И Pipe.bg стартира

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 25.09.2007

  Pipe.bg социална мрежа

  Стартира и Pipe.bg – поредната социална мрежа в България, за радост на блогъри, собственици на сайтове, интернет потребители и фенове.

  След като си подсигурих username в мрежата “Todor”, огледах малко по-подробно най-новата интернет социална мрежа у нас.

  Ето моите първи впечатления:

  Дизайн на Pipe.bg

  Откровено казано, останах леко разколебан относно избора на цветове на новия сайт Pipe.bg.

  Имам предвид, цветове на всичко – на фоновете, контурите, логото, бутоните… Струва ми се, че нямаше да е лошо да се вложи повече усилие в дизайна на сайта, тъй като вече има социална мрежа у нас, която видимо се откроява с атрактивен дизайн – Ping.bg.

  Останалите социални мрежи също вече са създали някакъв първоначален облик и мога единствено да констатирам, че Pipe.bg с абсолютно нищо не се откроява визуално от която и да е било от тези мрежи – Svejo.net и Dao.bg.

  В резюме – дано сменят дизайна си. :-) Лично, субективно мнение, но мисля, че разсъждавам логично. В тази връзка, ето един полезен сайт с готови палитри за Web 2.0 цветове.

  Функционалности в Pipe.bg

  Функционалностите в Pipe.bg са сходни на останалите социални мрежи у нас. Разбира се, в това отношение може би трудно може да се измисли кой знае какво ново нещо. Предполагам, че и платформата Pligg си има своите обективни ограничения.

  Направи ми странно впечатление фактът, че всички линкове на препратки на началната страница на Pipe.bg например не водят до източниците на статиите, а до вътрешни страници на Pipe.bg.

  Веднъж попаднал на вътрешна страница в Pipe.bg, за да може в крайна сметка потребителят да достигне до оригиналния източник на статията, от него се иска да натисне втори път с мишката върху същия линк, след което бива препратен към реалния източник на информацията.

  Това според мен е неудобно за потребителите и не виждам нито една причина да бъде така, освен една – потребителите да бъдат заставени да генерират двойно количество импресии в сайта на Pipe.bg.

  А за какво могат да служат тези двойно повече импресии бих могъл да се досещам по разположените рекламни площадки на банери (но пък може да е и друга причината, знае ли човек…)

  Освен това, като че ли линковете в Pipe.bg са с някакъв редирект, т.е. не са реални линкове, както са в момента в Dao.bg, Ping.bg или първообраза Digg.com, например.

  Съдържание в Pipe.bg

  В настоящият момент Pipe.bg се ориентира към масовите новини, т.е., не дава вид, че се стреми да се специализира в конкретно направление, както Dao.bg например, които са избрали нишата на интернет и технологичните новини.

  Основните тематични области в Pipe.bg в момента са:

  • Спорт
  • Забавление
  • Игри
  • Бизнес
  • Технологии

  С други думи, “почвата” е плодотворна за блогъри от всякакви браншове и ниши да промотират своето съдържание, ако смятат, че то е интересно, оригинално или съдържателно. А някои блогъри вероятно ще промотират съдържанието си и без да смятат така. ;-)

  В резюме за Pipe.bg

  Първите ми впечатления за Pipe.bg не съвпаднаха с първите ми очаквания, когато преди няколко дни разбрах за предстоящия нов проект на “Икономедия”. На този етап не виждам нищо ново, различно или атрактивно в тази социална мрежа от гледна точка на дизайн или удобства за потребителите.

  Надявам се, че това е някакъв първоначален етап от развитието на Pipe.bg и че поне визуално, а и във функционален план ще има развитие в положителна посока.

  Иначе, възнамерявам твърдо да използвам новата мрежа – трафикът преди всичко! :-)

  Интересно е също така да се види дали останалите социални мрежи, плод на усилията на 1-2 души ще съумеят да дадат отпор на Pipe.bg, който вероятно ще потегли с добра скорост предвид евентуалната рекламна поддръжка от други сайтове и/или офлайн медии от семейството на “Икономедия”.

