За Blogger’s Choice Awards 2024 и резултатите на NovaVizia.com

 • el
 • es
 • id
 • pt
 • se
 • от Тодор Христов на 30.10.07

  Така, така… драги блогъри… идва ред на една много интересна за мен тема, която се надявам, че ще ви бъде интересна, също. Става дума за състезания между блоговете и какъв е смисълът да се участва в тях.

  Тук нямам изобщо предвид класацията Топ 100 на българските блогове, която за кратко време се прочу в блогосферата. Това съвсем не е състезание, а просто класация по определени критерии към 28.10.2007г.

  Имам предвид състезанието Blogger’s Choice Awards, в което се включихме с колегите от NovaVizia.com преди половин година, и което приключи преди около седмица.

  Имам предвид и други подобни състезания, които се провеждат тук и там и в които (кой знае), може някой ден отново да решим да се включим.

  И тъй като мисията на Alabala.org е да популяризира блоговете в България, както и да провокира и подпомага със съвети, идеи и информация, по-долу ще анализирам резултатите от участието на NovaVizia.com в Blogger’s Choice Awards, след което ще се опитам да отговоря на въпроса “Какъв е смисълът да се участва в блог състезания?”, ако случайно си го задавате и вие.

  Най-напред, да започнем с резултатите, както и малко статистика и хронология.

  За Blogger’s Choice Awards 2024

  Малко статистика за блог - състезанието:

  • Състезанието Blogger’s Choice Awards се оказа най-масовото блог състезание в историята досега. В него се включиха над 15 000 блога от цял свят.
  • В състезанието имаше общо 35 тематични категории + още една - за не-англоезични блогове. Наложи се да се регистрираме с NovaVizia.com именно в нея.
  • В състезанието се включиха огромен брой от световноизвестни блогове - безсмислено е да изброявам имена, защото просто не знам с кого да започна и с кого да завърша.
  • Категорията, в която се регистрирахме - Best Foreign Language, се оказа най-конкурентната - с над 1100 блога.
  • Състезанието се проведе в рамките на около 6 месеца - от края на Април до края на Октомври 2024г.
  • В състезанието се броеше единствено едно нещо - гласовете. Всеки регистрирал се с име, парола и е-мейл имаше право да пусне по 1 глас за всеки блог, който пожелае.

  Накратко, това е статистиката за самото състезание. То се организира от PayPerPost.

  Нашите резултати

  Резултатите на NovaVizia.com в блог - надпреварата бяха следните, проследени във времето:

  1. Старт на 25.05.2007 - с над месец закъснение. Просто тогава узнахме за състезанието, няма друга причина за загубения месец.
  2. След 4-5 дни влязохме в челната десятка с около 70 гласа.
  3. След 1 месец вече имахме 147 гласа и бяхме девети.
  4. След още 1 месец, в края на Юли, вече имахме над 210 гласа и заемахме 11-то място.
  5. Последва близо месец и половина на затишие - дойде активната лятна отпуска. Нито ние, нито конкурентите ни в Топ 10 пред нас не получаваха почти никакви гласове.
  6. В началото на Октомври, три седмици преди финала, който бе определен на 19.10.2007, гласуването за нас, а и за част от другите блогове отново се активизира. На 02.10.2007 вече бяхме на осмо място.
  7. На 11.10.2007 излязохме на шеста позиция.
  8. На 14.10.2007 излязохме на четвърта позиция, с 282 гласа.
  9. На 17.10.2007 вече бяхме с 364 гласа и задържахме четвъртото място.
  10. На 18.10.2007, един ден преди финала, бяхме четвърти с 393 гласа.
  11. В последния ден, 19.10.2007, успяхме да изместим третия в класирането, заехме неговото място, с минимум 420 гласа в наша полза. Тук, за съжаление, не мога да кажа колко гласа сме имали, тъй като организаторите автоматично скриваха точния брой гласове на блоговете в Топ 3.
  12. 19.10.2007 си изтече, дойде 20.10. и ние все още бяхме поне трети, с неизвестен брой гласове.
  13. Почти ден по-късно, организаторите на блог състезанието направиха някакви преизчисления, след което намалиха гласовете на всички блогове в Топ 10. По този начин, NovaVizia.com остана с 257 гласа - спад от поне 160 гласа за нас.
  14. Всичко това ни отреди крайното шесто място в класирането.

