Веселин Николов за RSS Дандания

 • el
 • pt
 • от Тодор Христов на 09.09.2008

  Веселин Николов за RSS ДанданияВеселин Николов – Dzver бе един от шестимата участници, премерили сили в състезанието за увеличаване на RSS абонатите “RSS Дандания”. В това състезание Веселин се класира на четвърто място със своя личен блог Dzver.com, с +39 абоната увеличение, което представляваше +12% общо увеличение на RSS абонатите му в рамките на 1 месец.

  Обърнах се към Веселин с молба да отговори на няколко въпроса, които вече успях да задам и на още няколко участника в RSS Данданията. Публикувам отговорите на Веселин почти веднага след тяхното получаване.

  Интервю с Веселин Николов, Dzver.com

  Въпрос: Веселин, честито класиране на 4-то място в RSS Дандания! Доволен ли си от представянето си и как оценяваш своето участие в това състезание?

  Отговор: Благодаря, идеята беше много добра, а и моето участие също – беше ми интересно. Блогът ми си намери нови абонати, които продължиха да нарастват, дори след като излязох в отпуска и позанемарих писането.

  Въпрос: От двата метода за увеличаване на RSS абонатите, за които си писал, че си използвал, кои дадоха най-добър резултат? Защо не използва и други методи? А кои от тях планираш да използваш трайно и в бъдеще?

  Отговор: В краткосрочен план Свежо дава най-добър общ ефект – получаваш повече коментари и трафик. Лошото е, че писането на подходящи за digg-ване статии иска да влагаш доста повече енергия, отколкото в нормалното блогване. Може би даже да си промениш стила или областите на интерес.

  Въпрос: Би ли споделил личната си оценка за представянето в състезанието на всички останали участници? Нещо, което ти е направило особено силно впечатление в тактиката на всеки един от тях или каквото и да е било друго?

  Отговор: Лонганлон се чете много, беше нормално да натрупа много абонати, независимо какво направи, а той по принцип не си пести усилията по блога.

  За твоя блог и този на Белчо Христов – доста хубави кампании имаше, с доста кликабъл уиджети. Явно допаднаха на аудиторията.

  Въпрос: Зададох този въпрос и на Петър Стойков, но все пак… Георги Ангелов от вашия отбор сподели, че не е имало някаква взаимопомощ в отбора ви. И ти ли смяташ така и дали, ако е така, не си струваше да обедините усилията си във взаимно промотиране на блоговете в отбора, с цел да се увеличат абонатите на всеки и оттам – на целия отбор?

  Отговор: Отборната игра може много да помогне, ако темата беше примерно СЕО. Като цяло никой нищо особено ново не измисли за този месец, така че нямаше какво да се споделя.

  Въпрос: Септември месец започна и хората се прибраха от отпуски. В тази връзка, имаш ли някакви планове (прогнози, надежди) за увеличавае на RSS абонатите си до края на 2023г., като конкретна и постижима цифра?

  Отговор: Нямам планове. Радвам се, когато хората ме четат, но бих писал и без да имам много читатели.

  Мисля, че правилната мотивация за блогване е да блогваш предимно за себе си. Евентуално в краен случай – за трупане на положителен имидж за публичните личности, или намиране на нови клиенти за предприемачите.

  Блоговете са твърде малки все още, за да изкарват пари от реклама.

  Въпрос: И най-накрая и леко вън от темата за RSS, кажи няколко думи за блога си – как се развива в момента, какъв е трафикът му, носи ли ти някакви дивиденти (материални или нематериални)?

  Отговор: Създадох много интересни контакти с чудесни хора. Забавлявах се. Това е основният ми дивидент.

  Иначе за трафика – в момента не е съвсем за хвалене, но това ще се промени. Рано или късно някоя от големите уеб групи в България ще направи качествена блог система и ще популяризира блогването.

  Блог.бг, Свежо и Блогосфера на Дневник са стъпки в тази посока, но има много голямо поле за развитие.

  Техниките на Веселин Николов за RSS Дандания

  С думите на Веселин, ще цитирам размислите му за техниките, които е използвал:

  По големите блогове пише, че ако искаш много абонати, трябва:

  1. Да поставиш e-mail абонамент. Feedburner предлага такъв widget;
  2. Да нашлякаш навсякъде по сайта си най-големите възможни RSS бутони;
  3. Да провеждаш редовни спам кампании по мейла на всичките си коментатори;
  4. Да обещаваш бонус, примерно някаква книга или продукт на гостите си, ако се абонират.
  5. Да прекараш свеж поток от посетители през блога.

  Моят подход: Аз се спрях на първите 2 варианта за реклама на RSS.”

  Вижте и коментарите на останалите участници в RSS Дандания:

  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
  Вижте и това:

  { 1 trackback }

  Веселин Николов за RSS Дандания
  09.11.08 at 09:09

  { 9 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

  1

  Longanlon 09.09.08 в 09:09

  човече, блог.бг беше стъпка в правилната посока преди 5 години… само че следващата стъпка създателите му така и не я направиха и в момента това е самозатворена, грозна и нефункционална платформа.

  2

  Калоян К. Цветков 09.09.08 в 09:09

  Хех, ами другите проекти – Глог.бг и Лог.бг например ? Те май изобщо не са стъпка в правилната посока, ами копиране на една идея а ла Блог.бг с цел натрупвани на трафик и съответно повече реклами. Аз това виждам — едно голямо безплатно нищо, на което се показват реклами. Крайно време е да почнат да се съзтезават на функционален принцип — кой може да предложи нещо по-добро и по-удобно за писане на блог.

  3

  Калоян К. Цветков 09.09.08 в 09:09

  А, и Блог.бг е от преди 3 години ;) Мисля, че някъде в началото на 2023 го пуснаха. За Глог.бг не съм сигурен, понеже Дир.бг съм ги отписал като отчайващо безинтересни, а Лог.бг е мисля че на една година.

  4

  dzver 09.09.08 в 13:09

  еми слабички са, за това блоговете са непопулярни. безспорно най-голямата издънка е zoom.bg, после глога на дир.

  5

  radislav 09.09.08 в 14:09

  zoom.bg даже не съм ги и чувал :)

  6

  Калоян К. Цветков 09.09.08 в 15:09

  Аха, и аз не ги бях чувал … ама БГ интернета е в такава фаза, че всяка седмица (ако не и всеки няколко дена) изненадва с нещо ново ;) Ето вчера видях нов social-bookmarking проект, наречен Фар.бг

  7

  radislav 09.09.08 в 15:09

  Да, и аз го видях тия дни. В момента първите 8 позиции се държат от милионер.бг, а другите 2 от туристмедиа.инфо :)

  8

  dzver 09.09.08 в 15:09

  zoom.bg е поне на година и половина и е myspace-подобен “блог” проект на Нетинфо. Конкурира се с glog.dir.bg и е ориентиран към най-компютърно неграмотните измежду децата.

  в сравнение с тези 2 проекта, блог.бг и малко по-слабия, но по-развиващ се лог.бг са като космически кораби.

  9

  Тодор Христов 09.09.08 в 15:09

  Да, и Zoom.bg и Far.bg са факт на блог-пазара, и вероятно отчитат добра посещаемост.

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.