Петте най-важни думи за вашия уебсайт

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 22.08.07

  Днес прочетох една кратка, но много интересна статия от Ник Асборн, в която става дума за петте най-важни думи, които трябва да присъстват в един комерсиален уебсайт.

  Замислих се дали използвам тези пет думи в достатъчна степен в сайтовете, които развивам и отговорът е - “По-скоро да”. Но има какво още да се желае.

  Помислете и вие дали използвате петте най-важни думи във вашите сайтове. А думите са:

  1. Безплатно

  Въпреки, че тази дума е добре познат “магнит” в интернет, много сайтове не се възползват от нея.

  Аз използвам думата “безплатно”, когато искам да приканя посетителите на сайтовете ми да се абонират за бюлетин по е-мейл - “Безплатен бюлетин”. Тази фраза ще откриете и тук в Alabala.org, и в NovaVizia.com, и в Jobhow.org.

  Преди година в Websita.com използвах “Тестувайте се безплатно”, когато с колегите ми предлагахме безплатна диагноза на екипната ефективност. Резултатът - 1200 тестували се, които от своя страна ни предоставиха безценни данни за Националното изследване на екипната ефективност 2024, както и за книгата ни “Десетте златни правила за работа в екип” (Ciela 2024).

  Или, и в безплатните неща може да има много комерсиални ползи, остава само да ги предложим на посетителите и изрично да ги афишираме като безплатни в сайта си, за да привлекат вниманието.

  2. Регистрирайте се (Sign Up)

  “Регистрирайте се” подтиква към действие, ясно и недвусмислено показва на посетителите какво могат да направят във вашия сайт - да се регистрират (абонират) за бюлетин, да се регистрират, за да си свалят някакъв безплатен материал или книга и т.н.

  Използвах тази дума (поставена на челно място на няколко места в сайта) близо 10 месеца в старата версия на NovaVizia.com, когато някои от статиите там бяха само за регистрирали се абонати. Резултатът - 2024 абонати по е-мейл за всеки един от четирите бюлетина, което за български условия никак не е зле.

  3. Купете

  Противно на някои твърдения, че хората не обичат думи като “купете”, “поръчайте”, тъй като отблъсквали от сайта, “купете” е приканване към действие, а на езика на продажбите едно “купете” в подходящия момент е т.нар. “затваряне на продажбите”.

  Няма как някой да купи нещо от вас, ако не го подканите да го стори, така че споделям мнението на автора на статията и мога спокойно да ви посъветвам да добавяте “купете” смело там, където сте преценили, че потребителят вече има достатъчно информация и му остава да стори само едно - да направи покупка (1) или да си излезе от сайта (2).

  Предполагам, че вие предпочитате първия вариант. Аз също. :)

  4. Сега

  Думата “сега” се използва масово на английски език (”Call Now”, “Buy Now”), но няма пречка да се използва и на български език. “Сега” също приканва към действие и остава посетителят на сайта ви с усещането, че нещо е една ръка разстояние от него, трябва само да натисне с мишката “сега” и да го получи.

  Примери, които аз използвам - “вижте още сега” (с линк към страницата, към която искам да насоча), “гласувайте сега” (когато пускам анкети в NovaVizia.com) и др.

  5. Благодаря ви

  Според мен това е от критична важност, и не само, защото сухата учтивост го изисква. На фона на офлайн реалност, в която рядко някой благодари за нещо, едно “благодаря ви” в нужния момент може да остави само добри впечатления. А и не струва нищо!

  Аз използвам “Благодаря Ви” след като потенциален клиент изпрати запитване към нас в www.SitaManagement.com. В този случай, посетителите виждат на екрана следното:

  Вашият е-мейл вече пътува към нас. Благодарим Ви!

  Благодаря и при абонамент за бюлетин, тъй като освен че посетителят на сайта ми е гласувал доверие, като ми е оставил е-мейл адреса си, той подпомага и интернет трафика на сайта, който се опитвам да увеличавам ежедневно.  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
  Вижте и това:

  { 14 коментара… прочети ги по-долу или добави свой }

  1 Апостол Апостолов 31.08.07 в 17:08

  Овехтели неща са това, драги. Най- новите американски проучвания доказват, че “безплатно” вече ИЗОБЩО НЕ действа. Същото важи и за СЕГА.
  От думата “регистрирай се” на всеки нормален човек му призлява.
  “Купете” винаги е звучало недодялано и грубо.Затова в съвременните комерсиални сайтове тази дума вече почти не се използва.

