започнат да печелят :)

  14

  Надя 10.09.08 в 09:09

  Много, много ме учудват отговорите тук – съвсем не смятам, че съм от най-печелещите блогъри в БГ, но месечно закръглям около или малко под 1000 лв. от един блог, в момента развивам и още. Определено това не ми е основна дейност.

  Гласувах че има блогъри които печелят и 2024 лв. – като гледам съм една от малкото които мислят така.

  Това според мен значи, че:
  - малко хора в България пишат за пари (when there is a will, there is a way);
  - може би някои хора не смятат блоговете си на английски или други международни езици – поне по мои лични наблюдения там CTR е много, много по-голям отколкото в блоговете на български. Усилията за оптимизация и маркетинг са повече, но се отплащат добре.

  15

  Надя 10.09.08 в 09:09

  И още нещо – по мое лично мнение Адсенс не е добър вариант за български блогове – защо?
  Защото първо, посещаемостта в блог е многократно по-малка отколкото във форум например или портален сайт, колкото и да е четен самият блог няма място за сравнение. Адсенс е идеален за форуми, поне за мен.
  Второ – сам по себе си текст на български намира много по-малко читатели.
  И трето – цената на клик в България не е добра.

  По мое скромно мнение по-добър вариант е да се ползва eBay, да се привлекат директни рекламодатели или да се мине през агенция, както и да се пробва афилиейт.

  Разбира се, всичко е в тематиката на блога и обобщения не могат да се правят.

  16

  Martin 10.09.08 в 09:09

  Хареса ми идеята на netsurfer за отлежаване на “инвестицията” както и мотото на Надя: “when there is a will, there is a way”. Тодоре похвална идея с този пост, мисля че ще е хубаво ако стане годишна традиция ;)

  17

  Надя 10.09.08 в 10:09

  Може да си направим класация, на годишна база.

  18

  Борил 10.09.08 в 10:09

  По мое мнение, в настоящите български условия, един блог може най-ефективно да се използва за индиректни печалби чрез изграждане на име / марка и продаване на услуги и продукти (Тодоре, поздравления за начина, по който правиш това със Sita Management + NovaVizia.com)

  Монетизирането чрез директна реклама изисква голям трафик и доверие от страна на клиентите. Виждам положителна тенденция за интернет рекламата в България, но все още сме в процес на развитие.

  Колкото до афилиейт маркетинга – той е много добър вариант, но просто не съм чувал за българска афилиейт мрежа с оферти или някоя фирма да има своя афилиейт програма (е, освен две-три бели лястовички).

  Друг вариант е продаването на информационни продукти онлайн – електронни книги и други – но като се сетя, че два дни след пускането на пазара, книгата ми ще е по форумите за безплатно изтегляне, въобще не ми се захваща. :( ((

  А в Адсенс – да ме извинявате – въобще не вярвам. 100-200 долара на месец не си заслужават часовете, вложени в изграждането и поддържането на един уебсайт.

  За мен една психологическа граница е 2500 лв. Ако не намерите начин да изкарате от един блог / сайт (директно или индиректно) поне по 2500 лв на месец, според мен не си струва усилията.

  Хубаво е да държите позиции в България, но мисля, че парите са на англоезичния пазар – много по-голям е и много по-уредени са възможностите за печалба. Вярно, че по-трудно се пробива, но има начини. А пък един път пробиеш ли, става много приятно :) .

  Лелее, дълъг коментар се получи, но се надявам да съм бил полезен с мнението си. :) Успех на всички в изкарването на пари онлайн! :)

  19

  Тодор Христов 10.09.08 в 10:09

  По принцип може да се коментират такива теми и по-често от 1 път годишно (аз периодично се опитвам да го правя), защото нещата са динамични и се развиват – нагоре, надолу…

  Действително инвестирането в бъдещето и заемането на позиции в съответните ниши е много важно… от друга страна, дългосрочната липса на монетизация е много демотивиращ фактор, който влияе на количеството на писане, както и на качеството, в една или друга степен.

