Сет Годин за Bounce Rate

Bounce Rate е един от ключовите показатели в трафик-статистиката на всеки един блог или сайт. Bounce Rate се случва тогава, когато посетителят на един блог или сайт напуска блога/сайта без да разгледа нито една друга негова страница.

Ето какво мисли Сет Годин по повод Bounce Rate:

Глупавият трафик

Това е една от истините в Интернет: Когато трафикът идва в сайта ви без фокусирано намерение, той прави Bounce.

75% от всички нефокусирани посетители напускат сайта в рамките на 3 секунди.

Във всеки сайт, навсякъде, по всяко време. 75% bounce rate в рамките на 3 секунди.

Казвайки “нефокусирани”, имам предвид хора, които пристигат по линия на Digg или StumbleUpon или дори типично Google търсене. Ако сайтът ви е леко спамърски или откровено продава нещо, процентът на Bounce Rate е със сигурност по-висок. Ако получавате трафик заради хитро измисления си домейн, Bounce Rate може да е и още по-висок. Не познавам много примери, в които при подобни ситуации bounce rate е по-нисък.

Със сигурност, това може да е добре дошло за егото ви. Можете да разправяте каква е посещаемостта ви, броя на разгледаните ви страници и т.н. Но Bounce Rate все още си стои на плашещите 75%.

В оригиналната си статия Сет Годин препоръчва да се загърби трафика по линия на Bounce Rate и да се фокусират усилията в работа с останалия трафик, т.е. фокусирания, полезния, този, който може реално да ни свърши някаква работа, бидейки собственици на сайтове или блогове.

Според Годин, целта ни следва да е да ангажираме по-дълбоко регулярните посетители на сайта ни във връзките ни с нас самите (1) и да се стремим да ги превръщаме в наши посланици, тъй като това може да ни носи фокусирания трафик, от който имаме нужда (2).

Ето и хубав видео филм на тема “Bounce rate” (4:45min) от Авинаш Каушик, от който става ясно, че средните стойности на Bounce Rate се движат между 40% до 60%:

Като става дума за Bounce Rate, ето какви са показателите ми в няколко различни мои блога (данните са взети за период от три месеца по Google Analytics, а в скобки е Bounce Rate по Clicky за последните 30 дни):

 • Блог 1 - 54%
 • Блог 2 - 64% (58%)
 • Блог 3 - 41% (34%)
 • Блог 4 - 58% (55%)
 • Блог 5 - 59%

Блогът с най-нисък Bounce rate (41%) получава основния си трафик от Google, но за разлика от всички останали 4 блога на практика почти няма изходящи линкове.

Почти всички останали блогове съдържат голям брой изходящи линкове, а някои - и реклами. Това със сигурност увеличава Bounce Rate, но дори и след приспадането на изходящите кликове Bounce Rate при тях е по-висок от 50-52%.

В опитите си да намалявам Bounce Rate към днешна дата използвам няколко различни похвата, като основните са:

 1. Поставяне на списък с подобни статии в края на всеки блог-материал.
 2. Опасвам с вътрешни линкове статиите с по-висок Bounce Rate, особено към края на статиите, но не само, за да са видими линковете и за да бъдат натиснати с мишката. (По това ми предстои още работа.)
 3. Избягвам прекомерното Google спамене с теми, които не са свързани със сърцевината на блоговете ми. Придържам се към темите на блога, което позволява и по-адекватно прилагане на точки 1 и 2 от по-горе.

Какъв е вашият Bounce Rate и какви съзнателни стъпки предприемате в намаляването му?


rss feedХаресвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии!

Вижте и това:

13 Коментара за “Сет Годин за Bounce Rate”

 1. […] и няма натрупани съществени данни. Въпреки това, след темата на Oggin за Bounce Rate-а на блоговете му реших да видя как стоят […]

 2. А за списъка с подобни статии под всеки пост използваш ли plugin или го правиш ръчно?

 3. Плъгин, разбира се. :-) Иначе ше е много трудоемко.

 4. voxy на 11.05.08

  малко е спорно това с другите страници специално за блоговете, примерно аз спомагам за вдигане на Bounce Rate-а ти, просто защото следя редовно този блог, коя друга страница да посетя, след като вече съм я видял?

 5. Други статии в блога, с коментари от различни хора, например (ако виждаш стойност в коментарите).

 6. SSH_ON на 11.05.08

  По-интересно е дали Google взема предвид Bounce Rate, като фактор за ранкване в търсачката? И какво става, ако на сайта не се използва Google Analytics? Който иска да сведе Bounce Rate-а до минимум да си отвори сайт в розовата ниша ;)

 7. Има ли индикации, че Google ползва Bounce Rate за SERP? Не са ми попадали материали в тази посока.

 8. Иво Иванов на 12.05.08

  В моя случай не става въпрос за блог, но все пак ще споделя.
  47% Bounce Rate за последния месец. Предния месец Bounce Rate ми беше над 70%, но това се дължеше на трафика, идващ от welovewp.com

 9. Добре, но някой прави ли нещо, за да намаля съзнателно Bounce Rate? По-горе споделих 2-3 похвата, но може би използвате и други в практиката?

 10. […] Сет Годин за Bounce Rate Тази микро-статия е съставена от Тодор Христов , публикувана е на 12.05.08 at 18:05 и е записана в категория Блог. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL. « Три български социални мрежи в Clicky […]

 11. Да се анализира и сравнява Bounce Rate между отделни сайтове е много относително и подвеждащо. Зависи от процента на Returning Visitors, Entrance Sources, CTR (click through rate) ако показвате реклама на сайта си и много други. Bounce Rate e функция, която зависи от много различни за всеки сайт фактори. Според мен сед влияе най-силно от качеството и вида на съдържанието или медията, честотата на обновяване и атрактивността на публикуваната реклама (ако има такава).

  Например не можеш да сравняваш галерии със снимки, статии в блог и страници с прогноза за времето, на които се показва реклама. Това е различно по-тип съдържание, сред което посетителите навигират по коренно различен начин и посещават със или без повторяемост.

  Вида на показваната реклама също е от голямо значение. Сравнете, например, ротиращият се и разнообразен Google AdSense и банер с месечна позиция, който достига до всички читатели на сайта за максимум седмица-две.

  Всеки трябва да анализира Bounce Rate (и по-скоро промените в стойността му) на базата на останалите фактори, характерни за конкретния сайт. Това е удобен метод за оценка на ефекта от направени конкретни промени в уебсайта.

 12. SSH_ON на 15.05.08

  Не мисля, че Bounce Rate оказва серионо влияние върху SERP. По-скоро никакво вличние не оказва. Както каза Александър Дичев, има много фактори, от които зависи Bounce Rate-а и не би било коректно Google да наказва сайтове за подобни неща.

 13. […] да се намали Bounce Rate чрез по-удачно разположение на навигация, вътрешни […]

Остави коментар