  Апостол Апостолов
  http://www.Pisaneto.com

  2 Тодор Христов 31.08.07 в 17:08

  Аз съдя за това кое е овехтяло и кое не по своята практика и доколко тя е успешна или неуспешна, а не “по принцип”, от американски проучвания.

  Напълно споделям изводите на автора на статията Ник Асборн и още един път ще потвърдя, че тези думи работят при мен с чудесен резултат.

  3 Svetoslav 04.09.07 в 20:09

  2. Регистрирайте се (Sign Up)

  определено отблъсква. Аз не се регистрирах на посочения сайт като оригиален източник, защото искат регстрация.
  Какво ще ги правя 1 000 регистрации ?

  Svetoslav
  http://devcha.blogspot.com
  http://pokazatel.blogspot.com

  4 Svetoslav 04.09.07 в 20:09

  Допълнение: ако тази форма за коментар изискваше регистрация само най-мотивираните биха оставили своето мнение.

  Svetoslav
  http://devcha.blogspot.com
  http://pokazatel.blogspot.com

  5 Тодор Христов 04.09.07 в 20:09

  Всичко зависи от това какви са целите на един сайт. Да поставяш “Регистрирай се” наляво и надясно не е добра идея, разбира се.

  Ето един скромен списък, където регистрацията е факт:

  1.Digg
  2. StumbleUpon
  3. Technorati
  4. Reddit
  5. Del.icio.us
  6. Yahoo
  7. Google
  8. Netscape
  9. ABV.bg
  10. GBG.bg

  Тези сайтове предлагат нещо в замяна на регистрацията - това имам предвид и аз по-горе в примерите си.

  Който намира съдържанието на сайта за интересно или полезно - с удоволствие ще се регистрира. Останалите няма да го сторят и това е съвсем нормално.

  6 Svetoslav 04.09.07 в 20:09

  7. Google имат хиляди услуги свързани само с акаунт, даже и в blogger си влизаш
  9. ABV.bg не можеш да имаш поща и да нямаш регистрация

  ако ще си ползваш регистрацията в дългосрочен план тогава си заслужава, но ако е само заради един коментар, кой ще се занимава…

  Svetoslav
  http://devcha.blogspot.com
  http://pokazatel.blogspot.com

  7 Тодор Христов 04.09.07 в 20:09

  Че кой говори за регистрация само за 1 коментар…

  8 Апостол Апостолов 05.09.07 в 04:09

  Христов ще донесе от 100 дерета вода, за да докаже, че той е прав. Имал бил практика. Дръж ми шапката. Пробутва ни тук някакво блогче и се прави на велик. Като всеки българин и той пикае на шумка, а мисли, че барабан бие.

  Единственият човек с практика и дългогодишен опит съм аз. И от опит знам, че “Безплатно” и “Сега” НЕ ФУНКЦИОНИРАТ!

  От 2024 година аз печеля огромни суми от четирите си комерсиални сайта

  [Редактирано поради явна реклама на гърба на блогчето на Тодор Христов]

  Като опитен Интернет бизнесмен аз много добре знам, че силно въздействие имат 44 “вълшебни” думи, но “безплатно” и “сега” вече не са между тях.

  [Редактирано поради явна реклама на гърба на блогчето на Тодор Христов]

  Христов игнорира мненията на знаещите, т. е. на американците, които започнаха с този вид бизнес и натрупаха най- голям опит.

  Той, следователно, е игнорант. “Игнорант” е чуждица и означава простак. Аз винаги съм го казвал и продължавам да го твърдя: българите са некадърни простаци и това е ТЕХНИЯТ ИСТИНСКИ ПРОБЛЕМ!

  9 Тодор Христов 05.09.07 в 07:09

  Г-н Апостолов,

  Бъркате ме с някого. Аз не съм Ваш конкурент в света на “интернет маркетинг” гурутата. Нито “бия барабан”, нито продавам курсове по интернет маркетинг някому.

  По-горе просто цитирах една статия на един чужд автор и приложих някои мои практически наблюдения към нея. Изненадан съм от агресивната Ви, нервна и злобна реакция.