  20

  Martin 10.09.08 в 10:09

  Афилиейт има, но е слаб. 4% от продажба на книги от books нещо бяха. Sedem.bg се включиха, aukro.bg, dir.bg дори имат афилиейт да продаваш поща и реклама, parfiumite.com ето Ви например: marfi.parfiumite.com е точно такъв афилиейт. Сигурно има и още, но не се сещам на прима виста. Едно ги обединява, слабо развита технология, недоверие и отчасти и непродаваемост на услугата, като например пощите на дир :)

  21

  Тодор Христов 10.09.08 в 10:09

  Борил постави много амбициозна психологическа граница от 2500лв. месечно, която, убеден съм, че накара много хора да се замислят.

  Но всъщност, в български условия и далеч по-малки (никак не малки) суми са отличен резултат. Както спомена Netsurfer, заемането на перспективни ниши в перспектива би могло да се окаже удачен избор.

  Разбира се, не всички ще успеят в това, но животът за това е интересен, защото е непредсказуем.

  22

  Николай 10.09.08 в 10:09

  Хмм, доста интересна тема. Аз съм блогър от скоро и също като някои други прецених, че е по-разумно да се ориентирам към нещо международно. Така де, не исках да ограничавам кръга на читателите.

  Впоследствие се роди идеята за моя сайт, който бавно започна да се разраства. Активно се хванах едва преди месец и вече имам предложение за спонсорство. Срещу надпис, че са ме спонсорирали, ще ми се изплащат $30 на месец. Не е много, но пък е начало, а пък и в момента съм в преговори с още една страна.

  Тъй като нямам опит не мога да кажа каквото и да било със сигурност, но в моите очи граници няма. Човек стига до там, докъдето прецени, че може. Като актуален пример ще дам Soulja Boy, който тръгна от youtube, а вече е по MTV. Ако се огледате ще видите още много подобни случаи. 21 век е, ако човек сега не успее да покаже потенциала си не виждам кога.

  23

  Борил 10.09.08 в 10:09

  @Martin: Точно това исках да кажа – няма достатъчно печеливши възможности на българския афилиейт пазар.

  Много съжалявам за това, защото предпочитам да пиша на български език и да печеля в България, но просто се налага човек да се ориентира към други пазари. :( ((

  Един вид – в България пишем за чест и слава, а в чужбина – за пари. :)

  24

  Борил 10.09.08 в 10:09

  @Тодор: Хаха, амбициозна е границата :) , но аз правя-струвам и бутам нещата в посоката човек да може да се издържа изцяло от онлайн дейности – блогване, афилиейт и т.н. Така че, някой прави по 100-300 долара на месец е приятно и забавно. Но, от моя опит, за да живееш нормално в София ти трябват поне 2500 лв на месец, затова съм я сложил тази граница :) .

  Разбира се, пожелавам на всички да могат да изкарват много повече от това, но поне такъв един минимум би било много добре…

  25

  Надя 10.09.08 в 10:09

  Зависи какво разбирате под български афилиейт пазар – ако става дума за продукти предлагани от български магазини/дружества/услуги – да, но моят опит сочи, че българската аудитория търси и купува и продукти извън България. Според мен това е също български пазар – защото пазарът го определят потребителите, а не продуктите.

  26

  Тодор Христов 10.09.08 в 11:09

  Да, и аз така го тълкувам в случая (както казва Надя за афилиейта) – ако клиентите са българи и купуват през блог/сайт на български език, значи пазарът е “България”.

  Не знам как точно е в София, Борил, но казват, че във Варна е даже по-скъпо… :-)

  Николай, добре дошъл в блога, радвам се, че коментираш и че си спечелил първите си пари. 30 долара са си 30 долара и като за начало е отлично. При това, спечелени по интересен начин – спонсорство.

  27

  Martin 10.09.08 в 11:09

  Добре, като всеки се ориентира навън ето Ви един пример от Гърция – Movies For the Masses: http://mftm.blogspot.com, има бутон за превод на английски и блогът е много силен пък и може да бъде четен и от англичани, особено при положение че половината съдържание около филмите е на английски – заглавие, екип, режисьори, ето една не лоша идея за блог заел 2 пазара ;)

  28

  Борил 10.09.08 в 11:09

  @Надя: Имах предвид българоезични афилиейт програми, таргетиращи български потребители.

