Какво е добър домейн?

През Юни 2024г. написах материала Маркетингова лудост: Българските интернет книжарници, в който ставаше дума за хубавите, отличителни, запомнящи се имена на сайтове (а защо не и блогове).

В материала направих един бърз анализ на имената на българските интернет книжарници, на база на система от логични и близки до ума правила, публикувани в книга на Ал и Лаура Рийс.

Съвсем неочаквано за мен, преди няколко дни във въпросната статия получих няколко коментара как не съм бил съвсем прав, едва ли не как звучните, кратки, запомнящи се и уникални имена не били хубави (?!) Едва ли не излезе, че имена като huba-buba.alabala.org са чудесни, а името alabala.org не. Нещо такова, с риск да профанизирам леко дискусията.

Днес открих една чудесна дефиниция за това какво е добро име на сайт, т.е. какво е добър домейн:

Добрият домейн е кратък, лесен за изписване и баба ви го разбира, когато й го продиктувате по телефона.

Това е една от най-кратките и безапелационни дефиниции за “добър домейн“, която съм чувал. Жалко, че не бях попаднал на тази дефиниция по-рано, за да я включа в статията за интернет книжарниците.


rss feedХаресвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии!

Вижте и това:

28 Коментара за “Какво е добър домейн?”

 1. […] е "Добър домейн": Добрият домейн е кратък, лесен за изписване и баба […]

 2. Longanlon на 08.03.08

  Общо взето съм съгласен с тебе. Именно затова останах много силно учуден, когато на блог-кампа говорих с някои от присъстващите за собствен домейн на блога ми и те всички бяха на мнение, че longanlon.com е чудесен домейн.

  За мен това е неподходящо име за домейн на блога ми първо, щото и така половината хора бъркат прякора ми при изписване. Второ, не го харесвам и поради същата причина, поради която блогът ми се казва Како Сийке, не съм от тях!, а не Longanlon’s Blog примерно, както се казват 90% от всички блогове (т.е. името на автора си и толкова) - оригиналният, запомнящ се таглайн е много по-важен, отколкото името ми.

 3. А ако трябваше да се избира между longanlon.bloghub.org и longanlon.com, ти кое би избрал?

 4. SSH_ON на 09.03.08

  Неприятно става, когато сайт се развие до определено ниво, а се окаже, че домейна / марката не е сполучлива.
  Въпросът на Тодор Христов ми изглежда риторичен ;)

 5. koekak на 09.03.08

  името е важно като всичко останало в живота…За това майките и бащите ,когат се роди дете имат много дискусий за името на детето,блога е един вид твоето дете така,че трябва да отразява твоето отношение ,твоя мироглед и на теб да ти харесва..Понякога разбира се се получават грешки и понякога тези грешки те издърпват и позлатяват името ти…

 6. vladi на 09.03.08

  Който го е казал това се е изложил. Само показва супер невежест в уеб. Естествено че силния домейн е кратък, лесен за изписване и запомняне и най-важното ДА СЕ ОТЛИЧАВА ОТ ДРУГИТЕ, за да може да се изгради бранд на него. В USA ги намирачат BRAND domein.

 7. Longanlon на 09.03.08

  Тодоре, щях да избера kaka-siika.com или нещо такова

 8. И на мен ми мина това за Кака Сийка през ума, но веднага прави впечатление как се пише “Сийка” - Siika, Siyka, Syika?

  Kaka-Siika.com иначе се помни добре. :-)

 9. Radoslav Popov на 09.03.08

  Тодоре (извинявай, ако не е подходящо обръщение, но не знам кое си възприел), в случая не си прав (а както забелязвам и коментиращите тази статия). Гледаш на нещата само от един единствен ъгъл - този, от който най-вероятно се чувстваш най-компетентен, но в общия случай нещата винаги са много по-комплицирани.

  Не може да поставяш под общ знаменател online книжарници, блогове, търсачки, и изобщо всичко, което е в мрежата.

  Брендинг - а преди да напишеш онази (иначе доста интересна) статия за маркетинговата лудост, задавал ли си си въпроса кога е жизнено важен и кога е просто ‘nice-to-have’? Да, има и моменти, когато той не е от толкова решаващо значение, колкото други фактори - например когато продаваш книги online.

