Петър Стойков за RSS Дандания

  • el
  • es
  • id
  • pt
  • se
  • от Тодор Христов на 07.09.2008





    Петър Стойков – Longanlon, е един от участниците, които се състезаваха в надпреварата за увеличаване на RSS абонатите “RSS Дандания” с блога си Kaka-Cuuka.com. В това състезание Петър Стойков зае трето място в класирането по брой привлечени абонати с +116 нови абоната, и стана първи по процентно увеличение на абонатите, с впечатляващите 45% ръст само за 1 месец.

    Поканих Петър Стойков да даде отговори на няколко традиционни въпроса, които задавам и на останалите участници в състезанието, и той бе любезен да ми отговори. Бързам да публикувам отговорите и коментарите на Петър Стойков веднага след тяхното получаване.

    Интервю с Петър Стойков, Kaka-Cuuka.com

    Въпрос: Петър, честито класиране на първо място в RSS Дандания в категорията за процентно увеличение на RSS абонатната база! Доволен ли си от представянето си и как оценяваш своето участие в това състезание?

    Отговор: Благодаря ти за честитката, макар, че като се има пред вид, че идва от човека, който премина като валяк през всички в абсолютната категория, не знам как да я приемам :-)

    Да ти кажа право, не съм особено доволен от представянето си и това се дължи на чистия летен мързел, който ме бе налегнал – да, увеличих абонатите си най-много процентно, но за това помогна фактът, че бях участникът с най-малко абонати в началото на състезанието. Отгоре на всичко загубих в последните дни и второто място от Белчо, заради което ей сега ще отида и ще си направя харакири.

    хехе ;-) Всъшност не се представих зле – състезанието ми даде стимул да пиша през лятото, когато няма много кой да ме чете, а освен това методите, които използвах, помогнаха да увелича линковете към блога си и да се изкача в класацията за българските блогове.

    Въпрос: От всички методи за увеличаване на RSS абонатите , за които си писал, че си използвал, кои дадоха най-добър резултат? А кои от тях планираш да използваш трайно и в бъдеще?

    Отговор: Безспорно най-резултатната техника бе изпращането на имейли. Изпратих приканващо писмо към всички хора от контактната ми листа, които смятах, че може да се заинтересуват от блога ми. На следващия ден абонатите започнаха да се увеличават.

    Подобрената видимост на бутоните за абонамент като че също имаше ефект.

    Въпрос: Би ли споделил личната си оценка за представянето в състезанието на всички останали участници?

    Отговор: Малко ми е кофти, че очевидно само ти, Белчо и аз взехме състезанието по-сериозно. Останалите участници не забелязах да се стараят особено (някои даже – хич :-) ) и то си пролича по класирането им.

    Въпрос: Георги Ангелов от вашия отбор сподели, че не е имало някаква взаимопомощ в отбора ви. И ти ли смяташ така и дали, ако е така, не си струваше да обедините усилията си във взаимно промотиране на блоговете в отбора, с цел да се увеличат абонатите на всеки и оттам – на целия отбор?

    Отговор: Ами… аз в началото гледах на тях като на конкуренти, затова не започнах някаква конструктивна комуникация.

    Откраднах на Дзвер идеята за слоганчетата, приканващи хората да се абонират и я доразвих. Редовно следях и останалите блогове на отбора ни, да видя за нововъведения… но не намерих такива.

    После стана ясно, че не си дават много зор, Огнян си имаше технически проблеми… и като че ли нямаше смисъл да ги ръчкам :-)

    Въпрос: Септември месец започна и хората се прибраха от отпуски. Вече е “активен сезон”. В тази връзка, имаш ли някакви планове (прогнози, надежди) за увеличавае на RSS абонатите си до края на 2024г., като конкретна и постижима цифра?

    Отговор: Състезанието има положителен ефект даже сега, след като приключи – хората продължават да се абонират за блога ми. Интересно, че около 75% от абонатите ползват RSS и по-малко от 24% получават статиите по имейл. Това говори добре за компютърната грамотност на читателите ми :-)

    А за очакванията… ти май имаш мания да питаш хората за конкретни цифри и очаквания :-) Не знам дали се усещаш, ама непрекъснато го правиш, и говориш и за своите – колко абонати, колко приходи, с колко ще се повиши едикакво си до края на годината и т.н. Вероятно е професионално изкривяване де – нали си бизнесмен :-) ама бих очаквал подобно нещо повече от Георги, той пък нали е макроикономист.

    Сериозно сега – за мен блогът ми не е проект, който развивам, а по-скоро хоби. Плановете ми, доколкото ги имам, са да си пиша в него, пък останалото – каквото сабя покаже. Гледам, тоя метод действа засега.