  Иначе, вярно е че потребителите определят пазарите и че много българи пазаруват в чужбина :) . Аз лично си купувам много повече неща от чуждестранни сайтове, отколкото от български такива. Даже може да се каже, че въобще не пазарувам от български сайтове. Жалко, но факт.

  29

  Vanya 10.09.08 в 11:09

  Единственият вариан за правене на добри пари от сайт / блог ( а той е и най – популярен) са affiliate programs, но не се работи дирекно с търговците. В UK човек спокойно може да си докарва по няколко холядарки със сайтове – посредници като Affiliate Future, Affiliate Window, TradeDoubler и т.н. Много от тях работят и с България. Тяхната работа е именно да защитават интересите и на двете страни, но най-вече на афилиейта: търговците винаги ще се опитват да си спестят пари за сметка на комисионните. Други предимства са навременното изплащане, тракинга, маркетинг съвети от всякакво естество и т.н.
  Но не ми се струва че това, къде ще си получава човек парите да е пречка да се организира един печеливш онлайн бизнес! Така че е излишно да се оправдавате с България: ами работете с европейски фирми, рекламирайте силни марки и пишете на английски! Блоговете на български са хубаво четиво, но скоро няма да започнат да печелят (освен ако човек не си подкрепя основния бизнес, за което някой и друг блог винаги ще му подобри онлайн присъствието).

  30

  Борил 10.09.08 в 11:09

  @Тодор: Да, в този смисъл, може да се каже, че афилиейт възможностите са неограничени дори и за българския пазар. :) Почти всеки продукт от афилиейт мрежите на запад може да бъде промотиран и в България в българоезични сайтове (стига да не е строго локален – кредитни карти, застраховки и други подобни).

  Тук се появава, обаче вторият проблем – трудно се продава на нас, българите :) . Не мога да си представя колко човека тук биха платили $97 долара за електронна книга, например :) . Но това вече е въпрос на маркетинг…

  31

  Надя 10.09.08 в 11:09

  Един от основните принципи на маркетинга е да създадеш търсене и нужда, което после да задоволиш с продукт. Това е основната идея на блога – да информира, за да създаде търсене.

  32

  Martin 10.09.08 в 11:09

  Аз пък си мисля, че трябва да се “инвестира” в Българския интернет :) Всеки труд рано или късно се заплща, колко хиляди неща ни липсват и в офлайн и в онлайн измерение, човек ще си намери доста ниши, които да заеме, както и доста рекламодатели след време, които да му доверят парите си ;)

  33

  Надя 10.09.08 в 11:09

  @ Борил
  Мога да ти дам пример как можеш да продаваш и банкови услуги в САЩ на българи – както казах – когато искаш да направиш нещо – ще намериш и начин

  34

  Борил 10.09.08 в 11:09

  @Vanya: Точно това казвам и аз – българските блогове вършат страхотна работа за изграждане на имидж и марка, а поддържането на сайтове, насочени към чужбина, дава възможност за изкарване на пари.

  Афилиейт мрежите са по-добър вариант от участието в отделни афилиейт програми на търговци, съгласен съм.

  35

  Борил 10.09.08 в 11:09

  @Надя: това е интересна идея :) . Аз нямам опит промотиране на банкови услуги, просто го споменах като пример. Но съм отворен за всякакви възможности. Ще се радвам ако споделиш информация – в коментар или по мейла – http://internet-profits.net/contact/.

  36

  Надя 10.09.08 в 11:09

  @Vanya: Точно такова мислене трябва да има българският блогър, за да успее, с тази забележка, че не съм съгласна с мнението ти за българските блогове. Това, че българите сме малко и неплатежоспособни не значи, че ако намериш продукт отговарящ на конкретни нужди няма да спечелиш. Всичко зависи от правилното определяне на печеливша пазарна ниша. Знам, че звучи изтъркано, но е вярно.