  Защото има разлика как един средно-статистически потребител намира блог и как намира книга.
  Търсенето на книга не минава през обикаляне на познатите ти online книжарници, а през google. И когато закупиш книга от определен сайт (в общия случай) няма значение дали ще запомниш името/домейна му или не. Понеже следващият път пак ще търсиш през google.

  Теорията ти е много добра, но просто не си нацелил областта, в която да дадеш пример.

 10. Благодаря за коментара, Радослав, но не разбирам за кое точно “не съм прав”, кое точно “не съм нацелил”, както и не става ясно каква е точно алтернативната ти концепция.

  Повече от ясно е, че най-важни са продажбите - нима съм казал нещо против това?

  Специално по отношение на търсенето на книги, нещата стоят много просто и никак не са комплицирани:

  1. Търсиш книга в Google (както казваш) - това означава, че познаваш заглавието й или най-малкото имаш някаква бегла представа книга на каква тема (или автор, или издателство) търсиш.

  В този случай попадаш най-напред в онези интернет книжарници (на случаен за теб като клиент принцип), които са позиционирани най-високо в Google, т.е. свършили са си onpage и off-page работата най-добре.

  Тук името на книжарниците, които ще посетиш не играе никакво значение, но лошото за тях е, че следващият път, когато търсиш отново в Google, може и да не попаднеш точно на тези интернет книжарници.

  2. Знаеш и помниш името на интернет книжарницата. Влизаш в нея, търсиш ТАМ конкретната книга, откриваш я и ако искаш, я купуваш.

  Това е по-добрият вариант за една интернет книжарница и е въпрос на много неша, в т.ч. и на добро име, клиентите да запомнят именно книжарница X, а не книжарница Y. за да влизат не на случаен принцип тук и там през Google, а да се превърнат в клиенти за дълъг период от време именно на определена книжарница.

  Ти как мислиш търсят книги в чужбина - търсят най-произволно в Google или просто влизат в Amazon.com и търсят там?

  В това се състои преимуществото да имаш хубаво име, и разбира се, да си успял да го наложиш.

  За блоговете и сайтовете според мен нещата стоят по същия начин - винаги е по-добре да имаш хубаво име, отколкото да нямаш. Само по себе си името не ти решава проблема с трафика или продажбите, но във всички случаи - не пречи, за разлика от едно неособено запомнящо се, непривлекателно, трудно за изписване и запомняне име.

  Нима си против всичко това?

 11. Radoslav Popov на 09.03.08

  Е как да не е станало ясно коя е “алтернативната ми концепция”, тя е много проста - brandable domain не е толкова необходим за една online книжарница колкото един SEO-friendly keyword domain. Даже изборът на brandable domain за подобен сайт би бил доста лоша маркетингова стратегия :).
  Причината е много проста - средно статистическият потребител не изпълнява сценария, който си описал горе.
  В случая мисля, че някои от хората, които са пуснали мнение в Нова Визия, имат данни, които ние нямаме, така че ако не си съгласен с мен, те съветвам поне да се довериш на тях.

  А между българския и международния пазар за съжаление има огромна разлика и сравението с amazon ми се струва неуместно.

 12. Явно говорим за съвсем различни неща. SEO friendly домейн е едно, а домейн с цел да стане марка - съвсем друго.

  Понякога двете неща могат да се припокрият, понякога не.

  И какво означава изобщо SEO friendly домейн в български условия - да съдържа “books” ли (както е при немалка част от интернет книжарниците у нас)?! С “books” ли търсят средностатистическите потребители в България книги в Google?!?

  SEO friendly домейн по ми бие на сайт, който да печели от афилиейт или Adsense.

  Не виждам никаква основателна причина сравненията между международния пазар и българския пазар да не се правят, не намирам нищо неуместно в това.