  Предстои да разберем…

  Междувременно, бихте могли да изкажете впечатленията си относно Pipe.bg в коментарите по-долу.

  P.S. Надявам се, че Калоян Цветков ще добави Pipe.bg в плъгина Anti-Sociable, за да помогнат блогърите на Pipe.bg да получи по-силно “Ве нулево” ;-)

  P.S. 2 И да, Pipe.bg най-вероятно се чете “Пайп”, а не “Пипе”. :-) Но може и да греша…

  Ако тази статия ви допада, споделете я в Twitter и Facebook или я запазете в Delicious.


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.


  Вижте и това:

  { 1 trackback }

  Провал за Pipe.bg?
  05.29.08 at 14:05

  { 28 коментара… прочетете ги по-долу или добавете ваш }

  1

  RMPG 26.09.07 в 07:09

  Така нека и аз пусна едно скромно мнение за новата социална мрежа. Наистина дизайна е почти една идея с този на Dao.bg , системата Pligg никак не е лоша, категориите.. струват ми се прекалено малко, до колкото разбрах в тази социална мрежа се наливали много пари и щяла да стане една от най-добрите в България… уви, лошо начало. Лично мнение: Според мен от всички социални мрежи в момента по дизайн и функционалност Ping.bg се държи най-добре. Мисля, че още Пайп.БГ не е завършена на пълно, силно се съмнявам, че ще оставят само тези категории. За използването на мрежи мисля, че всички ме устройват, така де, все пак от всички се докарва повече трафик от колкото от 1 мрежа.

  2

  Kaladan 26.09.07 в 08:09

  Привет. Благодаря за наистина градивната критика. Определено ще се постараем да оправим повечето неща, които не ти харесват (особено това с влизането в публикациата, за да се отиде към източника на новината).

  Относно дизайна – той нарочно е такъв (възможно най-консервативен и стандартен). Личното ми мнение, е че за този тип сайтовете не е важен дизайна, ами обществото около тях. Тоест много по-важно е да има хора, които добавят връзки и оценяват добавените новини, от това какви технически възможности и визуални красоти предлага сайта.

  Също така не искам да променяме оригиналния pligg, за да може лесно да го актуализираме към по-нови версии. Планираме да държим тази, хм… позиция докато двигателя не стане поне версия 1.0.3 (стабилна, с няколко поправки).

  Отново благодаря за обратната връзка, за нас тя е много важна.

  3

  Атанас Кошаров 26.09.07 в 11:09

  Поредната социална система излезнала в България. Борбата за това коя ще има най-голяма посещаемост ще е ожесточена. По мое лично мнение тази което успее да предложи богато и актулно съдържание ще има най-големи шансове, въпреки че системата е направена така, че посетителите на сайта да основния източник на съдържанието, поне в началото трябва да се работи за набирането хора които постоянно да публикуват нови неща и посетителите да бъдат привлечени от това че в сайта могат да открият всичко любопитно и ново в Интеренет.

  4

  Тодор Христов 26.09.07 в 15:09

  Privet Kaladan!

  Izviniavam se za latinicata, no na komputera v hotela mi ima samo BDS, na kiato ne moga da pisha dobre.

  Radvam se, ako sum bil polezen s neshto, makar i malko. Vse pak si mislia, che dizainut opredeleno moge da pretarpi razvitie v badeshte – viarvam, che shte e ot polza za proekta Pipe.bg.

  5

  RMPG 26.09.07 в 15:09

  Според мен първото нещо, което се набива на очи в един сайт (социална мрежа) е добре направеният дизайн, от там вече се започва с интересните статии, които блогърите и/или регистрираните потребителите публикуват.