  37

  Надя 10.09.08 в 11:09

  @ Борил: Много продукти все още не се предлагат в България или не се шипват до тук – начинът е указване на адрес в Щатите и/или банкова сметка в Щатите, плюс ползване на специализирани превозвачи.
  Това с пълна сила важи и за регистрация в много афилиет програми, които не допускат България. Регистрирайки банкова сметка и адрес в САЩ и ползвайки форуърдинг услуги за чековете или издавайке дебитна карта по сметка (за теглене директно от България) имате неограничени възможности за печалба.

  Оттук нататък мисля всеки заинтересуван ще може да събере информация и да помисли върху търговски модел :)

  Трябва обаче правилно да се пречени съотношението между приходи и разходи – това, разбира се, зависи от обема който се реализира.

  Дано да съм насочила към някакви бизнес идеи – ако да, ще се радвам на feedback :)

  38

  Борил 10.09.08 в 11:09

  @Надя: Бизнес идеите вече започнаха да ми идват – не се шегувам. :) Много благодаря за насоките! Досега просто не се бях замислял в тази посока! :)

  39

  Надя 10.09.08 в 11:09

  Просто трябва да мислим креативно и без да се ограничаваме от общоприетото/досега използваното :)

  40

  Борил 10.09.08 в 11:09

  @Надя: както се казва “Amen, Sister”! :) )

  41

  ivo 10.09.08 в 12:09

  От практиката съм стигнал до извода,че за да имаш средно 1000 $ приходи на месец от реклами ,ти трябват средно по 8000-9000 посетителя,другото е само празни приказки ;)
  Само да допълня че става на въпрос за БГ. сайт и реклами от гоогле и easytrader

  42

  Тодор Христов 10.09.08 в 13:09

  Моля дайте по един глас в Svejo.net за статията, ако не ви мързи или ако не сте дали още.

  43

  Надя 10.09.08 в 13:09

  Аз вече дадох

  44

  Красимир 10.09.08 в 13:09

  ivo имате някаква грешна логика, аз имам сайт… български сайт… със 200-3о0 посещения, монетизиран е чрез адсенс, печеля по 5-8$ на ден.
  Я ся си представи както казваш, 8000-9000 посетителя на ден кво става…
  тфа са минимум 150-240$ на ден… по мои изчисления на моя сайт… но тея 8000-9000 ако ми посещават сайта съм сигурен, че ще печеля повече от тази цифра.
  Има си уебмастър и уебмастър. Преди няколко месеца и аз печелех по .50, 1.50$ на ден… но ся печеля както се вижда много повече. Препоръчвам да почетете малко и вие също да си оптимизирате сайтовете.
  Мнението ми е ДА, БГ сайтове могат да печелят големи пари в БГ, дори без да имат разходи.
  п.п.
  А ако си говорим за блогове… блог с близо 10 000 уникални на ден… абе баси пускам е-книги… ще намеря помощ от някой приятел автор и ще напиша 2/3… в бг има много книги които могат да се напишат и продадат… даже да им искам по едно смс-че за достъп до книгата поне 50% от тея дето влизат в сайта ще я купат ;) . а това са (5000х2.40)/100 * 80… пак близо 7000-8000 лева се падат на книга.

  45

  gogobg 10.09.08 в 13:09

  ivo зависи от тематиката. При някои тематики кликовете са около 1 цент дори под 1 цент. Имам сайт с такава тематика и понеже е нов и има малко посетители с малко кликове виждам почти всеки колко струва. Така, че зависи от темата на сайта. Може и да е далече надолу при толкова посетители.

  46

  Надя 10.09.08 в 14:09

  Може би ще е интересно да обсъдим в конкретната бг реалност – кое работи, кое не – например как свежо и другите български социални мрежи влияят на печалбите, писането таргетирано за социални мрежи и за търсачки – кое как се конвертира и т.н.

