Google е слънчасал?

  • el
  • es
  • id
  • pt
  • se
  • от Тодор Христов на 26.08.2008





    Слънчасал ли е Google или аз нещо не разбирам (слънчасвам), но искам да ви покажа една страница в блог, с Page Rank 5, придобит веднага след последния ъпдейт. Става дума за материала “Най-добрите иновационни метрики”, публикуван на 12 Юни 2024г., т.е. само преди 10 седмици.

    Към този материал на практика няма входящи линкове от авторитетни източници (освен може би 1-2 от някоя и друга социална мрежа, но те едва ли са с ранг повече от 1 в момента), няма и повече от 2-3 вътрешни линка от по-нови статии (вероятно без Page Rank в момента), както и няколко линка от тагове, които не са с висок Page Rank.

    В същото време, материалът пуска линкове към 2 външни страници, респективно един PDF с Page Rank 4 и една страница с Page Rank 0. Останалите линкове в страницата са вътрешни и сочат към други материали в блога, мисля 6 на брой.

    Случаят ми напомня на тези две никакви страници с Page Rank 4, за които дискутирахме преди време и които след поредния Google ъпдейт бяха безмилостно занулени.

    Дали и сега ще стане така? И защо е този подарък с Page Rank 5, при условие, че началната страница на блога за блогове Alabala.org, към която имам достатъчно линкове, все още е четворка?

    Къде е тук логиката и справедливостта? :-)

    P.S. Ще ме посъветвате ли за надежден инструмент (tool) за проверка на Page Rank на всички вътрешни страници – току виж Google започнал да раздава ранг на поразия?

    Да вади нещо като списък с всички страници и техните рангове, преди време ползвах един инструмент, но му забравих URL-то.

    Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


    Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.




    Вижте и това:

    { 9 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

    1

    Стоян Станев 26.08.08 в 19:08

    Със SeoQuake можеш да си видиш всички страници в гугъл индекса и може да си ги подредиш по PR. Според мен ще ти свърши работа.

    2

    Тодор Христов 26.08.08 в 20:08

    Не помага по този начин – сортирането не е точно, тъй като се сортира по статиите, които излизат в индекса, а те могат да са най-много 100. В следващите нови 100 започва ново сортиране, доколкото виждам, и така човек не може да разбере какво е реалното положение.

    P.S. Ей тук има 5 инструмента за целите, за които говоря, единия е именно SEOQuake, но както пишат и там, дава до 100 резултата и после, ако сайтът е по-голям, трябва отново да се прави проверка, и пак и пак, през 100. – http://www.blogsdna.com/765/5-ways-to-check-pagerank-of-all-inner-pages-of-website-or-domain.htm

    3

    Ognian Mladenov 27.08.08 в 09:08

    Малко теория на конспирацията, гледане на кафе и хвърляне на боб … в типичен SEO стил :-) Дори има и малко логика в това което ще напиша :-)

    Преди това, искам пак искрено да се учудя, че нормалните хора (неSEO-та) продължават да обръщат внимание на измерители като PageRank, които отдавна нямат почти никакво практическо приложение освен за търговия с връзки.

    Твоят случай.

    В общият случай PageRank се раздава на изходящите връзки от една страница. http://en.wikipedia.org/wiki/PageRank.

    Бързото проучване, на коя дата Google e присвоил за последно PageRank на конкретния ъпдейт, ни дава 15.06.2008. Посещаваме твоята страница с PageRank 5 и виждаме че тя е публикувана малко преди тази дата, т.е. в деня на вземане данните за ъпдейта, тя е била на първа страница на блога ти, който е получил PageRank 6 => с пълно право се е сдобила със съответният PR5.
    Пак по теория на невероятностите на следващия ъпдейт, е възможно тя да загуби част от този PageRank , защото както пишеш “няма входящи линкове от авторитетни източници”.

    В блог като твоя, PageRank почти равномерно се разпределя по вътрешните ти страници заради приличното количество линкове навътре към сайта. Така че е съвсем нормално повечето вътрешни страници даже и без нито един външен линк да се сдобият с PageRank = PR index – 2 (3) … иначе казано при индекс с PR6 почти всичките ти вътрешни страници трябва да имат PR3 или 4

    4

    Тодор Христов 27.08.08 в 09:08

    Благодаря много! Какъв хубав казус се получи, който, за неспециалистите (тук визирам и себе си) е поучителен.

    Значи, изводите са:

    1. Да не се радваме прибързано на по-висок ранг, ако е безпричинен – Google си знае работата и ще нанесе корекции скоро. Той е строг, но… справедлив! :-)

    2. Входящите линкове от авторитетни източници са много желани.

    3. Линкове навътре в сайта са много желани.

    5

    Ognian Mladenov 27.08.08 в 09:08

    Само с 1-вото не съм съгласен донякъде :-) Безпричинни (случайни неща) при Google почти не се случват. Всяко нещо си има формула, алгоритъм и логика. Всичко което прилагат в Google е защитено с патент (патентите са за четене) и единственото което не се знае точно (но можем да предполагаме и да експериментираме) е в какви пропорции се използват тези неща във всеки алгоритъм. Но и да знаем днес, утре може да е различно.

    Припомням думите на Udi Manber, че в последната година Google са нанесли корекции в алгоритъма си за търсене 450 пъти.

    6

    Тодор Христов 27.08.08 в 10:08

    Като казвам “безпричинен”, просто имах предвид в очите на неспециалистите – за мен този PR 5 изглеждаше безпричинен до вчера. :-)

    7

    Пламен Томов 27.08.08 в 16:08

    След последния ъпдейт, на един от сайтовете ми на главната нямае промяна. За сметка на това над 30 вътрешни получиха ПР5 (не ми се броеше повече). Без никаква логика, защото подобни на тях страници имаха 2,3 или 4.

    8

    Stanislav Dimitrov 27.08.08 в 17:08

    Google PageRank не е решението на всички SEO проблеми, нито ключът към позиции, трафик и конвертиране, а TBPR още по-малко, но за т.н. control freaks ето един уред за забавление по въпроса, като прилагам и съответния му User’s manual:
    http://www.seo4fun.com/php/pagerankbot.html
    http://www.seo4fun.com/blog/2007/08/08/how-to-exploit-the-pagerankbot-tool.html
    Поздрави :)

    9

    Боян Юруков 28.08.08 в 22:08

    Ето тук има друг интересен инструмент.

    КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

    Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.


    5 − one =