  Когато говорим за марки и брандинг, има азбучни истини, които са простички и много логични. Който желае - нека ги спазва, който не желае - нека не ги спазва, разбира се. :-)

 13. vladi на 09.03.08

  Г-н Попов излагате се. Показвате пълна невежест в онлайн маркетинг-а и в маркетинг-а като цяло. Аз да ви питам като чуете поща и абв в едно изречение, за какво се сещате веднага? ЕЛЕКТРОННА ПОЩА?

  А като чуете СИЕЛА, за книжарницата в мола ли се сещате?

  А като чуете купих си книга от книга, какво питате, ама каква е тая книга от където си купихте книгата? СМЯХ!

 14. Светослав Гърков на 09.03.08

  Много фактори влиаят на избора на подходящо име. Тодор в общи линии е описал основните и най-важните. Има обаче и още някои неща които могат да са пречка или улеснение за потребителя.

  Ще дам пример със себе си. Аз винаги пазарувам от Пингвините. Обичам, когато мина покрай някоя от техните книжарници да се отбия и да си харесам нещо. Когато търся нещо специално влизам в сайта им. Никога не мога да запомня сайта им, но затова си го имам като букмарк. Силният бренд на Пингвините ми е повлиал да намеря решение на проблема си и да не се обърна към конкурентна книжарница.

  Аз съм сигурен, че те са осъзнали грешката си, но не искат да сменят домейна поради загубата на трафик и позиции в търсачките. За сметка на тази грешка те компенсират с добро обслужване и обстановка, силен бренд, добра реклама. Понякога и това е достатъчно.

  Все пак домейна “instantdomainsearch.com” който предложих в един от предните си коментари и е страхотен пример за случая, също не е никак лесен за запомняне и изграждане на бренд, но пък услугата е добра и потребителя (аз) го помня.

  Поздрави!
  Светослав Гърков

 15. Да, специално за книжарница “Пингвините” бях написал преди 1,5 години, че ако бяха се спряли на съвсем логичното Pingvinite.bg, щеше да е чудесен избор. Нямаше да се налага да се пази във Favorites от читателите, всички щяха да го помнят и да си го изписват ръчно буква по буква в браузъра си всеки път, с кеф.

  А сега как е - http://www.pe-bg.com/ Просто е много кофти, но няма как, вече са поели по този път и както казваш, Светослав, трудно ще се откажат по ред SEO причини.

  Естествено, може да се казват Pingvinite.bg, но ако им липсва асортимент, ако цените им не са конкурентни, ако не са точни с доставките, ако не са коректни, ако, ако, ако… тогава и най-хубавото име не може да им помогне.

 16. vladi на 09.03.08

  Ами да си регистрират и Pingvinite.bg и да препраща към pe-bg.com… елементарно.

 17. voxy на 10.03.08

  @Тодор,
  малко преиначаваш нещата, прочетох коментарите и никъде не видях нещо, което да предизвика да напишеш това “Едва ли не излезе, че имена като huba-buba.alabala.org са чудесни, а името alabala.org не”, смятам че трябва да разбереш хората които са ти писали, след като става въпрос за техни сайтове, а за тях е станало ясно, че в бизнеса им Google е много по-важен от домейна, реално тук говорим за нискобюджетни сайтове така да се каже, които всеки може да си направи и да им сложи хубаво име, но дали ще бъде най-посещаван??? а защо не го прави, има доста въпроси, разбира се статията е само до името, и това се пропуска от засегнатите, които искат по-цялостен поглед върху нещата ;)

  между другото същото е положението при сайтовете са имоти, а аз мога да кажа, че най-доброто име измисляно някога в България е dir.bg

 18. В крайна сметка, нека всеки си развива бизнеса както желае.

  Аз не виждам как точно сайтовете, които са си избрали безлични имена имена като Books-bg.com, Bg-books.com, booksbg.com и други производни си помагат чак толкова за Google, но явно има МНОГО основателна причина, след като са толкова много на брой.

  За мен това е груба маркетингова грешка, за други очевидно е брилянтен ход. :-) Въпрос на философия, явно.