  47

  Уеб дизайнер блогва 10.09.08 в 14:09

  Цъкнах по-погрешка 1000лв. месечно, но действително мисля, че за български блогове е трудно да се постигне. Може би блогове на английски, правени от българи – става :D

  48

  Vanya 10.09.08 в 14:09

  @Надя Основната ми мисъл беше, че в България интернет маркетингът е на ниво от 1921г! Ако си един прост афилиейт като мен, но в БГ, си фалирал на първата седмица, да не говорим за сериозна печалба. Интересите ти в БГ не са защитени, както е в UK например. От тук на натък идват фактори като маркетинг умения и подобни. Аз не залагам особено много на PPC и Adsense, сериозните пари не се правят когато си гониш клиента от сайта било то и за ?1 а клик. С афилиейт програма спокойно се правят по ?100 само от 10 конкретни, готови да си похарчат парите посетителя. Не се изискват много усилия да си докарам 10 посетителя на сайта, нали така! Но в БГ никой няма да ми плати за това, В БГ няма пазар! Причината е една: минималната заплата в UK e ?5.52 на час, а в БГ е ?5.52 на ден….

  49

  Vanya 10.09.08 в 14:09

  Поправка: New National Minimum Wage rates from 1 October 2024 in the UK : ?5.73 an hour :-) ))

  50

  Vanya 10.09.08 в 14:09

  Към админа на сайта: Защо паундите ми се обръщат на ???

  51

  Надя 10.09.08 в 15:09

  Фактът че навъртяхме към 50 коментара за по-малко от 1 ден означава че има комерсиални блогъри в България, тази тема ни интересува и има какво да кажем по въпроса.

  52

  Тодор Христов 10.09.08 в 15:09

  Vanya, админът няма ни най-малка представа защо паундите се обръщат в “???”. Явно темата на блога не харесва тази валута. :-)

  53

  ajaxus 10.09.08 в 15:09

  Здравейте… съгласен съм с хора написали мнението, че ако считаме блогове правени от българи но на английски могат да направят доста пари.

  Аз лично съм такъв пример, имам доста блогове и от продажбата на ревюта, статии, линкове, банери и всякакви други афилиеити човек може да си докара 1000лв минимум/месец! А това го правя парт-тайм ;) Мисля, че ако някой се захване сериозно(фул тайм) с блогване на английски няма да има горна граница на доходите :)

  Успех на всички тръгнали по дългия път на ‘правенето на пари от интернет’ и ако с нещо мога да съм полезен, моля :)

  54

  Тодор Христов 10.09.08 в 15:09

  Даа… дотук се получи чудесна дискусия, а и имаме цели 71 гласа в анкетата. Мненията са разнопосочни, интересно е да се види дали и други хора няма да се включат със свой коментар.

  Този материал заслужава обособяването на отделна тема с по-важните изводи и фрази (а и линкове към блогове и сайтове на авторите им) – поемам ангажимент да го сторя до няколко дни.

  Ако има и други желаещи да гласуват или коментират – трибуната е ваша! :-)

  55

  Калоян К. Цветков 10.09.08 в 16:09

  Това с паунда ми изуми … може би трябва да му се напише кода, ето така £

  56

  Калоян К. Цветков 10.09.08 в 16:09

  Хех, стана … май не е то темата, ами е от WordPress-а

  57

  Боян Юруков 10.09.08 в 17:09

  Да ви кажа от моя блог съм генерирал досега около 80 долара от реклами, но и да си призная не съм се старал да оптимизирам в тази насока. Както писах преди рекламата не ми е целта. За да стане един блог толкова печеливш, трябва да се инвестира толкова труд и усилия както в Novavisia.

  Впрочем Тодоре не знам защо но и двата ти последни коментара ми се маркираха като спам. Някой явно ти е правил мръсно и те е наклеветил. Изтрих ги без да искам, защото обърках бутоните.

  58

  Тодор Христов 10.09.08 в 17:09

  Какво значи “да ме е наклеветил” – къде? В друг блог ли?

  Жалко че си ги изтрил, защото идеята, която бях споделил там не е лоша. :-)

  59

  Боян Юруков 10.09.08 в 17:09

  Еми не знам как работи точно спам филтъра, но най-вероятно да има центрана база данни. Значи има голяма вероятност някой да те е маркирал като спам и от там нататък филтъра да те регистрира така. Ако съм прав, начина да се оправи ако напишеш пробен коментар и да ти го маркирам като “не е спам”. Може и да греша.