    Въпрос: И най-накрая и леко вън от темата за RSS – кажи няколко думи за блога си – как се развива в момента, какъв е трафикът му, носи ли ти някакви дивиденти (материални или нематериални)?

    Отговор: Бях се зачудил защо посещаемостта стои почти непроменена от началото на лятото, докато не ми светна, че всъщност това означава повишение – хората лятото не стоят в интернет. Сега това се вижда ясно, когато въпреки, че вече пиша само по 2 статии седмично (преди пишех по 4), в блога ми идват все повече хора и оставят все повече коментари. Дни с по 1500 уникални посетители не са рядкост, а по 60-80 коментара на повечето статии вече взех да приемам за нормална цифра.

    И за изпроводяк – една поучителна история:

    Преди точно два дни с мене се свърза по скайп някакъв човек, който ме заразпитва за блога ми и приходите от него, за това колко се печели от блог и т.н. Обясни ми, че много искал да започне да печели чрез блогове, но не знаел как и затова възнамерявал да се възползва от платените консултации и уроци на… Апостол Апостолов. И какво съм бил мислил аз по въпроса.

    Помислих, че е някое дете – по начина на изразяване, техническата грамотност и най-вече странното желание да дава пари на Апостол – но когато попитах, се оказа 19 годишен студент в Техническия университет.

    Историята от мен, поуката от вас, дет се вика :-)

    Петър Стойков за RSS Дандания в своя блог

    Преди време Петър Стойков публикува обзорен материал за техниките, които е използвал в RSS Дандания. В допълнение към интервюто с него по-горе, ето основните му техники, цитирани с неговите думи:

    Повиших видимостта на формата за абониране в дясно. Сложих я по-отгоре, направих цветовете на иконките малко по-ярки и нарисувах една малка червена стрелка – всичко това привлича окото.”

    “Откраднах идеята на Дзвер за забавни съобщения, приканващи хората да се абонират и я развих с помощта на плъгина quote rotator. Махнал съм го вече, но беше нещо от типа на:

    Абонирай се…
    … и дай своя малък принос за глобалното затопляне
    … и стани мъж
    … и получавай гениалните ми прозрения веднага щом … гениално ги прозра
    … и спечели снимка с автограф от Милко Калайджиев

    Ефектът от тия две действия като че не бе особено голям, но все пак го имаше.”

    Изпратих приканващо писмо на всички хора от адресната си книга в електронната поща, уверявайки ги, че да, още имам блог и да, много ще се радвам да го четат и да се абонират за него. Ефект имаше – Някои от приятелите ми се абонираха незабавно, други казаха, че са отдавна абонирани, а трети (двама всъщност) се учудиха как може да съм се продал на империалистическите капиталисти.”

    Писах. Като че ли успях да вдъхна малко животец на интернет-дискусиите по време на жегите. Каквито статии пуснах в svejo нямаха особено голям успех там (т.е. не събраха много гласове), но пък се радваха на завидна активност на коментиращите читатели.”

    Подобрих ползваемостта. Добавих постове с обяснения защо човек да се абонира и указания как точно става това, които, за мое учудване, според статистика, хората всъщност четат.”

    Вижте и останалите интервюта с участници в RSS Дандания:

    Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


    Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.




    Вижте и това:

    { 4 trackbacks }

    Петър Стойков за RSS Дандания
    09.07.08 at 21:09
    Георги Ангелов за RSS Дандания
    09.09.08 at 09:09
    Белчо Христов за RSS Дандания
    09.09.08 at 09:09
    Мениджмънт, предприемачество, маркетинг и лична продуктивност: 09.09.2008
    09.09.08 at 16:09

    { 5 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

    1

    Longanlon 07.09.08 в 20:09

    мислех, че поне историйката ще коментираш :)

    2

    Тодор Христов 07.09.08 в 20:09

    Но нали “Историята от мен, поуката от вас, дет се вика”. :-)

    3

    Миглен 08.09.08 в 04:09

    Хаха това със студента от Техническия направо ме прати в трета глуха :D

    Честно казано състезанието ви беше интересно и бравп на Тодор за интересните инициативи и идеи за раздвижването на иначе заскучаващата ни блогосферка това лято.

    4

    radislav 08.09.08 в 11:09

    Историята за (с, на) Апостол е един тъжен факт. Познавам и други хора, които искаха да се излъжат, а със сигурност има и такива, които са си платили (и които Слава Богу, не познавам :) ).

    5

    Стоян Станев 08.09.08 в 12:09

    Моят извод
    Момчета, има пазар за блог на тема “Как да създадем, развием и печелим от блог”. :)

    КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

    Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.