 19. […] alabala.org блог за блогове (поддържан от един блог ентусиаст) « Какво е добър домейн? […]

 20. voxy на 10.03.08

  @Todor, не че им помага името за Google, а че го смятат за много по-малко важно, отколкото оптимизацията в която изключват името, то наистина books не е kniga, иначе и според мене са си избрали безлично име от което губят, дори да не е много, но губят и реално погледнато си прав

  аз също когато си избирах как да се подвизавам в нета сметнах за безлично Иво Иванов, още повече има над 4000 с точно тази комбинация имена, та затова си пробутвам навсякъде voxy ;)

 21. Voxy е много по-добре. :-) Не че имам нещо против “Иво Иванов”, разбира се.

 22. Апропо, като говорим за оптимизация, ето нещо интересно. Има 1500+ интернет книжарници у нас, обаче какво забелязват очите ми във връзка с последната книга, на която направих малко представяне преди 1 месец - “Къде изчезнаха лидерите” на Лий Якока:

  Линк

 23. Radoslav на 10.03.08

  Съжалявам, че ще върна малко назад дискусията, но все пак vladi написа един интересен пост към мен и държа да му отговоря. :)

  Вие като чуете Галина Бланка за какво се сещате?
  А като чуете Дон Вито за какво се сещате?
  А къде търсите музика online - в last.fm или в music.com?
  А коя търсачка използвате - google или search?
  И най-важното, какво точно се опитвате да докажете чрез тези примери. Че е хубаво да имаме хубаво име? Добре, доказахте ми го. А дайте сега да поразсъждаваме малко по-общо на нещата.

  На живо колко книжарници с име book-bg, bookstore и т.н. сте виждали. Може и да има някоя, макар че аз не се сещам, но определено не са толкова много, колкото в нета. В тази връзка да ви е хрумвало, че helikon може би държат някой подобен на bookstore сайт (на произволен принцип пиша имената), тъй като на практика той им носи повече продажби? Ако не ви е хрумвало до сега, помислете в тази посока и ми кажете дали това е слаба или… блестяща маркетингова стратегия. :)

  Тодоре, прав си, че говорим за съвсем различни неща. И няма как да е по друг начин, след като поставяш даден въпрос само на една плоскост и при всеки опит да излезна от нея казваш “ама това не е по темата, какво общо има”. Все си мисля, че една статия, за да е достоверна, трябва да изхожда от много страни на проблема, а не да следва плътно дадена дифиниция.

  Поздрави,
  Радо.

 24. Radoslav Popov на 10.03.08

  Защо блогът ти не ми приема коментарите? Толкова ли лоши неща говоря?

 25. Радослав, а на свой ред да попитам - защо си толкова предубеден, че блогът ми не приема коментарите ти и че говориш лоши неща?

  Просто си поставил няколко имена на домейни в последния си коментар и спам-филтърът ми е задържал коментара ти за ръчно модериране. Не бързай толкова с изводите.

  Що се отнася до темата за имената, просто не мога да споря повече за това кое име е по-добро от маркетингова гледна точка - Helikon.bg или Books-bg.com или Pe-bg.com, например. За мен отговорът е повече от ясен и каквото и да добавя повече по темата ще бъде излишно.

 26. […] дефиниции. След като открих дефиниция за това какво е добър домейн, успях да открия и дефиниция за това какво е “елитен […]

 27. vladi на 11.03.08

  Изобщо не вярвам на това за домейна и SEO-то. И баба знае, че позицията ти в google се определя от линковете, които сочат към сайта ти. А линкове (КАЧЕСТВЕНИ) не виждам как ще имаш без да си плащаш за тях. Нито пък вярвам, че Google ще ми изпрати повече хора отколкото direct hits, това всеки може дати го каже, който има по стар сайт с много посещения. Точно във времето става ясно, че brand домейн името е много по силно и много по ценно.

 28. Това е моята позиция за домейните - Домейна трябва да е кратък, да носи име на марка, да се изговаря лесно. Писал съм и за SEO домейните и домейните със чертички между думите ( от тези два типа няма смисъл )
  http://blog.unone.org/%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d0%b4%d0%b0-%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d0%b5%d1%80%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%b8%d0%bc%d0%b5-%d0%b4%d0%be%d0%bc%d0%b5%d0%b9%d0%bd-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%b0%d0%b9%d1%82%d0%b0-%d1%81%d0%b8/

Остави коментар