  60

  Цветан Дичев 10.09.08 в 18:09

  Реклами съм слагал, но не са се задържали, защото сумата, която съм изкарвал за месец е по-скоро символична, отколкото печеливша. А и аз блогът ми не съм го създал с комерсиална цел.

  Разговарял съм с мои приятели, които са ме питали “как се правят пари в интернет” и са ми предлагали да правим сайтове, но никога не съм се съгласявал, защото на повечето хора, които тепърва се занимават със сайтове не са наясно с много неща.

  А според мен за да се печели от един блог, както каза Боян той трябва да е доста популярен. Радвам се, че има подобни блогове в България и ще е хубаво, ако се появяват все повече и повече.

  61

  Манол Трендафилов 10.09.08 в 21:09

  @Надя Наде, кой е този твой блог, който печели по 1000 лв на месец? На български ли е? Явно съм се ориентирал в грешни ниши ( или на грешен език пиша ;) )
  Радвам се, че има хора, които печелят достатъчно на месец, че да се издържат само за това.
  Keep Blogging :)

  62

  ivo 10.09.08 в 22:09

  Изобщо не греша защото говоря от опит ,средно на ден ти трябват 8000 посетителя за да направиш тия 1000$ от гоогле на месец,ако сайта ти е на бг.,и ми е чудно вие как правите повече пари с доста по-малко посетителя при условие че повечето кликове са от рода 1-3 цента ,наистина вярно че голямо значение има нишата ,но и каквато да е ниша в кликовете няма фрапираща разлика( сега ще чуя че има кликове от рода на 50 цента ,но ние говорим като общо )

  63

  nickname778 10.09.08 в 22:09

  На мен пък ми се струва, че ако някой знае дали могат да се изкарат 1000-2000 лева от блог на месец, то това е автора на статията. Казано с други думи, ти успяваш ли да скалъпиш някаква прилична сумичка ( тук визирам абсолютно всички приходи, защото виждам че използваш множество канали ) , или и ти чакаш “по-добри” времена :)

  64

  Тодор Христов 10.09.08 в 22:09

  Nickname778, изненадан съм, че този въпрос ми се задава едва сега. ;-)

  65

  Боян Юруков 10.09.08 в 23:09

  Срам ги е хората :) Мен лично не ме интересува. Не възприемам още блогърството като начин на изкарване на пари, а по-скоро като PR и networking инструмент.

  66

  Тодор Христов 10.09.08 в 23:09

  Да, PR и Network са много мощни нематериални ползи, особено за онези, които знаят какво да правят с този PR и контакти.

  Бояне, офтопик и само набързо – наистина съм в спам-филтър – в 3 различни блога се опитам да коментирам – ударих на камък. Сега ще пусна един тестов коментар при теб, както предложи – след като го одобриш, изтрий го.

  67

  Боян Юруков 10.09.08 в 23:09

  Пусни направо няколко в различни статии за да е по-сигурно. Ще ги махна после.

  68

  Тодор Христов 10.09.08 в 23:09

  Бояне, серията тестове с различни е-мейли и URL показа, че съм блокиран по този блог.

  Вероятно енякой неблагодарен чужденец да е маркирал тракбека ми от секцията ми за новини (с препратки) за спам и сега ако коментирам с линк в подписа http://www.Alabala.org, отивам в кофата за боклук. :-)

  Извинявам се за офтопика на всички, спираме по тази тема.

  69

  nickname778 11.09.08 в 01:09

  @Тодор Христов най-вероятно аз те питах първо щото съм перде и второ щото не се интересувам директно от приходи от блогове и съм воден изцяло от живо любопитство. А пък и поне за мен най-четеният и добре позициониран нишово блог в БГ е под твоя юрисдикция, така че поне в мойте очи задаваш въпрос на който само ти знаеш отговора :)

  70

  Тодор Христов 11.09.08 в 01:09

  Аз съм запланувал отделен материал за моите и на колегите ми приходи от блог-дейност в бъдеще и не искам да развалям изненадата (дано намеря време и кураж да я реализирам), но може да се каже , че за момента попадаме в по-високите сегменти (суми) в анкетата по-горе, с дейност само от български блогове, без чуждоезични. За чуждоезичните, както се знае, хоризонтите са много, много по-широки…

  Тоест, ако гледаме като приходи (говорим само за пряка монетизация, отделно при нас има и съществена офлайн дейност) – сумите са добри.

