Белчо Христов за RSS Дандания

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 19.08.2008

  белчо христовБелчо Христов от блога за фитнес BelchoHristov.com бе един от шестимата участници в завършилото преди седмица състезание за увеличаване на RSS абонатите – “RSS Дандания”.

  В това състезание Белчо Христов успя да спечели второ място с резултат от +131 нови абоната за един месец, което представляваше 41% увеличение на абонатите на блога му, както и спечели в отборното състезание.

  Тъй като вече анонсирах, че планирам да проведа кратки интервюта с всички участници в RSS Дандания, ето интервюто с Белчо Христов:

  Интервю с Белчо Христов, BelchoHristov.com

  Въпрос: Белчо, честито второ място в RSS Дандания! Как оценяваш своето участие в това състезание?

  Отговор: Първо искам да благодаря за предоставената ми възможност да участвам в Данданията, сред участници с повече опит в блогосферата! Не е тайна, че съм новак, но резултатът ми ме кара да се чувствам удовлетворен от постигнатото.

  Въпрос: Би ли споделил техниките, които използва в състезанието за увеличаване на абонатите си? Кои от тях дадоха нужния ефект, кои не оправдаха очакванията ти?

  Отговор: Техниките са две – честност и апел!

  Извадих всички мои координати с настоящи и потенциални клиенти. Помолих ги да се регистрират за бюлетина ми, защото се оказа, че са редовни читатели, но не са се абонирали, поради разсеяност или незнание.

  Отделно използвах един за мен честен трик – направих си безплатни регистрации в сайтовете за запознанства, с мой истински профил. Поместих мои актуални снимки, кратка характеристика и започнах семпла, неагресивна атака. Всички (основно фенки), :) се радваха на фигурата ми, а аз обяснявах какъв съм, кой е блога ми и ги упътих, ако имат интерес, собственоръчно да се абонират. Мисля, че имам абонати и от там.

  В последните 3-4 дена направих една офанзива в Svejo.net – оттам дойдоха няколко хиляди посетители в блога ми, само за 3 дни, част от които се превърнаха в абонати, както и в мои реални клиенти.

  Това са техниките – включвам и агитация през скайп-а ми и това е общо взето. Писах и наблегнах на повече качествени материали, за да покажа, че мога да творя и да спазвам обещания! За периода на състезанието публикувах 51 дълги материала, с много текст, снимки, а и видео.

  Въпрос: Какъв е твоят коментар за представянето на останалите участници и има ли нещо, което ти направи по-силно впечатление при някои от тях?

  Отговор: Учудва ме ниският резултат на Dzver.com, Oggin.net и Ikonomika.org!!! Виждах за конкурент Петър Стойков – Лонганлон, и до края се борих с него, всички видяха това. Но не мога да си обясня за мен слабото представяне и пасивност дори. Нека не се обиждат, но не виждах дори и борбеност. Това не ме успокояваше, а напротив ме мотивираше повече!

  Лонганлон се представи подобаващо и дори прекрасно! Битката беше хубава. Хубави и много коментари получаваше към материалите си! Ще видя той какви тактики е използвал, със сигурност са интересни, но някак си и аз не исках да бягам от моята сила – безпристрастността си и апела към читателите – нищо друго!

  Въпрос: Кой е основният извод или поука, който си направи от RSS Дандания? А коя е грешката, която допусна в хода на състезанието?

  Отговор: Основен извод от състезанието – няма мъртъв сезон! То е като в бизнеса – намери човек, за да откраднеш или вниманието му или да спечелиш парите му. Образно казано, рабира се.

  Всеки е потенциален клиент – силата на думите и начина по който се отразяват в психиката му са твоя коз – резултатът е един планиран от мен брой абонати. Първоначално исках да са над 400, станаха. Казах си, че искам над 444 – станаха!

  Или, с работа и без мрънкане стават нещата. Това е като извод!

  Грешка – може би не бях достатъчно агресивен в Svejo.net от самото начало, но ще бъда от тук нататък, защото увеличението на RSS абонатите ми оттам расте с добър темп!

  Въпрос: Прави впечатление, че след края на състезанието RSS абонатите ти се увеличават и вече са 500! Това те нарежда сред блогърите с най-голям брой абонати чрез RSS в България. На какво отдаваш продължаващото увеличение на абонатната ти база и какви са плановете и очакванията ти в това отношение до края на 2024г.?

  Отговор: Това е отговорност. Не ме радва фактът, а само ме задоволява.

  В интерес на истината аз не съм спрял да пиша и след RSS Дандания. Имам още непубликувана интересна информация, още идеи. Само живот и здраве да има!

  До края на годината си пожелавам над 1 000 абоната и блогът ми да стане най-четеният на фитнес тематика в страната. Целта ми е да привлека голяма маса потребители, без да губя и таргета си!

  А таргет групата са ми работещите хора и хората със сериозен бизнес. Не подценявам нито един абонат или читател, но все пак блогът ми има крайна цел. А тя е да вкарам нетрениращите работещи и бизнес ориентирани хора в залите и основна заслуга затова да имам аз.