  6

  Петър Илиев 26.09.07 в 18:09

  Като про-дизайнер да допълня… добър дизайн далеч не означава визуално силен дизайн. Ясно че трябва да е семпъл, но нека е различен! Нека има стил, нека сайта се отличава, да има свое ID. Дори да ползва бекенда на Плиг, поне дизайна оправете.

  Освен това аз продължавам да съм на мнение, че с opensource системи не се прави сериозен бизнес. Сега с какво можете да изпреварите Dao.bg и Novinitednes.com ?? С нищо! Каква идея можете да вкарате, с която да изпъкнете пред конкуренцията ? Докато Ping.bg (моя фаворит в тоя сектор) е писан от нулата, или предполагам поне не готова система. Могат да са гъвкави и да мислят една идея напред, просто защото не зависят от някъв framework.

  Pipe.bg, нищо лично, момчета, но нищо не сте направили. Плиг се инсталира за минути, настроява се за още толкова и аре имаме сайт. Това не е сериозно. Не сте уникални и от самото начало така си поставяте нещата че не можете да бъдете, просто защото това, което имате вие всеки може да го има. Лимитирани сте откъм идеи и функционалност. А това е лошо.

  7

  Никола Павлов 26.09.07 в 18:09

  Напълно подкрепям казаното от Петър.

  В българското интернет пространство може да има вакуум и посоки за мислене, но това не означава, че такива “готови решения” могат да постигат задоволителни резултати.

  Имате желание да действате сериозно – това е похвално – но тогава действайте в по-добри посоки.

  Не приемайте критиката като заяждане, все пак е общ интересът българският интернет да се развива добре :)

  8

  Dimitar Vesselinov 26.09.07 в 22:09

  Не виждам смисъл от поредното копие на Digg. Спрете поточната лента за клонинги!

  9

  Nik 27.09.07 в 12:09

  Pligg, а и Digg sucks, нищо ново под слънцето.

  10

  Никола Павлов 27.09.07 в 14:09

  Поздрави:
  http://digove.info/

  11

  Kaloyan K. Tsvetkov 27.09.07 в 19:09

  Още един – http://iuvox.com/

  12

  Kaloyan K. Tsvetkov 27.09.07 в 19:09

  И още един – http://web-bg.com/

  13

  Kaloyan K. Tsvetkov 27.09.07 в 20:09

  Леле мале още колко има ;) Претърсих Google за “Powered By Pligg” в българси сайтове и ето какво още излезе (освен вече изброените):

  http://unaccesser.com/ (някакъв отчаян опит с “ЯИЦАЗИМИТПО ЛЪГУГ”)
  http://kaktaka.com/ (което е всъщност dao.bg)
  http://rechnik.i-rechnik.info/
  http://www.spodeli.com/
  http://moqtsvqt.informe.com/pligg/ (което изглежда като празна инсталация)
  http://webcrusader.eu/
  http://www.izbrano.com/
  http://www.novoto.info/

  14

  Тодор Христов 27.09.07 в 20:09

  Unikum…. (!!!)

  15

  Kaloyan K. Tsvetkov 27.09.07 в 20:09

  И последно – един коментар на Петър Илиев за “Освен това аз продължавам да съм на мнение, че с opensource системи не се прави сериозен бизнес.

  Аз не съм съгласен. За пример мога да дам Get.bg, които ползват OsCommerce, и то вече колко … може би 4-5 години наред. С open-source може да се прави сериозен бизнес – има много много плюсове, които именно за уеб приложения тежат най-много. Ввъпросът е (както и повечето хора вече са го забелядали) колко старание и внимание е отделено на проекта. За Пипе.бг съм напълно съгладен – колко много време мина от когато Богомил писа за първи път за него, до момента в който го пуснаха: и за това време показаха една “почти” default-ска инсталация. Даже неопитния интернет читател може да види това като сравни Пипе-то със сайтовете от предния ми коментар ;)