  За да си позволявате да ми правите подобни квалификации (некадърник, простак) по повод на мой коментар по чужда статия, Вие сте или невъзпитан, или просто много неадекватен човек. :-(

  Вместо да обиждате мен без причина, може би е време да напишете едно писмо на автора на статията - Ник Асборн, в което да му кажете какъв простак е.

  За разлика от много други (всички?) места в българския интернет, от които са ви изгонили, с Вас съм бил безкрайно учтив и толерантен до този момент, но Вие преляхте чашата на търпението ми с неадекватното си поведение.

  Ето защо, повече няма да допусна Вашия нагъл СПАМ и обидните Ви думи тук или където и да е било в друг мой блог.

  10 Пламен Томов 10.09.07 в 11:09

  Той Апостолчо си е такъв, обижда всеки, който не е на неговото мнение. Мен даже ме напсува в собствения ми форум. От чувство за благоприличие няма да пиша какви “сочни” ги е наредил. Ма, хората си го знаят що за птица е. Дори сайт са му посветили: http://ludapostol.info/

  11 Тодор Христов 10.09.07 в 11:09

  И аз получих “честитка” от него, но не съм я публикувал. Пазя си я в специална папка обаче.

  Много мразя, когато хората започнат да превръщат сайтовете, форумите и блоговете в кошчета за боклук за комплексите си.

  А като се замисля, че съм имал предложения от г-н Апостолов за публикация на негови материали в NovaVizia.com и Alabala.org…

  Дори съвсем наскоро - няма и 1-2 месеца назад, отново имах предложения от него - тъкмо 2. А първата му оферта е от преди година. И винаги съм бил учтив, толерантен, възпитан…

  Жалко е, когато загубиш мярката и добрия тон.

  12 Атанас Янев 10.09.07 в 14:09

  Ако не уважавах Тодор Христов щях да си позволя да напиша и тук какво мисля за Апостол :)

  Единственият човек с практика и дългогодишен опит съм аз.
  И за това караш мерцедес и имаш етаж от бизнес сграда в центъра на София, нали? :)
  С практика и дългогодишен опит на човек, който няма представа какво прави :)
  Такива лектори имах много в МЕИто преди време :D

  13 zazabg 29.11.07 в 00:11

  Според последните проучвания думата безплатно не се използва от маркетинг специалистите, а дори е вредна. Тя е превърната в НЛП котва, която се избягва, защото е добила отрицателен смисъл.
  В България думата не се използва - справка - google. Резултатите на думата безплатно са 4 470 000. Например популярни думи като секс са открити над 40млн. пъти, а блог над 60 млн. На английски думата sex, която беше най-популярната се използва над 400 млн пъти, а думата free около 2 500 000 000. Кой ли ще е вашият безплатен продукт сред милиардите безплатни?
  Причината за да не се използва free e, че винаги има fee т.е. почти винаги клиентите се оказват излъгани, защото не получават това, което им трябва безплатно, а трябва да си заплатят.

  Пример с подобна дума в България е евтин. Първата асоциация е некачествен. Не съм използвал никога в търсене на български думата безплатно, на английски я използвам много рядко, а понякога дори я изключвам.

  Другите думи като регистрация, купете и т.н. са специфични и не винаги са удачни - не за всеки комерсиален сайт. Да регистрацията е желателна, но почти винаги тя отблъсква клиента, отколкото да го привлича. Нямах регистрация в google, докато не ми предложиха 1ГБ поща. Купете може би според някои маркетолози в подходящия момент затваря продажбата, но да затвориш продажбата от интернет сайт?

  14 Тодор Христов 29.11.07 в 07:11

  Не мога изобщо да се съглася, че думата “безплатно” не се използва от маркетинговите специалисти, както онлайн, така и офлайн, на фона на огромното количество практически примери с тази дума в световен мащаб.

  Естествено, съвсем отделен е въпросът върши ли работа тази дума. Затова, ако нещо работи за вашия сайт - прилагайте го, а ако не работи - изпробвайте нещо друго. При мен думата “безплатно” е давала резултати по отношение на примерите, приведени от мен в статията по-горе, при вас може да не даде - зависи от случая и контекста, в който използвате тази фраза.

  { 1 trackback }

  Топ 50 на най-четените блог-статии | Блог за блогове - Alabala.org
  26.12.07 at 00:12

  Коментирай!

  Можете да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  Clicky Web Analytics