  Победителят в нашата категория ще бъде обявен на специална церемония в Лас Вегас на 20.11.2007. В тройката са три бразилски блога, съответно на тематика “Музика, култура”, “Шеги, хумор” и “Сериала “Изгубени”.

  Можете да видите всички призови тройки, от всички категории.

  Толкова за участието ни.

  Почти щях да пропусна да спомена за впечатляващия брой коментари в сайта ни, от хора, които ни подпрепиха с гласа си, както и големия брой е-мейли и писма през формата за контакт, които получихме, с пожелания за успех.

  За всичко това, по-надолу.

  Защо изтриха гласовете на нашите читатели?

  Ние изпратихме е-мейл до организаторите и зададохме въпроса защо са ни отнети гласове, на какво основание. Отговорът бе (така и очаквахме), че за нас са гласували значителен брой хора с повече от 1 е-мейл, от един и същи IP адрес.

  Обяснихме на организаторите, че самите ние сме насърчавали това (на над 100 души, които се свързаха с нас и ни казаха, че са гласували ние отговаряхме “Благодаря! Не забравяйте да поканите и колегите си да посетят NovaVizia.com и ако откриват нещо полезно за тях там - нека пуснат своя глас”).

  И много хора наистина го направиха!

  Обяснихме също, че за нашия блог това е съвсем естествено да се получи, тъй като блогът ни се чете от голям брой делови хора, в офиси, където е напълно възможно компютрите да са с един IP адрес. Блогът ни почти не се чете нощем, от личните домове и компютри на всеки - статистиката ни ясно показва това.

  Помолихме организаторите да оставят поне по 1 глас от IP, не да трият всичко, но не получихме отговор и до днес.

  Ето как се оказа, че сме си направили леко харакири. Насърчавахме хората да гласуват и много хора го направиха, а след това гласовете им бяха просто изтрити. Все едно ги е нямало никога.

  По груби наши изчисления, това ни коства реална загуба от минимум 70-80 гласа, с които ако не в тройката, щяхме да сме на сигурно 4-то място, тъй като четвъртият блог (унгарски, за музика) завърши само на 10 гласа пред нас в крайното класиране.

  Както и да е, извлякохме си важен извод: Да не участваме в блог състезания, в които правилата не са добре разяснени.

  И още един важен извод: Да не се подвеждаме по неофициални е-мейли, които получаваме от представители на организаторите. В един такъв е-мейл например, още в средата на състезанието стана ясно, че ще се трият само голям брой гласове, които идват от един единствен компютър. Уви, или ние нещо не сме разбрали, или просто не стана така.

  Обица на ухото. :-)

  В следващите материали по темата ще засегна следните въпроси:

  • Какво точно направихме (което зависеше от нас), за да провокираме повече хора да гласуват за нас?
  • Какъв бе смисълът за блога ни NovaVizia.com да участва в Blogger’s Choice Awards 2024, при това в категория, в която се “бориха” блогове на всякаква тематика, от цял свят?


  Харесвате ли това, което четете тук? Абонирайте се с RSS фийд или направете абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мои най-нови статии.
  Вижте и това:

  { 2 коментара… прочети ги по-долу или добави свой }

  1 Яйцазимитпо лъгуг от Перник 31.10.07 в 00:10

  Преди време имаше едно състезание “БГ сайт”. Слава богу вече го няма. Та, там се раздаваха награди по неясни критерии (всъщност уеб студията раздаваха награди на свои клиенти). Двете поредни години, в които участвах, затвърдиха мнението ми, че не бива да хабя ресурс и да се занимавам с глупости. В крайна сметка най-голямата награда са писмата получени от потребители на сайта.

  2 Тодор Христов 31.10.07 в 07:10

  Да…

  Но все пак, позволи ми да покажа в следващите 1-2 статии какъв бе смисълът за нас (за блога). Има и някои позитиви от цялата работа. :-)

  { 3 trackbacks }

  Blogger’s Choice Awards 2024: Златна купа | NovaVizia.com - Мениджмънт, бизнес, маркетинг, човешки ресурси
  31.10.07 at 14:10
  101 блог момента на един блог ентусиаст | Блог за блогове - Alabala.org
  23.12.07 at 01:12
  Лого дизайн любов | Блог за блогове - Alabala.org
  05.02.08 at 13:02

  Коментирай!

  Можете да използвате следните HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


  Clicky Web Analytics