  Въпрос: И най-накрая, един малко по-общ въпрос – какви са плановете ти по отношение на блога ти като цяло? В каква посока възнамеряваш да го развиваш в близките 5-6 месеца и кое е онова, което очакваш най-вече от твоя блог, което да ти помага в работата?

  Отговор: Ами малко го загатнах по-горе – искам търсещият информация на фитнес тематика да намира абсолютно всичко само и единствено в моя блог.

  Следя подобни електронни издания. Те нямат ярък авторски и индивидуален стил, защото се поддържат от колектив ентусиасти. Рискът да спре техният ентусиазъм е много голям и го виждам в близкото бъдеще. При мен това е работа и оттам – задължение да давам и да съм в услуга на търсещия. Реално аз създавам моя марка, която налагам и подкрепям с моите материали в блога, вече дори я визуализирам с много снимки и видео.

  Считам че блогът ми е уникален по рода си и по замисъл в България. Възнамерявам да го развивам единствено и само професионално, а не любителската. Очаквам реални приходи, не го крия. Очаквам дори да стане начална страница за повечето ми абонати в техният браузър.

  Очаквам много неща и разбира се – само хубави.

  Изводи

  След интервюто с Белчо Христов, ето основните изводи, които могат да се извлекат от гледна точка на увеличаване на RSS абонатите на блог:

  1. Активно писане – за един месец Белчо е публикувал 51 материала.
  2. Качество на материалите – дълги текстове, богата и разностранна информация.
  3. Визуални средства – снимки и видео.
  4. Активност в Svejo.net.
  5. Активна социализация – използване на Skype, директна покана за абонамент към клиенти, използване на други сайтове (в случая – за запознанства, което от гледна точка на тематиката на блога и аудиторията на тези сайтове е наистина удачен ход.)
  6. Силна вътрешна мотивация за постигане на високи резултати.
  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
  Вижте и това:

  { 7 trackbacks }

  Интервю с Белчо Христов, втори на RSS Дандания
  08.19.08 at 21:08
  Анализ на имотния пазар и туристическия бизнес, плюс прогноза. | Az-moga.com - Аз мога - Блог за мениджмънт и лидерство, личностно развитие, идеи и иноваци, маркетинг и реклама, образование и креативност.
  08.19.08 at 21:08
  Георги Ангелов за RSS Дандания
  08.29.08 at 17:08
  Петър Стойков за RSS Дандания
  09.07.08 at 20:09
  Веселин Николов за RSS Дандания
  09.09.08 at 00:09
  Мениджмънт, предприемачество, маркетинг и лична продуктивност: 09.09.2008
  09.09.08 at 15:09
  Фитнес блога на Белчо Христов с над 800 RSS абоната
  11.05.08 at 14:11

  { 8 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

  1

  radislav 19.08.08 в 22:08

  Браво – това е хъс, професионализъм и да си обичаш работата. Успех :)

  2

  Б.Христов 20.08.08 в 10:08

  Благодаря! ;)

  3

  Longanlon 20.08.08 в 10:08

  51 материала за 30 дни?!? Ти си машина бе… Аз лично бих се притеснил да не стана досаден на тия, които са се абонирали по имейл и получават по две писма от блога ми всеки ден. Явно обаче истината е друга.

  Наистина интересно е, че даже и след края на състезанието, когато вече не предприемам активни мерки за привличане на абонати, а някои от пасивните ги махнах от блога, хората продължават да се абонират с темп, по-голям от преди състезанието. Ето, само на 13 души съм от заветната цифра 400, а преди два месеца се радвах, че са станали 200…

  4

  Стоян Станев 20.08.08 в 10:08

  Браво, Белчо!
  Поздравления за успешното представяне в данданията и благодарности за споделените техники.
  Успех в начинанията и постигане на целите на 150% ти пожелавам.

  5

  Б.Христов 20.08.08 в 10:08

  Лонганлон, при мен нещата са по-различни. Темата за визията е болна тема и се вълнуват хората. Така, че малко трудно е да стана досаден, когата на е-мейл абонатите ми получават поредният секрет към впечатляваща физика, при това безплатно :)

  Стоян, благодаря! :)

  6

  Тодор Христов 20.08.08 в 10:08

  Във връзка с блога на Белчо Христов искам да отбележа също, че това е един от малкото блогове в България, които генерират реални приходи за своя собственик. Не от продажбата на реклама, а от преки продажби на собствени продукти.

  В този смисъл, акцентът върху RSS абонатите е от първостепенно значение за подобен блог, тъй като става дума за лоялни читатели, които са потенциални или реални клиенти.

  7

  Манол Трендафилов 20.08.08 в 11:08

  Много добра тактика в стил web 2.0 :) Браво

  8

  Цветан Дичев 20.08.08 в 11:08

  Аз съм абониран за блога на Белчо от около година (спомням си, че RSS абонатите бяха около стотина) и факта, че той успя да привлече толкова много читатели показва, че той е професионалист и си разбира от работата. А и не е като други хора, които се взимат твърде на сериозно и когато някой техен читател ги пита нещо да не му отговарят.

  Поздрави и успех!

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.