WordPress: Една от най-използваните блог платформи

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 19.07.07

  wordpress-logo.jpg

  По данни на Technorati, в средата на 2024г. в света съществуват около 70 000 000 блога. От тях активните, т.е. онези, които са били актуализирани през последните 90 дни са 15,5 милиона.

  С какъв софтуер се поддържат всички тези милиони блогове и коя е най-добрата алтернатива за блог софтуер?

  В тази статия няма да описвам предимствата и недостатъците на различните блог платформи, а директно ще ви насоча към сайта на една от най-използваните (която ползвам ексклузивно и аз в няколкото мои блога) - WordPress.

  Сайтът на платформата за блогове WordPress е www.WordPress.org - мястото, от където можете да си изтеглите безплатно софтуера. Но преди да го сторите, вижте какво е поместено на началната страница на WordPress:

  WordPress е персонална платформа за публикуване, разработена на ниво “произведение на изкуството”, с фокус върху естетиката, уеб стандартите и ползваемостта. Какво дълго изречение. WordPress е едновременно безплатна и безценна система.

  Още по-просто казано, WordPress е това, което ви еползвате, когато искате да работите със софтуер за блогове, а не да се биете с него.

  В сайта на WordPress ще откриете:

  • Пълни разяснения за начина, по който се сваля, конфигурира и управлява WordPress.
  • Линкове към стотици безплатни, готови и специално подбрани дизайни (теми), измежду които да избирате за вашия блог. Тези линкове са по-точно в помощния поддомейн Themes.WordPress.net. За улеснено търсене можете да сортирате и търсите по определени ключови думи - например търсите дизайн за блог с червен цвят и 2 колони, или 3 колони с черно и оранжево, например. Богатството от възможности наистина е огромно.
  • Богат списък с плъгини - безценни допълнителни приложения към стандартната ранка на WordPress, които буквално могат да накарат блогването и управлението на блога ви да ви се струват песен.
  • Форум с идеи за развитието на WordPress, от който можете да научите какво ново предстои или е вероятно да бъде разработено в новите версии на този безплатен продукт.
  • Блога на WordPress - пълен с последни новини около нови ъпдейти на продукта, събития, състезания, форуми и др.

  За да получите всичко това, посетете WordPress.org.

  WordPress е напълно безплатен блогов софтуер, но хостинга на всеки блог ще ви струва някаква малка сума. Ако искате да направите първия си блог изцяло без пари (т.е. без пари за хостинг) или просто имате определени съображения да поддържате такъв блог - можете да се насочите към сайта www.WordPress.com, където само за 2 минути ще имате готов блог - с готов естетичен дизайн, богати възможности за блогване, сигурност и лекота на работа.

  Разбира се, безплатно хостваните блогове имат минуси и ограничения, но за това - някой друг път, може би.  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.


  Вижте и това:

  { 0 коментара… коментирай сега }

  Коментирай!

  Можете да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  Clicky Web Analytics