Георги Ангелов за RSS Дандания

от Тодор Христов на 29.08.2008

георги ангеловГеорги Ангелов от Блога за икономика бе един от участниците в завършилото състезание за увеличаване на RSS абонатите – RSS Дандания. В това състезание Георги завърши на пето място, с +20 абоната, което представлява +5% увеличение на неговите абонати.

Обърнах се към Георги Ангелов с молба за коментар относно състезанието, техниките, които е използвал и някои вести около неговия блог. Вижте неговите мисли, които публикувам веднага след получаването им.

Интервю с Георги Ангелов, Ikonomika.org

Въпрос: Георги, честито пето място в RSS Дандания. Доволен ли си от резултата си и как оценяваш твоето лично участие в това първо по рода си състезание?

Отговор: Като цяло съм доволен. Преди състезанието Фийдбърнър отчиташе под 400 абоната на Блога за икономика, докато няколко дни след края му максималният измерен резултат беше 459. В допълнение, за разлика от останалите участници в състезанието, освен Фийдбърнър Блогът за икономика има и друга възможност за абонамент – седмичен бюлетин по email, абонатите на който също се увеличиха с над 50 по време на състезанието.

В този смисъл, смятам, че Блогът за икономика се справи добре. Особено като се има предвид, че краят на Юли беше изключително натоварен и нямах време да отделя толкова време на блога, колкото бих искал.

Въпрос: Би ли описал какви бяха основните техники, на които ти лично се облегна в RSS Дандания, за да увеличиш абонатната си RSS база? Кои от тях дадоха ефект, кои – не?

Отговор: На първо място, сложих текстов линк към страницата за регистрация на най-видимото място в Блога за икономика – под заглавната част и над най-новия постинг. Линкът гласи “Регистрирайте се, за да получавате новите статии от блога по e-mail или RSS”. Отделно същият текстов линк отдавна е поставен и под всяка статия в блога.

На второ място, от месеци наред в имейла, изпращан всяка седмица на абонатите за седмичен бюлетин, се съдържа текстов линк, предлагащ на абонатите да се абонират за ежедневни ъпдейти от блога чрез Фийдбърнър. Покрай състезанието, този текстов линк също го поставих най-отгоре и най-отдолу на имейла. Но това е само предложение – нямам намерение да премахвам седмичния бюлетин, тъй като смятам, че възможността за избор трябва да остане в читателя. В допълнение, Фийдбърнър все още не работи на български език, поради което и не всички могат да го ползват.

На трето място, в страницата за абонамент поставих най-отгоре регистрацията за Фийдбърнър (преди това най-отгоре беше регистрацията за седмичен бюлетин).

На четвърто място, Блогът за икономика продължи вече няколкомесечните експерименти с реклами в Adwords. Дневният бюджет е малък, а и през лятото броят на кликовете е значително по-нисък, но все пак по този начин се осигуряват нови посетители в Блога, някои от които стават и редовни читатели. Отново най-вече експериментално започнах да използвам и реклами в etarget, но от там броят на кликванията е все още доста по-малък.

Разбира се, през цялото време на кампанията Блогът за икономика продължаваше да се обновява с нови материали почти всеки ден – което в крайна сметка е най-важно. Както показва опитът ми с Блога за икономика, ако човек не пише няколко дни, нови абонати почти няма.

Въпрос: Ти си следил внимателно представянето на останалите участници в състезанието. Би ли коментирал поименно представянето на всеки един от тях и също така – би ли откроил нещо специфично в подхода на един или друг участник, ако ти е направило впечатление?

Отговор: Ще ми бъде интересно да проследя в по-дългосрочен план дали някои от използваните похвати дават резултат или имат временен ефект.

Специално за Longanlon смятам, че направи добре, че в крайна сметка постави и имейл абонамент от Фийдбърнър – който за България си остава доста важен канал за комуникация. Dzver също го направи, но само за кратко.

Няколко блога акцентираха на по-добро позициониране на възможностите за абонамент – което направи и Блогът за икономика и смятам, че това е много лесна, но резултатна стратегия.