  16

  RMPG 27.09.07 в 21:09

  плюс още един – http://upost7.com

  17

  Kaloyan K. Tsvetkov 28.09.07 в 19:09

  И още един – http://spamit.co.nr/

  18

  Kaloyan K. Tsvetkov 02.10.07 в 22:10

  И още един “пресен” – преди малко го видях в коментарите при мен:

  http://www.link4e.com

  19

  Тодор Христов 02.10.07 в 22:10

  Ха, тези хора не спят ли – колко още мрежи да очакваме?!?! :-)

  Между другото, в link4e.com има дори и един мой материал, на първа страница! :-)

  20

  Kaloyan K. Tsvetkov 04.10.07 в 21:10

  Сега видях и това: http://www.bghot.net/

  21

  Kaloyan K. Tsvetkov 04.10.07 в 21:10

  22

  ph1x 05.10.07 в 04:10

  Да добавя – http://www.link4e.com върви с pop.link4e.com ;)

  23

  Longanlon 20.12.07 в 10:12

  За сега pipe.bg губи с много съревнованието със svejo.net. Линк там ми носи 20-30 хита дневно, докато същия в svejo – към 300. Може би това е заради възможността да се слагат картинки към линковете, а и дизайна е по-як.

  24

  Тодор Христов 20.12.07 в 10:12

  Според мен се дължи на посещаемостта – Pipe.bg не могат да се похвалят с особени успехи (няколкостотин души дневно), докато при Svejo.net говорим за няколко хиляди посещения дневно.

  Апропо, 300 визити от Svejo.net е отличен резултат! Браво!

  25

  Longanlon 20.12.07 в 10:12

  е, разбира се, че е от посещаемостта – това беше мисълта ми, хората четат svejo заради добрия дизайн и снимките в линковете

  колкото до добрия резултат – сложи и ти някакво заглавие за секс, една мацка за картинка и гледай какво става… ше помисли човек, че няма порно филми за тия хора, та така налитат на всичко свързано с тая тема в нета… Ето това са статиите, които имат по 300 хита на ден свежо:
  http://longanlon.bloghub.org/221
  http://longanlon.bloghub.org/214

  Тая също я пуснах, ама познай дали се радваше на подобен успех…
  http://longanlon.bloghub.org/223

  Също така трафикът от тия сайтове за мен не е … как да го кажа… качествен трафик. Хората не четат, а само преглеждат и заминават без да коментират. Това не са и постоянни читатели на блогове, които с хубави статии може да зарибиш да те посещават редовно.

  26

  Тодор Христов 20.12.07 в 11:12

  В допълнение ще добавя, че не само дизайна и картинките, а и голямото рамо на Netinfo и Abv.bg са причина Svejo.net са увеличат драстично посещаемостта си.

  Напълно споделям мнението ти за заглавията – те привличат хората, а колкото по-близка е до тях една тема с подходящо заглавие, толкова повече ще кликат по линковете.

  Аз не съм имал случай на 300 визити дневно от Svejo.net, но за 2 дни съм ги събирал нееднократно, т.е. не се оплаквам :-) Предвид на тематиката на блоговете ми, щастлив съм.

  Трафикът от социалните мрежи действително е спонтанен и непостоянен, но си има своя чар – кликове върху реклами, повече импресии, нови абонати, кликове върху реклами на спонсори…

  27

  Longanlon 20.12.07 в 12:12

  А, в тоя смисъл да – “роботчетата” цъкат по реклами много повече :)

  28

  Longanlon 20.12.07 в 13:12

  сега виждам, че гугъл аналитикса казва – 350 хита от свежо за вчера :)

  КОМЕНТИРАЙТЕ сега (и моля, пишете на кирилица):

  Създайте си уникален Граватар (снимка) за вашите коментари. Граватарът ще се асоциира с е-мейл адреса, който оставяте, когато коментирате тук.


  − 1 = three