  Ако гледаме като технологични разходи – никак не са малко, също (очертават се няколко хиляди лева за период от 12 месеца).

  Като чиста печалба – мисля че постигаме една добра за стандартите в България пряка монетизация от блог-дейност, но все още недостатъчна на фона на влаганите ежедневни усилия.

  В този смисъл – да, гледаме с надежда, или казано с други думи – “стратегически”, в бъдещето. :-)

  71

  PariOtNeta 11.09.08 в 01:09

  В България е некаф максимум 2024 да се правят на месец от блогване.И като имам предвид от продаване на банери линкове реферали и адсенсе обшо.

  72

  Калоян К. Цветков 11.09.08 в 07:09

  За блокирането — пиши на Акисмет, и може би до седмица ще те “отблокират”. Аз имах такива проблеми миналата година, и точно така се оправи всичко.

  73

  Martin 11.09.08 в 08:09

  Тодоре, какви са тия няколко хиляди за техмологични разходи ? За хостинг ли ? Айде да ти пусна оферта за vps, почти за без с пари, с един дискретен линк долу към хостинг страничката ми ?

  74

  Тодор Христов 11.09.08 в 09:09

  Мартине – да, за хостинг и за интернет на 2 места – по равно за двете.

  За VPS ти благодаря за предложението, ще го имам предвид, но не смея да мисля засега, защото нямам никакви умения в администрирането на сървър, а също така имам договор с хостинг фирмата си и съм доволен от нивото на услугите и съпорта. Хостингът е тънка материя…

  75

  Б.Христов 11.09.08 в 10:09

  Моите приходи идват по различен начин, но ако искате, мога да споделя, колко печели един фитнес блог в България? :)

  76

  Martin 11.09.08 в 10:09

  Няма да е зле. Мусаши продажби :) ?

  77

  Тодор Христов 11.09.08 в 10:09

  Ами зависи какво включваш в “сметката”, предполагам, защото ти имаш и офлайн дейност…

  78

  nickname778 11.09.08 в 12:09

  Като цяло поне според мен, ако офлайн дейността се дължи на PR от страна на блога, това също може да се причисли към приходите от блога :) .

  А иначе моите лични наблюдения, ме навеждат на мисълта че така или иначе в България ще се увеличи аудиторията на блоговете, пък и онлайн търговията ще се развие ( съответно възможностите за афилиеит ). Какво ме кара да мисля така ? Ами след като са се развили на запад, значи и тук ще се развият, но с малко закъснение – винаги е така :) .

  79

  Тодор Христов 11.09.08 в 12:09

  Да, там е малко тънка разликата, защото давам веднага пример – ако наш клиент за обучение по продажби е попаднал на нас през блога ни и е заплатил няколко хиляди лева, това към онлайн продажбите ли да го смятаме или към офлайн. Според мен е по-правилно да е офлайн.

  Nickname778, дано си прав, единствената въпросителна е с колко точно изоставаме от Запада. Аз така като гледам – с около 4-5 години май, поне… което за интернет е половин век.

  80

  nickname778 11.09.08 в 13:09

  @Тодор : Това за годините е интересен въпрос, за който си заслужава може би да се направи едно изследване – мисля че ще се намери точната закономерност :) . Иначе факта си е факт – по-голяма част от успелите на Запад продукти стават популярни в България, но в доста случай с известно закъснение ( най-вероятно закъснението се дължи на неузрелия ни достатъчно пазар ).

  Тъй че дерзайте, аз лично вярвам че до няколко години пионерите в блогването ( тебе и още няколко човека имам предвид ) ще си осигурят финансово безветрие ( да не казвам че ще забогатеете, някой да не ви завиди ) :) .