Струва ми се, че имаше ясно разделение на две концепции в състезанието – активна и пасивна. Активната е по-агресивна (изпращане на имейли до всякакви хора, обещания за награди и пр.) и блоговете, които я ползваха станаха в края на краищата победители в RSS Дандания. Аз гледам да избягвам прекалената агресивност (Dzver изглежда е на същото мнение) и затова заложих на по-пасивни методи.

Разбира се, тук има и друг момент – Нова визия и Белчо Христов целят голяма посещаемост и финансови приходи, докато останалите имат други стимули. Между другото, това се забелязва в някаква степен и по RSS-фийда – Блогът за икономика и Dzver имат пълен фийд.

Въпрос: Тъй като се състезавахме не само индивидуално, а и отборно, имаше ли някакво взаимодействие помежду ви във вашия отбор? Ако да, в какво се състоеше то?

Отговор: Общо взето, не.

Въпрос: Какво е твоето мнение и нагласа към RSS абонатите по принцип? Доколко важен е техният брой за твоя блог и имаш ли планове за увеличението им до края на 2008, например?

Отговор: Аз съм много голям привърженик на RSS и мога да кажа съвсем убедено, че който не го използва ще загуби. От личен опит знам, че като потребител без RSS не бих могъл да следя и една десета от интересните сайтове, които следя в момента. За мен в някаква степен именно RSS е това, което направи възможни блоговете.

За последната половин година броят на абонатите на Блога за икономика през Фийдбърнър са се удвоили. Дори този темп на увеличение да се снижи постепенно, ми се струва реалистично да се достигнат 1000 абоната някъде в началото на следващата година.

Въпрос: Коя е основната, най-важна поука (ако има такава), която си извлякъл от RSS Дандания? И имаше ли някаква грешка, която допусна в състезанието?

Отговор: Основно – че трябва да се отделят време и усилия в мислене как да се увеличи броят на абонатите. Важно е не само да напишеш нещо, но и да има кой да го прочете.

Иначе, грешки винаги могат да се намерят – особено в тези, които не са спечелили :-)

Въпрос: И най-накрая, може ли няколко думи за твоя блог, по принцип, не само за RSS абонати – как се развива напоследък, отрази ли се лятото на трафика ти, какво предвиждаш да правиш по блога в близките месеци?

Отговор: Лятото се отразява негативно на трафика, тъй като читателите (а и блогърите) са в отпуска. Но в сравнение със същия период на миналата година се запазват високите темпове на увеличение на читателите. Това е много добро постижение – като се има предвид, че миналата година през лятото към Блога за икономика имаше значителен трафик във връзка с тогава обявеното намерение на правителството да въведе плосък данък (Блогът за икономика, разбира се, беше едно от местата с най-много текстове по темата, тъй като идеята за 10% плосък данък беше предложена от мен преди 4-5 години).

Блогът за икономика навърши две години наскоро като равносметката за този период е позитивна (повече статистика по темата е достъпна тук: Блогът за икономика на две години).

Имам много идеи за блога, постепенно ще ги реализирам през следващите месеци.

Вижте и останалите интервюта с участници в RSS Дандания:

Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
Вижте и това:

{ 3 trackbacks }

Белчо Христов за RSS Дандания
08.31.08 at 15:08
Веселин Николов за RSS Дандания
09.09.08 at 00:09
Мениджмънт, предприемачество, маркетинг и лична продуктивност: 09.09.2008
09.09.08 at 16:09

{ 2 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

1

Драго 30.08.08 в 04:08

Блогът за икономика е най-полезното място в Блогосферата! Браво на Георги Ангелов!

2

Longanlon 30.08.08 в 09:08

мда, вижда се, че даже на блогове с голяма начална база от абонати и голям потенциал като твоя са им необходими активни действия, за да привличат бързо читатели.

аз също установих, че разполагането на бутони, повишаване видимостта им и т.н. дава резултати, но по малко и бавно, докато агресивната кампания се отплаща веднага и добре.

КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.