  81

  Тодор Христов 12.09.08 в 00:09

  От твоите уста в Божиите уши! :-)

  82

  Руми 12.09.08 в 21:09

  Да изтърва такава тема от няколко дни :) За БГ нямам опит в монетизирането, но имам много идеи, които за сега само си събирам и отлагам за период, когато бг блоговете ми ще имат критична маса посещения. Според мен бг блог може да се монетизира без проблем и напълно подкрепям Надя. Не съм опитвала адсенсе на бг сайт, но от това, което чета за стойността на клик нямам никакво желание. Силно съм прегърнала афилиейт програмите и за сега не смятам да ги пускам. Много българи се ориентират към пазаренето в Интернет и най-вече през чужди сайтове, защото цените са ниски, а и някои от тях предлагат безплатна доставка.

  83

  Светослав 13.09.08 в 22:09

  Здравейте,

  според мен печалбата от Adsense, пряко зависи от програмите за блокиране на реклами. Това, което имам превид са Firefox Addons – Adblock Plus, NoScript и др.
  Тези програмки когато премахнат Adsense кода то е просто невъзможно да направиш и пукнат цент.

  Аз намерих един JavaScript код, който проверява дали рекламките от сайта ми са махнати и обезпокоява потребителя с молбата да си премахне дадения Addon или да разреши рекламите да се появяват да моя сайт.

  Някой ще спорят, че това е лоша идея, но аз ще кажа, че всеки сам си преценява.

  Ако някой се интересува от JavaScript кода, който проверява дали Adsense е блокиран, мога да го пусна като коментар тук или да го изпратя на ел.поща.

  Светльо

  84

  Marfi 14.09.08 в 10:09

  Не мисля, че някой потребител забранил реклами ще се трогне да ги разрешава, че и да цъка по тях чак.

  85

  kitka 11.01.09 в 19:01

  :) Темата е доста интересна
  Всеки който иска може да се включи в парт. ми програма.
  15%от стойността на всеки продаден парфюм -това е за вас!
  За повече инфо-skype:kitka86
  Ще се радвам ако някой от вас се присъедини :)
  Всичко добро и успехи!

  86

  teammember 01.03.11 в 14:03

  Статията е интересна…Според мен основното е блога да не е на български и от там нататък да се поддържа дълго време иначе нямаш шанс да се пребориш.

  87

  Виктория 10.01.13 в 11:01

  Здравейте, много интересна статия и коментари. Аз считам, че за да има 2024 лв месечен доход в България, наистина блога следва да е много популярен и най – вече да е с платен хостинг и домейн /ще ме извините, но тепърва се запознавам с Интернет терминологията/. Аз даже и 100 лв не съм стигнала приход от блоговете си, вероятно защото работя с адсенс и съм съвсем от скоро в бранша /сигурно ще си пплатя за SEO по някое време, защото часовете ми са планирани за деня/. Лично аз имам два блога с платен хостинг и домейн / – един на бг и един на англ., по които работя основно и те са за изграждане на Имидж. Имам един трети, който е за лично творчество, но в момента не е на дневен ред, като тръгна да издавам книгите си, тогава ще го задвижа. Така, на бг сайта си имам ежедневно около 20-100 посещения, в зависимост от това дали съм пуснала нова статия или не. На англ. блог имам между 40-200 посещения в зависимост от това дали промотирам статиите в социалните медии и дали имам нови статии. Публикувам веднъж месечно, защото това не ми е основно занимание – не ми носи нужния доход. Та смятам, че в България трудно могат да се изкарват такива пари от блог, особено с Адсенс. На англ. си сайт е по-вероятно, но там има възможности за допълнителни рекламни кодове. Имам освен Adsense и други рекламни кампании – Goviral Network. Ще се съглася, че за да има основен доход от нета, следва много афилиейт програми да се ползват поне отначало. Лично аз работя с Neobux и смятам скоро да си платя за наем на реферали. Струва ми се добра идея, но всичко започва с инвестиране на Много пари за рекламни инструменти , SEO и такива неща, а ако няма пари, се инвестира Много време.

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.


  one + 4 =